Vrijwillig zwemmen in Uganda

Tijdens de zomer heb ik deelgenomen aan een vrijwilligersproject in Uganda, genaamd 'Lwengo Nakyenyi', via de organisatie Be More. Hieronder een korte passage van mijn blog.

'Nadat we woensdagavond teruggekomen zijn uit Masaka gaan we donderdag met al onze mzungu vrijwilligers en de lokale vrijwilligers naar het zwembad Banda (in Masaka). Eerder deze week was het zo warm en lagen we te relaxen voor het vrijwilligershuis om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag (water halen voor de oudere mensen in de community bij de waterbron op een uur lopen). We vonden niet dat we een middag het project in de steek konden laten en opperden toen, onder het mom van eigen belang en de lokale vrijwilligers een leuke dag te geven, om donderdag zwemles te geven in het zwembad Banda in Masaka. Bijna niemand kon zwemmen en degene die het hoofd wel boven water hielden stonden of op de grond of zwommen als hondjes rond. Banda is eigenlijk gewoon een mzungu place en normaal komen hier geen Ugandezen. Onze locals hadden niet allemaal echt badkleding maar er werd wat geïmproviseerd en uiteindelijk lagen de meeste in het water (of stonden natuurlijk). John, Augustine en een paar anderen vonden het wel prima en zaten lekker een Nile’tje te drinken en keken naar de mzungu waterratten en hoe wij Rachel, een van de locals, zwemles gaven. Ging best goed en op een gegeven moment had ze de schoolslag wel door. Wel met een reddingsboei om der heen, maar in het begin durfde ze niet eens haar voeten los te doen op een punt waar ze nog gewoon kon staan. Anthony en Gingo konden wel een beetje zwemmen en Anthony hebben we nog leren duiken, soort van. Hilarisch was het wel. Allemaal zijn het volwassenen maar ze waren als kinderen zo blij in dat water. Gingo vertelde me nog dat hij nog nooit in een zwembad had gezwommen en dat gold eigenlijk wel voor de meeste. Sommige hadden een keer in Lake Victoria gezwommen (moet wij mzungu’s niet doen: bilharzia) maar verder nog nooit. Water heeft hier natuurlijk een hele andere betekenis en doel. Er wordt niet gewoon voor recreatie gezwommen en dus hoeft het ook niet geleerd te worden op jonge leeftijd. Wij als waterland hebben het nodig, ook om te kunnen zwemmen als we te water zouden raken en dus niet verdrinken. Fantastisch dus om deze mensen, met wie wij samenwerkten en woonden in Uganda, dit ook een keer te laten ervaren.'

Helaas kan ik geen filmpje bijvoegen omdat deze te groot is, maar een foto volstaat ook.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Als je een filmpje upload op

Als je een filmpje upload op Youtube kun je de link in je blog zetten! Lijkt me best leuk om te zien! Super leuk blog btw. Inderdaad, hier in Nederland is het zo normaal dat we allemaal kunnen zwemmen, maar in een land waar dit bijna niet gebeurd krijg je natuurlijk geen zwemles.
Klinkt als een super trip! Bedankt voor het delen!

Ik zwem al sinds ik 6 was!

Ik zwem al sinds ik 6 was! Natuurlijk is het hier ook een stuk natter ;)
Leuk stukje!!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Roland Visser
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
12 2
Selected Categories