Holiday clubbing

Sawubona!

Alweer mijn derde week hier, wat vliegt de tijd toch ontzettend snel voorbij hier!

Geen creche voor mij deze week, want de kinderen hebben deze week vakantie. Maar dit betekent zeer zeker niet dat ik geen kinderen ga zien deze week. Holiday club staat deze week elke ochtend op de planning. Kinderen uit Ezwenelisha kunnen hierheen komen en allerlei spelletjes te doen, die wij voor hun bedenken.

Dag 15
Maandagochtend stond in het teken van internationale spelletjes. Dit resulteerde in 'Nederlands' zaklopen en gezichten geverfd met de Afrikaanse vlag. Opkomst: 52 kinderen tussen de 4 en 14.
In de middag was het tijd om te plannen, maar dit keer niet meer in mijn eentje, jeej! Paul en Henny (63 en 64 uit Nederland) en Melissa (18 uit Nederland) zijn zondag aangekomen en helpen mij uit de komende weken. Lekker handig plannen in het Nederlands en ook gezelliger dan 'all by myself'.

Dag 16
World heritage day! Dit betekend dat iedereen vrij had dus ook holiday club niet door ging. Op de planning stond het opknappen van een creche maar omdat de neef van het hoofd van de creche overleden was ging dit niet door. In plaats hiervan gingen we de hele ochtend tuinieren in een van onze 2 tuinen (onkruid uit trekken is zo niet mijn ding...) Het mooie van de tuin is wel dat de Support groepen die wij leiden daar groenten van mogen pakken om mee naar huis te nemen. In de support groepen komen vrouwen bij elkaar en geven wij hun les over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ze bepalen zelf waar ze informatie over willen krijgen, bijvoorbeeld hoe kan ik gezond eten, hoe moet ik omgang met HIV enz. In de middag had ik vrij en heb ik met mam, pap en Tybo geskyped. Heerlijk!

Dag 17
Het mocht weer een thema kiezen voor holiday club en dit werd op de woensdag het thema Happy! Het valt me de afgelopen weken erg op dat kleine kinderen (0-3) hier niet lachen. Kietelen, in de lucht gooien, gekke bekken trekken niets helpt. Shwele zegt dat de kinderen nog niet geleerd hebben hoe ze moeten lachen... Raar maar waar. Mijn missie: lachende gezichtjes! We startten met 'the soap' game. Jongens tegen de meisjes, 1 nat stuk zeep en 2 emmers als goal. Een geweldig succes waarbij de meisjes natuurlijk gewonnen hebben, Girl power! Daarna hebben de meisjes armbanden en kettingen gemaakt en de jongens petten en brillen, hilarisch, vooral voor mij! Maar de gezichtjes van die kleine kindjes heb ik toch niet aan het lachen gekregen jammer genoeg. Opkomst: 62 kinderen.
In de middag ben ik weer, heldhaftig als ik ben, naar het croc centre gegaan. Ik heb weer hun bassins schoon gemaakt en wat croc feitjes geleerd. Een apart feit was wel dat 'the crocodile hunter' blijkbaar vaker de krokodillen eerst verdoofde voordat hij ze ving! En ik weet nu het verschil tussen krokodillen en alligators. Interessant.

Dag 18
Een grote dierenboel! De kinderen werden geschminkt als leeuwen door ons en ik ontkwam er ook niet aan! Het een brulwedstrijd gehouden met de 'stoere' jongen en we hebben gedanst als dieren. Super leuke dag. Haasje over ontbrak natuurlijk ook niet aan het spelletjes repertoire. De ochtend eindigde met een kleine quiz met dierenvragen die we gemaakt hadden. De kinderen hadden groene en rode kaartjes die stonden voor waar/niet waar. Vooral de laatste vraag: 'Loes is de beste vrijwilligster ooit' was erg lastig! Maar uiteindelijk hadden bijna alle kinderen de vragen goed beantwoord. Opkomst: 74 kinderen.

(( Iets over hoe de kinderen hier zijn. Ze zijn altijd super blij als ze me zien, geven me spontaan knuffels en high fives en als ik op de grond ga zitten springen er altijd gelijk een paar op mijn schoot. De oudere meiden vinden het geweldig om mijn haar te vlechten/knopen omdat ze zelf meestal allemaal kaal geschoren zijn wegens hygienische redenen. Fotoshoot vinden ze geweldig omdat ze zo zichzelf kunnen zien in het schermpje. Hun spiegelbeeld zien ze natuurlijk niet zo vaak. Wat ook confronterend was dat een meisje van 12 het ene moment vrolijk aan het spelen was en het andere moemnt de luier van haar zusje aan het verschonen was en haar ging voeden. Oudere kinderen brengen hier hun jongere broertjes/zusjes altijd naar school. Dit betekend soms dat kinderen al om 6uur vanuit thuis moeten vertrekken om op tijd op hun middelbare school te zijn, want sommige kinderen komen vanaf ver, lopend...))

In de middag ben in vuilnis gaan rapen. Dit initiatief is goed omdat de lokale bevolking ons helpt met het vuilnis rapen en zo hopelijk andere mensen ook stimuleert om hun rotzooi niet op straat te gooien met in de prullenbakken langs de weg. Het is moeilijk om uit te leggen hoe het eruit ziet hier. Samengevat zijn het in de dorpen hobbelige zandwegen, rotzooi langs de weg en kleine huisjes met aardig grote stukken land eromheen. Wat mooi was dat een meisjes mee liep die ook 22 was en ik heb daar en tijdje mee gekletst. Ze was nu aan het werken om geld te sparen om een zuster opleiding te volgen. Echt super, ik hoop echt voor haar dat ze dat gaat redden!

Dag 19
Vrijdag was de dag van de talentenjacht! 5 groepen hadden zich ingeschreven om hun talent te showen. Allemaal gingen ze Zulu dansen, prachtig! Vooral de jongen genaamd The all stars en de meisjes genaamd The Roses waren erg goed. De kinderen kregen allemaal een lolly, een speeltje en een appel achteraf. Na de talentenjacht wilden de Gogo's (oma's) ons hun dank tonen. De kwamen in traditionele kleding met allemaal een schaal eten ons tegemoet toen we weg wilden gaan. Alle kinderne moesten in een kring gaan zitten en een Gogo ging een verhaal vertellen over vroeger en daarna kregen we allemaal wat te eten. Een soort droog deeg met bonen. Apart. Opkomst: ongeveer 150 kinderen!
Mijn rol was presentratrice spelen en ik moet zeggen, ik was er zeer goed in! Alleen heb ik dit weekend niet meer veel kunnen zeggen omdat ik mijn stem kwijt ben geraakt, whoeps.
In de middag ben ik weer naar Reading club gegaan. Een meisjes las met mij samen haar 15de boek wat betekende dat ze een zilveren medaille kreeg! Als kinderen een gouden medaille krijgen betekent dit dat ze boeken mogen gaan lenen, wat alle kinderen maar al te graag willen!

Dag 20 - 21
Aaaaah regen in het weekend! Zaterdag zijn we op een regenachtige maar zeer geslaagde Hippo and Croc tour geweest. We gingen op een boot op het meer St. lucia varen en hebben nijlpaarden, 1 krokodil en heel veel vogels gezien. Zondag om 6 uur in de ochtend was minder leuk want toen moest ik afscheid nemen van mijn 2 Belgische vriendinnetjes Selien en Florence. Mis jullie meiden nu al! Vandaag een beetje rustig dagje gehad en ik ben weer helemaal klaar voor een nieuwe week!

Sala kahle!

Loes

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

lol ik weet nog steeds niet

lol ik weet nog steeds niet het verschil tussen krokodillen en alligators. =/ Zou ik toch eens moeten opzoeken op Wikipedia. Hoe dan ook! Super leuke blog! Klinkt alsof je het erg naar je zin hebt daar! Het is leuk om te zien hoe blij die kinderen zijn om je te zien!
Leuke blog, looking forward to reading more!

^ Krokodil = alligator >.>

^ Krokodil = alligator >.>
Nou ja.. misschien ook niet :P Leuk verhaal! Jammer dat het daar zo vervuilt is. Komen daar geen vuilnis wagens langs? In ieder geval goed dat jullie aan het opruimen waren!!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of LoesSmeets
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
8 2
Selected Categories