Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties als het gaat om het verbeteren van een taal, helemaal als het gaat om Engels! Het is nu eenmaal de meest gesproken taal ter wereld en daarom willen de meeste mensen dit ook redelijk (goed) beheersen. Dit kan om allerlei redenen zijn: je neemt een tussenjaar en gaat op reis in het buitenland, je gaat een studie volgen in het Engels, je wilt graag bij een internationaal bedrijf werken, je wilt beter kunnen communiceren met mensen die niet Nederlands spreken en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Wat de reden dan ook is, je wilt je Engels verbeteren. Heel fijn natuurlijk, maar het kan zijn dat je al snel vastloopt omdat je gewoon niet weet hoe. Ik zal proberen hier een aantal verschillende opties te beschrijven en jou hopelijk zo kunnen helpen in wat de beste keuze is voor jouw doel.
Stap 1
Bedenk voor jezelf wat de (hoofd)reden is dat je je Engels wilt verbeteren. Denk aan wat je er mee wilt bereiken en probeer dan vooral te bedenken wat het handigst is voor jou om te verbeteren, waar ga je het meest aan hebben? Met dit in je achterhoofd kan je denken aan de woordenschat: welke soort woorden zul je het meest nodig gaan hebben? Denk weer aan je doel en waar je dus je Engels vooral wilt gaan gebruiken. Is dit voor je Engelstalige studie? Ga dan vooral woorden leren die met je studie te maken hebben! Is dit voor jouw reis in het buitenland? Zoek dan naar woorden die met reizen te maken hebben en die je denkt nodig te gaan hebben, denk bijvoorbeeld aan meer informele taal als je het vooral wilt gebruiken om met andere reizigers te kletsen. Wil je het doen voor een baan die zich op internationaal vlak afspeelt, ga dan vooral je richten op formele taal en woorden die met jouw vakgebied te maken hebben. Het is nu eenmaal onmogelijk om in een keer je woordenschat van alles te verbeteren en ook zeker niet nodig, begin dus met het afbakenen hiervan en ga zo gerichter te werk. Als je eenmaal de nodige woordenschat beheerst, kun je je later altijd op andere woorden storten.
Stap 2
Probeer niet gelijk te veel te willen leren, ga dus ook zeker niet dingen leren op een hoger niveau dan je aankan. Je gaat merken dat als je de basis niet goed beheerst, je ook weinig kan met de moeilijkere woorden en uitspraken die je geoefend hebt en maakt het zo alleen maar lastiger voor jezelf. Zorg ervoor dat je eerst de basis beheerst voordat je je gaat richten op moeilijkere dingen. Focus vooral niet te veel op één ding, maar probeer telkens weer terug te gaan naar de vier kern vaardigheden van elke taal: lezen, spreken, schrijven en luisteren. Ik maak zelf vaak mee dat mensen zich te veel storten op bijvoorbeeld de grammatica van een taal en denken dat ze dit helemaal moeten beheersen voordat ze verder kunnen in de taal. Natuurlijk is het fijn om de grammatica goed te beheersen, maar dit gaat zoveel sneller als je dit doet terwijl je aan de vier kern vaardigheden werkt. Zorg ervoor dat je regelmatig wat leest in het Engels, wat dit is, moet je helemaal zelf weten, maar zorg dat je wat leest, zo pak je veel sneller uitdrukkingen op en vergroot je je vocabulaire zonder dat je het doorhebt. Hetzelfde geldt voor de andere vaardigheden: luister vooral veel naar podcasts, YouTube videos of iets dergelijks in het Engels, schrijf af en toe wat in het Engels en probeer vooral te oefenen met spreken. Je kan proberen hardop te praten tegen jezelf of voor te lezen, en als je iemand kent die een native speaker is, alleen maar beter! Ik heb een andere blog geschreven over hoe je je Engelse skills kunt verbeteren en deze gaat hier wat dieper op in, lees deze dus vooral als je hier interesse in hebt!
Stap 3
Nu je een betere beheersing hebt van de basis van Engels, is het handig om een doel voor jezelf op te stellen, hoe groot of klein dan ook! Hierbij is het dus vooral weer belangrijk dat je terugvalt op jouw uiteindelijke doel van het verbeteren van je Engels, wat wil je ermee bereiken? Als mensen een doel voor ogen hebben, zijn ze vaak meer geneigd om harder ervoor te werken dan als ze iets willen verbeteren zonder doel. Als dat gaat om het verbeteren van je Engels op zakelijk vlak of misschien is het zelfs nodig voor een baan die je graag wilt, richt je dan vooral ook op zakelijk Engels! Het beste zou zijn om een cursus te volgen voor zakelijk Engels of om een toets, die handig is voor zakelijk Engels, in het vooruitzicht te hebben. Een toets die mensen vaak maken of moeten maken zelfs als het gaan om je Engels verbeteren op zakelijk vlak is de TOEIC (Test of English for International Communication). Deze toets test vooral je skills op internationaal werkgebied. Het gebruikt situaties die je waarschijnlijk tegen zal komen tijdens je werk, zoals telefoongesprekken en vergaderingen. Nu kan je natuurlijk ook een toets willen maken als je een heel ander doel voor ogen hebt. Als je de resultaten hiervan nodig gaat hebben in de twee jaar nadat je hem gemaakt hebt is IELTS of TOEFL het handigst, anders is een Cambridge examen beter. Ik heb een andere (Engelstalige) blog geschreven over welke toets handig is voor wat als je hier meer over wilt weten. Nu hoeft je doel natuurlijk niet een toets te zijn, maar kan dit ook iets simpels zijn als een goed gesprek kunnen voeren met iemand als je op reis bent. In dat geval is oefenen met spreken het best en oefenen met vloeiender worden met Engels. Met dit genoemd te hebben, is het waarschijnlijk handiger om door te gaan naar de volgende stap.
Stap 4
Wat je doel dan ook mag zijn, de vaardigheid die de meeste mensen nodig hebben en vaak onderschatten is het spreken. Ik maak als Engels student vaak genoeg mee dat mensen die Engels studeren, en waar je dus van verwacht dat hun Engels redelijk goed is, belabberd Engels spreken. Dit komt vooral omdat het spreken van een taal iets is dat je niet oefent als je er niet bewust mee bezig bent. Je bent hier vaak alleen onbewust mee bezig als je in een Engelstalig land bent. Je komt vaak genoeg een Engelstalige tekst tegen, schrijft berichtjes of langere teksten naar Engelstalige vrienden of voor je studie of werk, en luisteren gebeurt zeker in Nederland heel veel heel onbewust. In Nederland gebruiken wij ondertiteling in plaats van Nederlands eroverheen te spreken, een grote hoeveelheid muziek die we luisteren is Engelstalig en de meeste mensen kijken veel naar YouTube videos zonder ondertiteling. Alleen het spreken van de taal gebeurt gewoon niet vaak (onbewust) als je je in Nederland bevindt. Een voor de hand liggende oplossing, maar vaak ook wel een heftige, is het vertrekken naar een Engelstalig land voor een korte of langere periode en zo veel (on)bewust je Engels oefenen. Echter is dit nu eenmaal iets wat niet voor iedereen even makkelijk gaat, dus zal ik ook wat andere tips geven om je spreekvaardigheid te verbeteren. Wat het beste zou zijn, is met een native speaker om de zoveel tijd Engels te praten en vooral gesprekken te oefenen. Stel, je kent bijvoorbeeld een exchange student die ook graag Nederlands wil leren, dan zou je kunnen afspreken om elke week bij elkaar te komen en dan eerst een uur Engels en daarna een uur Nederlands te praten of iets dergelijks. Mocht dit iets zijn wat voor jou niet snel gaat lukken, zijn er andere manieren om je spreekvaardigheid te oefenen. Het gaat misschien een beetje gek klinken, maar het heeft mij heel erg geholpen om hardop te praten en denken in het Engels. Als ik ergens mee zat of iets wilde bespreken, maar ik was dan alleen, probeerde ik dit elke keer in het Engels te doen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat het vertrouwd gaat voelen om in het Engels te denken en je gevoelens te uiten. Je oefent zo vooral erg vloeiend Engels spreken. Als je alleen maar teksten uit je hoofd gaat leren, zul je nooit leren om echt de taal te beheersen en echt een gesprek te kunnen voeren. Mocht je dit in je eentje gek vinden, zou je altijd kunnen vragen aan een vriend of familielid om elke week een uurtje in het Engels te praten om dit zo normaler en makkelijker te maken. Wat ook een goede tip is als het gaat om je uitspraak verbeteren is hardop voorlezen. Dit kan een Engels boek zijn dat je aan het lezen bent, maar ook een artikel. Neem het af en toe op en luister terug, zo hoor je snel wat beter kan.
Stap 5
Wat misschien wel het belangrijkste is bij elke nieuwe skill die je leert, is het durven om fouten te maken. Mensen laten zich vaak tegenhouden omdat ze bang zijn dat ze iets fout doen en zo nooit echt hun geoefende skills in de praktijk gebruiken. Laat dit je vooral niet tegenhouden! Het is misschien eng, maar vooral ook heel goed om fouten te maken! Je leert er toch echt van, als je een keer een fout maakt en er wordt iets van gezegd, ga je hier de volgende keer vaak meer op letten. Test jezelf dus vooral door het durven toe te passen van jouw skills. Iedereen maakt fouten, ook native speakers, wees dus vooral niet bang en zie het als een leerproces! Verwacht niet gelijk dat alles perfect gaat, een andere taal goed beheersen kost nu eenmaal veel tijd en energie. Houd hier dus ook rekening mee en wees niet te streng voor jezelf. Uiteindelijk ga je echt merken dat die paar uurtjes per week of minuutjes per dag een groot verschil maken.
Hopelijk heeft deze blog het iets duidelijker voor je kunnen maken als je vastloopt door alle verschillende mogelijkheden om je Engels te verbeteren. Het belangrijkste is dus om telkens terug te gaan naar wat je ermee wilt bereiken, wat is je doel? Zorg ervoor dat je je woordenschat en eventuele toetsen en cursussen daarop richt. Zorg ervoor dat je de basis (goed) beheerst, voordat je je gaat richten op moeilijkere dingen. En wat vooral ook belangrijk is, is het uitproberen van je geoefende skills. Wees niet bang om fouten te maken, niet alles gaat gelijk perfect, maar door regelmatig te oefenen, kom je er zeker!
Add new contribution