Terugblik

Als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan merk ik dat ik echt heel erg ben veranderd door wat ik heb mee gemaakt in Uganda. Ik heb veel meer de dingen leren respecteren die ik wel heb en minder leren nadenken over de dingen die ik niet heb. Ik ben dan ook tevreden met hoe ik leef. Ik heb een dak boven mijn hoofd, er komt water uit de kraan en wanneer ik 's morgens op blote voeten door het huis loop, is er zelfs vloerverwarming. Deze kleine dingen heb ik leren waarderen door wat ik heb gezien in Uganda. In Uganda zijn de mensen al blij als ze een huisje van klei hebben en een houten bed met stro om op te slapen.

Ook ben ik veel meer gaan inzien dat studie niet zo heel normaal is als het lijkt. Hier in Nederland wordt er vaak over gedacht dat het verplicht is en in zekere mate is het dat ook, maar wel voor eigen bestwil. In Nederland kunnen wij tenminste allemaal naar school, dit is in Uganda ook nog niet eens het geval en daarom ben ik dan ook echt blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan, waar het zo "normaal" is dat je maar gewoon naar school kunt. 

Ook heb ik geleerd dat het niet zo normaal is als het lijkt dat je als homo zomaar wordt geaccepteerd. Een maand nadat wij terugkwamen uit Uganda werd namelijk de anti-homowet aangenomen. Ondanks dat dit al erg heerste als een taboe in Uganda, was dan toch het besluit genomen om de wet aan te nemen. Voor mij (als homo) was dit dan ook even slikken. Je inzetten als vrijwilliger... en dan daarna te zien krijgen op het nieuws dat ze deze wet hebben aangenomen... Natuurlijk is het niet zo dat alle mensen in Uganda achter deze wet staan, maar toch sta je dan even met een mond vol tanden als je dit op het nieuws voorbij ziet komen. Hierdoor ben ik echt gaan inzien dat ik als Nederlander blij moet zijn dat je als homo hier zo goed wordt geaccepteerd ten opzichte van in andere landen als Uganda. 

Ik heb echt geleerd hoe je je beter kunt verplaatsen in de schoenen van een ander. Dit komt omdat het contrast met de Ugandezen vaak zo groot was, dat je het verschil vaak al meteen zag. Hierdoor ben ik ook echt op de kleinere dingen gaan letten, waardoor ik de meningen en standpunten van anderen vaak ook beter kan begrijpen. 

Kortom, Uganda was voor mij echt een geweldige ervaring op meerdere fronten!

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of ferdyvbrussel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd