Challenge 9: minder plastic

Deze challenge is vooral van toepassing op mijn dagelijkse boodschappen. Je kent het vast wel: als je een paar tomaatjes voor in de sla haalt, doe je daar een plastic zakje om. Om de appels, de kiwi’s en de paprika’s komt ook een apart zakje. Als je alle groenten in 1 zakje doet gaat de caissière klagen, omdat ze alle groenten apart zal moeten afwegen. Bij de kassa kom je erachter dat je meer gekocht hebt dan je dacht en vraag je om een plastic tasje. Alle tasjes gaan thuis zodra ik ga koken direct de prullenbak in. Zonde vind ik!

Gelukkig heeft Albert Heijn zelf ook wel door dat al dat plastic voor enorm veel rotzooi zorgt en hebben ze inmiddels alle gratis plastic tasjes bij de kassa weggehaald. Naar eigen zeggen besparen ze daarmee 600 kilo plastic per dag!

Wat is het probleem van plastic?
Tijdens de productie van plastic komt er een boel co2 vrij. Op zich is dit bij heel veel producten zo, maar de meeste plastic producten worden maar eenmalig gebruikt, waardoor er erg veel plastic geproduceerd moet worden. Meer dan 90% van het plastic wordt niet gerecycled, het wordt verbrand (waarbij er giftige stoffen vrijkomen) of het wordt gedumpt en kan daarmee in zee of in andere natuurgebieden belanden.

Daarom heb ik mijn gebruik van plastic verminderd: allereerst door minder tasjes te gebruiken bij het boodschappen doen. Ik neem zelf gewoon een tas mee als ik ga winkelen (ik heb recentelijk een prachtige grote leren tas aangeschaft, 2e hands en duurzaam!) en neem ik mijn groenten los mee naar huis. Soms levert dit helaas geplette tomaten op, of gesplashte bananen. Vooral de kassameisjes kijken me soms raar aan als ik 10 appels haal zonder zakje. Maar het is prima te doen en levert veel op, aangezien in bijna dagelijks een zakje meenam. Dit jaar ga ik ook een week leven zonder iets met plastic te kopen, maar daarvoor is nog enige mentale voorbereiding nodig.

Follow the author: IsisHommema
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

no impact week

Super dat je zo bewust bezig bent, je bent helaas net te laat voor dit jaar, maar misschien voor volgend jaar een leuke tip;

"No impact week"

Wanneer je je aanmeldt op de site, krijg je super begeleiding om een week lang geen impact op de aarde te ontwikkelen. Elke dag krijg je een andere opdracht, waaronder ook het voorkomen van afval.

Leuk stukje om te lezen overigens!!

Liefs Cecile

Wat een leuk initiatief

Wat een leuk initiatief Cecile! Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit past perfect bij de doelen ik ik mijzelf stel. Ik ga me meteen aanmelden!

Groetjes Isis

Goede challenge

Ik zal deze volgende keer als ik boodschappen ga doen ook proberen

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3