Het Ecuadoriaans toeter-vertaal-woordenboek.

Het wordt een levensgevaarlijke onderneming om ooit weer in Nederland aan het verkeer deel te gaan nemen. Mijn schrikreactie is sowieso al wat achtergebleven in vergelijking met mijn evolutiegenoten (of eigenlijk teveel doorgeëvolueerd: alleen nog op te roepen door acuut levensgevaar binnen het gezichtsveld of een tijdspanne van een half uur). Maar na twee weken in Quito ben ik nu bijkomend toeter-immuun. Dat moet ook wel, anders heb je hier kalmeringsmiddelen nodig als je de straat op gaat.

Inmiddels heb ik dan ook de taal van het Ecuadoriaanse toeteren al aardig onder de knie, en het lijkt me leuk om die nieuw opgedane kennis even te delen met mensen in landen waar je 130 euro betaalt als je toetert wanneer er geen direct gevaar is. Toegegeven: er is hier altijd direct gevaar, dus ergens is het zo gek nog niet.

Hier dus de interpretaties die ik tot dusver heb ontdekt: ¨Toet toet …

 • Ik ga rechtsaf.
 • Ik ga linksaf.
 • Ik ga rechtdoor.
 • Oh nee, toch niet.
 • Leuke schoenen!
 • Deze taxi is vrij.
 • Deze taxi is niet vrij, maar ik heb je wel gezien.
 • Hoi.
 • Ik ga je (bij voorkeur rechts) inhalen
 • Ik zit even met mijn hoofd in het dashboardkastje.
 • I like your car!
 • Ik ga van rijstrook wisselen.
 • Ik blijf op deze rijstrook, dus jij kunt wisselen.
 • Oh nee, toch niet.
 • Wij zijn van de politie.
 • Mijn favoriete liedje is op de radio.
 • Ik kan niet zien of er iets aankomt, maar ik rem sowieso niet.
 • La la la... toet toet!
 • Ik heb geen nummerbord.
 • Het is groen (te gebruiken bij afstanden tot 500m en ongeacht het aantal auto's tussen jou en het stoplicht)
 • Het is rood, maar ik rijd toch door.
 • Hee, ik heb al twee minuten niet getoeterd!
 • Ik verkoop gasflessen.
 • Mijn knipperlichten doen het niet.
 • Fietfiew!
 • Je kunt oversteken
 • Je kunt wel oversteken, maar ik ben niet van plan te stoppen.
 • Mijn voetbalteam heeft net gescoord.
 • Gringas! (Buitenlanders!)
 • Het is maandag.
 • Hoezo toeter je?
 • Met mayonnaise en een extra portie rijst.
 • Ik sta in de file.
 • Idioot!
 • Sorry (zeldzaamste vorm)

Voor mijn project Imagine all the people werk ik in 2,5 jaar in verschillende landen als vrijwilliger en schrijf ik minstens elke maand een stukje over mijn ervaringen in verhaal-vorm. Op die manier wil ik proberen om mensen met elkaar in contact te brengen, om hun blikveld een beetje te verruimen zodat ze zich wat meer bewust worden van hun eigen positie in die wereld. Via verschillende media probeer ik zo de doelen van het project te bereiken: de wereld een beetje beter maken en anderen inspireren om op hun manier hetzelfde te doen.

Wil je meer weten over dit project (wat doe ik precies, waarom en hoe) wil je weten wie ik eigenlijk ben, of wil je me volgen kijk dan eens op: httpspublic://blog/toeter_0.jpgnellyontour.wordpress.com/ of vind project Imagine all the people op facebook. www.facebook.com/pages/Project-Imagine-all-the-people/210147532462086 Groetjes uit Ecuador!

Contributions, Comments & Kudos

haha geweldig. Ah een boete

haha geweldig. Ah een boete voor niet toeteren, makes sense dat ze het zoveel doen dan!

Re: haha geweldig

Ghe Dennis, je zou inderdaad bijna denken dat er een boete op staat om het NIET te doen!! Zover is het nog (net) niet :), maar het is ondenkbaar om er een boete op te zetten als je het WEL doet, zoals bij ¨ons¨... Dank voor je reactie! (toet toet! :P)

bwhahaha, super leuk stukje!

bwhahaha, super leuk stukje! Ik ga de rest van je blogs ook ff lezen.

:P

Gheghe, en het is echt waar! :) Dank voor je berichtje!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.