Wat is de meerwaarde van Nederlanders in het buitenland voor hun 'moeder'land Nederland?

De laatste tijd wordt er weer meer aandacht besteed aan de vraag of we als Nederland "onze" Nederlanders die wonen en werken in het buitenland niet meer zouden moeten koesteren. Koesteren, in plaats van eigenlijk tegenwerken met allerlei (extra) regeltjes die het de Nederlanders in het buitenland eerder moeilijker maken dan makkelijker. Denk aan issues rondom dubbele nationaliteit, het verlengen van een paspoort, stemmen vanuit het buitenland. Ik besteedde op dit World Supporter platform, maar ook in de "Emigreren" sectie van de World of JoHo, al vaker aandacht aan de waarde van Nederlanders in het buitenland voor Nederland.

Ambassadeurs

Nederlanders die wonen & werken in het buitenland houden -wisselend in intensiteit- vaak veel meer contact met "Nederland" dan toen de Nederlanders in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw emigreerden. Door regelmatig terug te reizen (goedkopere verbindingen), door makkelijker digitaal contact (Skype etc.), door allerlei beschikbare online media (online kranten, tv etc.) blijf je vaak ook meer betrokken bij je (voormalige) thuisland en blijf je ook beter op de hoogte van ontwikkelingen in Nederland.

Nederlanders die voor langere tijd in het buitenland verblijven zijn -uitzonderingen daargelaten- de beste ambassadeurs voor hun 'moeder'land.

  • na verloop van tijd begrijp je de taal, cultuur en interculturele verhoudingen vaak veel beter, heb je meer grip op wat eigenlijk wordt bedoeld als x of y wordt gezegd
  • je hebt vaak een sterke toegevoegde waarde voor Nederlanders die op jouw bestemming zaken willen doen of een eigen onderneming willen beginnen
  • je hebt een schat aan ervaring, tips en trucs voor Nederlanders die -net als jij ooit- willen komen wonen en werken op jouw bestemming; kent de valkuilen, do's and don'ts. Ik lobby dan ook al jaren voor de rol van bijvoorbeeld de expat partner richting de toekomstige "ik vertrekkers".
  • het netwerk van Nederlanders op een bepaalde bestemming heeft vaak goed grip op de lokale veiligheids- en gezondheidssituatie, soms nog vele malen beter dan de (afgeslankte) Nederlandse ambassade ter plaatse: wat speelt er nu écht, waar kan je beter écht niet reizen en waar ligt de situatie genuanceerder dan het formele reisadvies laat zien
  • vaak spelen Nederlanders een belangrijke rol rondom bezoeken van handelsdelegaties aan lokale bedrijven of (ontwikkelings)projecten; wederom door de betere kennis van taal en cultuur, of door een beter inzicht in marktsectoren en ondernemingskansen
  • Nederlanders die al jaren wonen en werken op een bestemming fungeren vaak haast 'automatisch' als vangnet richting landgenoten die -al reizende of stage lopend- op de bestemming in wat voor problemen dan ook raken. Een landgenoot wordt, terecht of onterecht, dan vaak sneller vertrouwd dan een local. Maar denk bv. ook aan het periodiek bezoeken van landgenoten die ter plaatse in de gevangenis zijn beland; het ministerie doet dan veelal expliciet een beroep op Nederlanders die hun landgenoten willen bezoeken.
  • Nederlandse media zoekt regelmatig contact met Nederlanders op locatie als er iets 'urgents' speelt op bestemming; als Nederlander heb je dan vaak info uit eerste hand, kun je de lokale ontwikkelingen duiden, spreek je uit eigen ervaring.

De rollen die je als Nederlander in het buitenland voor Nederland als 'moeder'land kunt spelen zijn talrijk. Toch is er nog weinig structuur, laat staan een netwerk, rondom de honderdduizenden Nederlanders 'in den vreemde'. Contact hangt van toevalligheden aan elkaar en veel gebeurt op adhoc basis. Soms worden Nederlanders op locatie zelfs overvraagd: er wordt van ze verwacht dat ze wel 'even assisteren bij...', zonder enige vorm van tegenprestatie.

Kindersekstoerisme

Een specifiek en bijzonder voorbeeld van een rol die Nederlanders kunnen spelen is het signaleren van issues rondom kindersekstoerisme op een bestemming. Recent kwam wederom in het nieuws dat Nederland helaas hoog scoort op de ranglijst van kindersekstoerisme in Cambodja, gemeten naar aantallen gearresteerde kindermisbruikers. Kindersekstoerisme speelt in Azië vooral in Thailand, Cambodja, Nepal en de Filippijnen.

Nederlanders in het buitenland zouden prima kunnen assisteren bij het tijdig opvangen van signalen rondom Nederlanders die een land bezoeken omwille van het misbruiken van kinderen. Niet zelden gaan deze misbruikers terplekke helemaal niet zo subtiel te werk en vangen landgenoten al vroeg signalen op dat iemand met verkeerde doeleinden een tijdje ter plaatse is. Er gaat bijvoorbeeld een gerucht rond, of de Nederlander zelf laat steken vallen, of je ziet met eigen ogen dat een Nederlander zich afzondert in bijvoorbeeld een hotelkamer, je hoort terplaatse dat iemand informeert naar 'de juiste kanalen'.

Zeker als je voor langere tijd op een bepaalde bestemming woont ga je signalen herkennen die zouden kunnen wijzen op beoogd kindermisbruik. Een (al dan niet anonieme) melding bij het Meldpunt Kindersekstoerisme zorgt er vervolgens voor dat de situatie vertrouwelijk wordt behandeld en objectief wordt onderzocht.

Nederlanders, verenigt u: structurele(r) aanpak

Nederlanders in het buitenland zijn -hoe verrassend ook- nog nauwelijks georganiseerd. JoHo pleit al jaren voor een formeler netwerk dat de honderdduizenden Nederlanders in het buitenland registreert, organiseert, benut én bedient. Voor het goed en duurzaam opzetten van zo'n netwerk zijn echter extra middelen (tijd, geld en duurzaamheid) noodzakelijk en moet je de Nederlander andersom ook wat te bieden hebben, zodat je die meerwaarde ook structureel kunt benutten.  

  • Heb je ideeën over jouw rol als Nederlander in het buitenland, deel ze dan via een reactie hieronder.
  • Bied je met je bedrijf in het buitenland diensten, vacatures of producten aan die interessant zijn voor Nederlanders? Zet ze in de picture door samen te werken met JoHo.

Deel je ervaringen

  • Heb je zelf ervaring met jouw meerwaarde voor Nederland terwijl je in het buitenland woonde of werkte (c.q. woont of werkt)?
  • Deel je expertise of mening via een reactie hieronder, of deel je bijdrage(n) via een van de World Supporter tools.

Lees meer

Related content or attachment:
Emigreren en vertrekken naar het buitenland - Thema
Access: 
Public
Follow the author: koert hommel
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
This content is used in bundle:

Verhuizen naar het buitenland: blogs en bijdragenbundel over wonen in het buitenland tot emigratie

Statistics
3620 2