Is emigratie tegenwoordig, net als vroeger, "voorgoed"?

Emigratie is "de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen".

Emigratie is -zeker sinds de 17e eeuw- haast "van alle tijden", maar vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vertrokken veel jonge stellen "voorgoed" uit Nederland naar een nieuw vaderland, om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Landen als de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika waren destijds enorm populair als vestigingsland. Vertrok je uit Nederland, dan deed je dat met de intentie om "nooit meer terug te keren".

Tegenwoordig ligt een vertrek uit Nederland veel genuanceerder. Natuurlijk zijn er nog steeds veel vertrekkers die bezweren nóóit meer terug naar Nederland te komen, maar daarnaast is een veelvoud aan "soorten emigranten" te zien. Mensen worden voor enkele jaren uitgezonden door een werkgever, gaan op "proef-emigratie" om te onderzoeken of een verblijf in een land buiten Nederland écht tot de mogelijkheden behoort, gaan een jaartje (of twee) met sabbatical om carrière(switch)mogelijkheden in een ander land te bekijken of nemen een bedrijfje in het buitenland over "voor enkele jaren" om dan "weer verder te kijken". Vrijwel geen enkel mens maakt tegenwoordig meer keuzes "voorgoed"; mensen hebben daarbij van nature behoefte aan (regelmatige) verandering.

Los van dit 'gevoel' is er een formeel aspect aan emigratie: ben je voor de Nederlandse overheid nu wel, of niet, "definitief" vertrokken naar het buitenland? Daarbij letten de diverse relevante instanties (denk aan de Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank) bijvoorbeeld op de vraag met welk land je de sterkste persoonlijke (woon)band hebt. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de vraag of je gezinsleden zijn meeverhuisd, of je in Nederland een woning hebt aangehouden, of je je hebt laten uitschrijven bij de gemeente, of je in het buitenland een tijdelijke (bv. hotel) of vaste nieuwe woonplek (bv. huis) hebt geregeld, etc. In het algemeen geldt dat wanneer je binnen een jaar weer terug in Nederland staat, je voor de Belastingdienst niet bent geëmigreerd en gewoon inkomstenbelastingplichtig bent gebleven in Nederland.

Deel je ervaringen!

Ben jij voor je gevoel "voorgoed" vertrokken uit Nederland? Welke vertrekmotieven spelen of speelden bij jou en/of je gezinsleden een rol? Heb je ervaring met het nemen van de beslissing om terug te keren?

  • Jouw ervaring is relevant voor anderen! Deel je tips via een reactie hieronder, of schrijf zelf een blog in je eigen World Supporter magazine

Tips

  • Heb je moeite met het "definitieve" aspect van emigreren? Kies dan in eerste instantie voor een "internationale verhuizing" met een afgebakende proefperiode. Je gaat "een tijdje naar het buitenland", denk aan twee of drie jaar, waarbij je in die periode probeert te achterhalen of je langer wilt blijven of wilt terugkeren.
  • Wil je alsnog terugkomen op je "definitieve vertrek"? Kom je na emigratie op een punt dat je remigratie gaat overwegen uit gevoel van heimwee, uit ontevredenheid over je nieuwe woonplek, omdat je onderneming niet is geworden wat je ervan had verwacht, of om andere redenen: probeer dan zeker het gevoel van "falen" te relativeren. Keuzes maken betekent ook soms terugkomen op eerder gemaakte keuzes!

Meer lezen

Image
Follow the author: Koert Hommel
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
Doordacht Emigreren: magazine voor iedereen met plannen voor een lang verblijf in het buitenland en/of emigratie.
Wat zijn populaire landen voor Nederlanders om voor langere tijd te wonen of te werken?

Wat zijn populaire landen voor Nederlanders om voor langere tijd te wonen of te werken?

Waar kan ik heen, ik kan niet naar China, ik wil niet naar China, dat is me te druk.

In de jaren '80 van de vorige eeuw zong de Nederlandse band Het Goede Doel al over waar toch in hemelsnaam heen te emigreren, vluchtend uit het steeds benauwder wordende Nederland. Een van haar grootste hits gaat over het land dat al jaren op nummer 1 staat in de landenlijst van uit Nederland vertrekkende mensen: België.

Het totaal aantal in Nederland geboren emigranten betrof in 2016 42.672, aldus het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Naar België verhuisden 5.534 Nederlanders, bijna 13%. Veelal zijn dit Nederlanders die verhuizen naar België maar blijven werken in Nederland.

De totale top-50 van landen waar Nederlanders naar vertrekken zag er in 2016 als volgt uit (lang verblijf en/of emigratie, inclusief expats):

  1. België
  2. Duitsland
  3. Verenigd Koninkrijk
  4. Verenigde Staten van Amerika (USA)
  5. Spanje
  6. Turkije
  7. Frankrijk
  8. Australië
  9. Curaçao
  10. Zwitserland
  11. Zweden
  12. Portugal
  13. Polen
  14. Canada
  15. Aruba
  16. Verenigde Arabische Emiraten
  17. China
  18. Caribisch Nederland
  19. Italië
  20. Oostenrijk
  21. Nieuw-Zeeland
  22. Ierland
  23. Marokko
  24. Denemarken
  25. Thailand
  26. Suriname
  27. Noorwegen
  28. Indonesië
  29. Singapore
  30. Zuid-Afrika
  31. Hongarije
  32. India
  33. Brazilië
  34. Griekenland
  35. Tsjechië
  36. Japan
  37. Israel
  38. Bulgarije
  39. Roemenië
  40. Filippijnen
  41. Finland
  42. Luxemburg
  43. Mexico
  44. Rusland
  45. Argentinië
  46. Slowakije
  47. Litouwen
  48. Cyprus
  49. Ijsland
  50. Letland

Plannen om te vertrekken, of al vertrokken?

  • Deel je motivatie voor jouw bestemming via een blog in je eigen World Supporter magazine, of door een reactie hieronder te plaatsen.

Lees meer

 

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Voor altijd

Hoi, wij zijn zelf 'voor altijd' naar het buitenland vertrokken al weet ik inmiddels wel dat niets zeker is. Weer terug naar Nederland of juist nog een ander land. Emigreren heeft mijn avonturiersgevoel in ieder geval aangewakkerd. Goede tip ook om 'het niet te groot' te maken. Kies de woorden die bij je passen. Bedenk: je kunt altijd je situatie weer veranderen.

Misschien binnenkort

Het zou kunnen dat ik binnenkort naar Japan emigreer voor minstens een jaar. Het gevoel van enthousiasme en angst wisselen elkaar af. Ik heb er aan de ene kant heel veel zin in omdat je zo'n kans bijna nooit krijgt (de baan is nog niet zeker hoor), maar aan de andere kant heb ik hier een vriend, mijn kleine nichtje van 2 die ik elke week zie, mijn ouders, zussen en vrienden. Ik heb altijd naar het buitenland willen verhuizen, maar nu het zo dichtbij komt snap ik ineens niet meer hoe ik hen zou kunnen missen en hoe ik daarmee om moet gaan. 

Daarnaast zijn er ook practische vragen die me kwellen, zoals hoe zit het met aflossen van studiegeld, kan ik wel pensioen opbouwen? Ik heb daadwerkelijk geen idee... 

Hulp bij regelzaken

Hoi Hannahlow...spannende tijden! "Voor minstens een jaar", dus je hebt zicht op een nog langere periode. Dan is het zeker belangrijk om goede afspraken met het thuisfront te maken. Hoe gaan jullie (via mail, tel, internet, Skype etc.) contact houden en in welke mate? Ga je tussentijds wel of niet "op bezoek" in Nederland, of komt men bij jou op bezoek? En waarom wel, of niet? Ik vind het leuk om de komende tijd via je eigen WS magazine meer te horen over jouw voorbereidingen.

Een paar tips:

  • kijk eens bij JoHo's Checklist bij Lang verblijf buitenland & emigratie voor meer grip op de diverse regelfasen voor vertrek en na aankomst
  • zoek al voor je vertrek naar online (expat)verenigingen met "branches" in Japan: nuttig voor je voorbereidingen, maar ook leuk om eenmaal daar sociaal te "landen" en wegwijs te worden. En die clubs zijn er niet alleen voor de werknemers van grote bedrijven!
  • JoHo Insurances is een goed oriëntatiepunt voor je verzekeringen bij lang verblijf buitenland, administratieve regelzaken, pensioen e.d.
  • zoek een 'regel'buddy in de maanden voor vertrek; iemand die er neutraal in zit waarmee je af en toe kan sparren bij moeilijke momenten of (praktisch) lastige zaken; ook handig als achtervang in Nederland als je 'daar' woont (en liefst iemand bij wie je ook je twijfels mag uiten)
  • kijk eens in het magazine van de Emigratiecoach; die kan je (sociaal-emotioneel) begeleiden en praktisch ondersteunen als je eenmaal in het buitenland zit

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3 2