Aantekeningen uit Uganda

Dit zijn de aantekeningen die ik in mijn boekje heb geschreven terwijl ik in Uganda was. Het laatste is een beetje vaag, omdat ik toen met veel andere dingen bezig was en telkens als ik tijd maakte om te gaan schrijven, ging ik de eerdere dagen uitwerken, of gingen we met de groep weer iets anders doen. Dat was wel leuk gelukkig :)

1e dag
Toen we bij het vliegveld afscheid hadden genomen van de families, hadden we nog ongeveer een uur om te doen wat we wilden op Schiphol. Ik heb met een groepje in een paar winkels rondgekeken. Daarna gingen we nog even naar de MacDonalds. In het vliegtuig hadden we een beeldschermpje voor ons, daarop kon je een film uitkiezen, spelletjes spelen of vluchtinfo bekijken. Eerst heb ik Life of Pi gekeken. Daarna In Time en I Robot samen met Timo. Toen ik vijftien minuten sliep, werd ik weer wakker. Maar het is altijd beter dan niet slapen. Met twee busjes gingen we naar de bestemming, waar onze tenten al klaarstonden. Ik sliep met Sander in een tent. Het was warm, maar ik kon toch verassend goed slapen.
2e dag
In de ochtend gingen we eerst douchen. Bij het ontbijt kregen we banaan, ananas (lekker zoet en vers) en toast met suiker. Met twee busjes gingen we naar Masaka. Onderweg keek ik veel naar buiten. Er was van alles te zien en ik heb foto’s gemaakt. We zijn onderweg ook even bij de evenaar gestopt. Toen we aankwamen, hebben we de tenten opgezet. 12 van de groep gingen met het busje verder naar Kim. Ik heb naar huis gebeld en daarna gingen we spelletjes doen.
3e dag
Kregen we als ontbijt: ei, ananas en brood met beleg. Vandaag was ons eerste echte project! Met het busje reden we naar de vrouw die het project CEPO heeft opgezet. Onderweg kwamen we kinderen tegen die MUZUNGU zeiden. Hier zijn we blijkbaar bijzonder. De kinderen begonnen te springen, dansen en zwaaien. En alles te doen om te laten zien dat ze blij waren. Maar toen we dichterbij kwamen, renden ze weg. Eerst hebben we ovens gemaakt. Lekker stampen in de modder en daarna met die modder de vorm van een oven maken. Als middageten kregen we een echt Ugandees recept: Rolex. Dat is gewoon een pannenkoek met ei en een beetje groente. Het is lekker! Na het eten gingen we met CEPO nog koffieplanten planten. We hebben souvenirs gekocht en uiteindelijk afscheid genomen van de mensen van het project en zijn naar de tenten gegaan. Na het douchen hebben we spaghetti gegeten. In de avond hebben we vooral een beetje bijgepraat over de reis en school.
4e dag
Plaatjes (school)
(plot 99)
Na een lekker ontbijtje , gingen we op weg naar ons volgende project FOHO. Eerst hebben we ons groepje in tweeën opgesplitst. Eén groepje ging steenkool maken met een pers. Wij hebben kaarsen gemaakt. Zelf konden mensen daar, het ook nog niet zo goed. Dus we hebben vooral gekeken en de kaarsen bijgesneden. We hadden van tevoren nog veel uitleg gekregen over war ze allemaal deden. Ze hielpen vooral jonge vrouwen en straatjongens. Bij een school in de buurt zijn we ook nog geweest. De kleine kinderen daar vonden het heel leuk dat we waren gekomen en we hebben met z’n allen geholpen daar grond in zakjes te doen, waarin koffieplantjes geplant kon den worden. Daarna hebben we met de mensen van FOHO volleybal gespeeld. Omdat ik niet mee kon doen, door mijn sleutelbeen, heb ik foto’s gemaakt. Het andere deel van de groep kwam erbij. Na het opzetten van hun tenten gingen we hutspot eten. Nog ff wat bijpraten met de rest van de groep en daarna slapen.
5e dag
De vijfde dag gingen we naar een dorpje waar er Ugandese kunst werd gemaakt. Zelf hebben we twee “kunstwerken”gemaakt. Eerst een houten plaatje met stukjes stof erop en verf eroverheen. Daarna maakten we van bananenbladeren een werk met verschillende tinten bruin. We konden ook een paar uurtjes zwemmen. Dat was wel erg relaxed, want we konden gewoon doen wat we wilden. We namen weer afscheid van de helft van de groep en reden met het busje en een andere chauffeur naar Kim, een Nederlandse vrouw.
6e dag
Kim vertelde verhalen…..
Als ontbijt kregen we broodjes, ananas, oliebollen en nog veel meer lekkers. Eerst gingen we naar the private hospital. Er lag een jongetje, die ondervoed was geweest. Kim zei dat het goed met hem ging, maar ik kon zijn ribben nog tellen en toen ze iets vroegen, antwoordden hij met een mmmm geluid. Het was er niet druk, omdat het er niet het “seizoen” voor was en het is te duur voor veel mensen. De afdeling voor de ondervoede kinderen was door Kim zelf opgezet. Daarna gingen we in een huis achter een kledingwinkel een ander kindje wegen. Kim liet nog een aar foto’s zien van andere kindjes die behandeld waren. Bij de oma van Rosa, een meisje dat ij Kim woont, kregen we een lunch. Het was lekker en we mochten met onze handen eten. De groep werd in tweeën opgesplitst
7e dag
Toen we wakker werden regende het. Daarom moesten we na het ontbijt even wachten . Toen ik de kat van Anne’s bed afhaalde, krabde en beet hij me. Gelukkig was hij voor rabiës (hondsdolheid) ingeënt. Bij hetzelfde huis waar we de vorige dag hadden geholpen op het land, hebben we de muren geel geschilderd en gekookt. We hebben Rolex, een echt Ugandees recept, gemaakt. Het is een soort pannenkoek met ei en groente erin. Daarna gingen we weer terug naar de rest van de groep. Eerste nog even met Peter naar het ziekenhuis om de rabiësprik te halen. Voor de zekerheid. Nadat de tenten waren opgeruimd, gingen we naar een soort backpackershuis om te slapen, want door de regen waren de tenten nat.
8e dag
Om 5 uur stonden we op, zodat we op tijd met het busje richting Lake Bunyony konden. Onderweg zijn we bij een supermarkt nog gestopt. Daar heb ik geplast en Oreo’s en sprite gekocht. Bij het meer werden de tentjes opgezet en we gingen zwemmen. Na het zwemmen vingen we een kreeft. Willem. Rijst en vis was het avondeten. Na nog wat poolen en kreeften zoeken, ging ik met Timo in een tent slapen.
9e dag
Vandaag reden we in de ochtend naar boven voor een mooi uitzicht. Daar heeft iedereen foto’s gemaakt. Weer beneden aangekomen, mochten we doen wat we wilden. Ik ging zwemmen en sommige anderen gingen kanoën. Vanaf een hoge boom/duikplank maakte ik ’s middags een paar foto’s. Verder deden we nog voetvolley. In de avond aten we rijst met een groentesaus. Ik ging douchen, schaken, tafelvoetballen, poolen en naar bed.
Springfoto’s
10e dag
6 uur op.
6 uur rijden+ supermarkt
Lwengo
Ziekenhuis + tassen/douche+garage
Voetbal
Sterren
11e dag3 projecten
Huis bouwen
Voetbal
12 e dag
Housevisits
Debat
Rope/ball making
Birthday met kampvuur
13e dag
Waterput, lunch wassen , dansje en zingen, voetbal/ballon/bellenblaas
Bellen, praten, aecenten
Slaap lekker

Zoals je ziet heb ik veel meegemaakt. Daarom ben ik blij dat ik mee kon. Dit verhaal heb ik overgetypt van mijn boekje die ik in Uganda mee had om aantekeningen te maken.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.