Photo
Title: Terublik op het project in Uganda, en, nu verder!
Terublik op het project in Uganda, en, nu verder!

Terublik op het project in Uganda, en, nu verder!

Media of Roland Visser
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Terublik op het project in Uganda, en, nu verder!

Terublik op het project in Uganda, en, nu verder!

Afgelopen zomer ben ik in Uganda geweest om daar 4 weken te helpen bij het Lwengo Nakyenyi project dat in het teken staat van 'sustainable development' van het rurale gebied in de buurt van Masaka.

Het mooie aan dit project, naast de bizarre (in positieve zin) ervaring, is dat het project bijdraagt aan maar liefst 5 van de 8 Milleniumdoelen! Om een voorbeeld te noemen van de werkzaamheden die we daar hebben gedaan: waterputten aanleggen, dish-rakcs maken, fuel-saving stoves bouwen, spelen met de (gehandicapte) kinderen, water halen voor de ouderen en nog veel meer natuurlijk. Voor het complete verhaal, lees dan mijn blog via link: httppublicpublic://blog/2013-08-22_11.56.59_0.jpgblog/1167632_499312216825122_2016013512_o_0.jpgrolandvisser.be-more.nl/

Met bijvoorbeeld de aanleg van waterputten hebben veel mensen in dezelfde community water te beschikking dat enigszins schoon is en hoeven ze geen uren meer te lopen voor een klein beetje (vies) water. Veel vrouwen en kinderen werden tijdens deze tocht vaak verkracht of mishandeld en bestolen van het water. Dit probleem wordt ook weggenomen met de aanleg van dergelijke putten (ontzettend leuk om te doen ook!) Met de fuel-saving stoves (en de mensen meteen leren hoe deze te maken) hebben de mensen veel minder hout nodig om hun eten te bereiden. Allemaal efficiëntie! Hieronder zie je aan welke doelen Lwengo Nakyenyi bijdraagt en daarna volgt een kort verhaal over hoe ik drie doelen ineen heb gebracht voor de mensen daar.

In totaal draagt Lwengo bij aan de volgende doelen:

Doel 1: In 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen
Doel 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school
Doel 6: In 2015 is de verspreiding van ziektes als AIDS en malaria gestopt
Doel 7: In 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu
Doel 8: In 2015 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp

Tijdens mijn verblijf zijn we in een van de eerste dagen naar de Lwerudeso school gelopen. Hier hebben we een verhelderen gesprek gehad met Gingo, die ons veel vertelde over de omgeving en de aanpak van de activiteiten (lees hiervoor mijn blog). Al gauw kregen we de school te zien, en het eerste dat opviel was dat de jongens allemaal bedden hadden, maar de bij de meisjes maar een paar. Deze kinderen moeten uren lopen naar school toe en kunnen daarom een paar weken blijven logeren op school. Van het geld dat ik had opgehaald heb ik bij een lokaal winkeltje bedden laten maken voor de andere meisjes. Zij sliepen anders op de grond en hadden niet meer dan een drinkbeker en kleine koffer met schooluniform. Toen de bedden eenmaal klaar waren hebben we deze neergezet voor de kids en van het overige geld malarianetten gekocht zodat ze hiertegen beschermd zijn. Hiermee hebben we als groep gewerkt aan de doelen 1,2 en 6. De kinderen kunnen naar school en blijven slapen, ze hoeven niet meer op de grond te slapen en zijn beschermd tegen malaria.

De wereld verander je niet zomaar, maar tijdens het project heb ik wel gezien dat je een verschil kunt maken op lokaal niveau voor de mensen. Mijn wereldbeeld en levensvisie is 360 graden in de rondte gegaan tijdens en na deze reis. Het acclimatiseren in Uganda koste me een paar dagen, het terugkomen in Nederland kostte me een aantal maanden. Je gaat bewuster om met water en elektriciteit en waardeert de dingen meer. Mensen in Nederland klagen overal om terwijl dat vaak is om zaken die er eigenlijk in wezen niet toe doen. Dit heeft me ook bewogen om actief te blijven en mensen te inspireren tijdens beurzen waar ik namens Be More stond om andere mensen ook vrijwilligerswerk te laten doen. Inmiddels is er ook een meisje uit mijn kennissenkring die naar Lwengo wil en heb ik (onder voorbehoud) een goede vriend van me die met mij mee wilt naar Tanzania om ook weer vrijwilligerswerk te gaan doen. Natuurlijk wil ik hen ook een Wereldsupporter profiel laten aanmaken. Naast de evenementen waar ik in Nederland aan heb bijgedragen ben ik ook vrijwilligerswerk gaan doen in Nederland (zie mijn andere blogs op deze site). Ik wilde wat bijdragen aan de samenleving.

Al met al is mijn hele beeld verandert en zou ik vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden ieder jaar wel willen doen!

Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]