Title: World supporter song; Shosholoza door ladysmith black mambazo
World supporter song; Shosholoza door ladysmith black mambazo

World supporter song; Shosholoza door ladysmith black mambazo

Media of LoesSmeets
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
World supporter song; Shosholoza door ladysmith black mambazo

World supporter song; Shosholoza door ladysmith black mambazo

Beste lezers,

Zoekend naar iets van herkenning van mijn tijd in St. Lucia, Zuid-Afrika kwam ik dit nummer tegen. Shosholoza werd op een begrafenis gezongen die ik bijgewoond heb. Luisterend naar dit lied kreeg ik meteen weer het gevoel dat ik tijdens die begrafenis had....Verdriet en verwondering.

Het lief zelf is niet alleen prachtig om naar te luisteren, maar de betekenis maakt het lied naar mijn mening nog veel prachtiger.

Het lied is een traditioneel Zuid Afrikaans lied. Het heeft een grote rol gespeeld gedurende een groot deel van de geschiedenis van Zuid Afrika. Het lied is dan ook op meerdere manieren te interpreteren, daarom is het moeilijk een passende vertaling te kunnen geven. Een grove vertaling van het lied is:

Shosholoza, shosholoza (Ga voortwaarts, ga voortwaarts)
Ku lezontaba (Door deze bergen)
Stimela sphuma eSouth Africa (Trein van Zuid Afrika)
Wenu yabaleka, wenu yabaleka (Jij vertrekt, jij vertrekt)
Ku lezontaba (Door deze bergen)
Stimela siphum' eSouth Africa (Trein van Zuid Afrika)

Shosholoza begon als volkslied, gezongen door goud- en diamantmijnwerkers tijdens hun reis tussen Zimbabwe en Zuid Afrika. Het woord Shosholoza is een combinatie van de talen Ndebele (van Zimbabwe) en Zulu (van Zuid Afrika). Het woord betekend: 'ga voorwaarts, trachten of streven'.
Men zegt dat de mijnwerkers dit lied zongen om hun werklast te verlichten en hun te helpen een ritme te creëren om door de lange en slopende dagen te komen.

Later is het lied uitgegroeid tot een symbool van politieke status tijdens de strijd tegen apartheid. De vertaling van Shosholoza werd hierbij symbolisch vertaald als:'ga krachtig, ga voorwaarts'. Het lied het lied van de revolutie! In Nelson Mandela's autobiografie, Long Walk to Freedom, beschrijft hij Shosholoza als 'een lied dat de strijd van de apartheid vergelijkt de strijd om te bewegen van een naderende trein.'

Tegenwoordig wordt het lied nog steeds gezien als het tweede nationale lied van Zuid Afrika. Het is het nationale sportlied sinds de komst van Mandela en het blijft steeds weer een inspiratie voor zangers om het uit te brengen in verschillende versies. Uiteindelijk is het lied zelfs gebruikt voor een Clint Eastwood film, genaamd Invictus.

Nu kan ik opeens ook veel beter begrijpen waarom ze juist dit lied meerdere malen zongen op de begrafenis. De trein stoomt door op weg naar een betere bestemming....

Sala Kahle,

Loes

More contributions of WorldSupporter author: LoesSmeets
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]