Frustraties en besluiten

Hallo allemaal!

Alweer ruim 1,5 maand terug op Nederlandse bodem. Wat voelt dat gek. Zeker de eerste weken was het alsof ik alles gedroomd had.
Weer in de armen van mijn familie, het Nederlandse eten, de Nederlandse cultuur en zeker niet te missen het Nederlandse klimaat. De dag dat ik thuis kwam was het namelijk weer vertrouwd koud (7 graden).

Bij terugkomst in Nederland ga je, na zo'n lange periode in een ander continent, anders kijken naar dingen. Waarom zeuren mensen over kleine dingetjes als kleding dat wat stinkt (ik ruik niets) of een wc die niet doorspoelt. Een breukje in de muur omdat er gas gewonnen wordt, terwijl op andere plekken in de wereld huizen compleet verwoesten of wegspoelen bij hevige regenbuien.

Het leven in Nederland is luxe en dat wist ik eigenlijk al, maar ik ben mij er nu toch even bewust van gemaakt. De maaltijden die Diana, mijn Keniaanse moeder mij heeft geleerd, heb ik direct gemaakt voor mijn vrienden en familie. Direct wordt mij gevraagd deze recepten door te geven, dat zo'n simpele goedkope maaltijd zo lekker kan smaken, hadden vele niet verwacht.

Nog regelmatig heb ik contact met mijn gastgezin uit Kenia. Dan kletsen we over van alles en nog wat. Dat we elkaar missen en elkaar snel moeten opzoeken. Over de cultuurverschillen tussen beide landen, maar ook over koetjes en kalfjes. Over hoe ons haar bijvoorbeeld zit of wat voor een kleding we aan moeten doen met de feestdagen.

In aanloop naar de kerstdagen begon natuurlijk ook weer 3FM serious request. Ik was hier al geen voorstander van, maar nu na mijn reis al helemaal niet. Ik heb in Kenia mijn 'anst' letterlijk meegemaakt. Geld dat ik wilde doneren samen met Hannah en Kamila moest in de jaszak van de leraar. Alsof dat dus ooit bij de doelgroep aankomt. Hoe kan zo'n grote organisatie als 3FM serious request garantie bieden dat al het geld dat gedoneerd is, in dit geval weer ruim 13 miljoen euro, terecht komt bij de vrouwen die het zo hard nodig hebben. Nee dat kunnen zij niet, want ook al is er in Nederland een organisatie dat alles bedeeld, ter plaatse is er altijd wel een corrupte werknemer die het geld in eigen zak stopt en dat frustreert mij.

Ik ben van mening dat Afrika als continent niet gesteund moet worden vanuit westerse landen als Nederland. Afrika is een continent met, naar mijn mening, corrupte staatshoofden. De een nog erger dan de ander. Wanneer je meer verdient moet je minder belasting betalen en zorg is ontoegankelijk voor armen.

Wanneer donatie vanuit landen als Nederland stopt zal het land moeten leren voor zichzelf te zorgen. Dat ik in Suriname was vergeleek een Surinamer het als volgt. Landen in Afrika zijn zelfstandig terwijl ze nog maar '10 jaar zijn'. Hij omschreef dat Suriname zelfstandig verklaard werd toen het een land van '16 jaar' was, wel zelfstandiger maar nog niet volkomen. Nederland is dan een land van 18+.

Ik ben van mening dat een land niet continue gepamperd moet worden. Als je kunt zien wat in Nederland met 13 miljoen bereikt kan worden, waarom zien wij van al dat geld (Nederland is namelijk niet het enige donerende land) helemaal geen ontwikkeling in Afrika.

Terwijl we miljoenen euro's weggeven aan andere landen zijn er nog duizende Nederlanders die onder de armoedegrens leven. En hebben de voedselbanken het tegenwoordig drukker dan 10 jaar geleden.

Het kan een harde mening zijn en deze zal zeker niet door iedereen gedeeld worden, maar voor mij is het de harde waarheid. En als we allemaal ons steentje bij zouden dragen in onze eigen omgeving. Spoel de wc een keer minder door, zet de vaatwasser alleen aan als deze echt vol is, doe de lichten alleen aan in de ruimten waar je aanwezig bent. Dan beteken je al ontzettend veel voor de omgeving. En mocht je dan echt graag wat willen betekenen voor de derde wereldlanden kun je met het geld dat je bespaart hebt door zuinig te leven een vliegticket en onderkomen boeken in een van die landen om zo lokaal wat te betekenen. Dan weet je tenminste dat het geld terecht komt daar waar jij het wilt en kun je direct zien wat er mee gebeurd.

In Kenia heb ik trouwens ook gehoord van mensen uit de sloppenwijken dat zij totaal geen verbetering willen. Stroom, internet, water alles kan gratis afgetapt worden van de betalende. Huur hoeft niet betaald te worden en er zijn woningen genoeg. Eten is er goedkoop. De meeste bewoners van de sloppenwijken zijn tevreden. Dusdanig dat toen de regering van Kenia de sloppenwijken wilde opknappen er massaal geprotesteerd werd door de lokale bevolking. Wat er met het geld gebeurd dat hiervoor vrijgemaakt is..? Geen idee, maar het zal vast niet belanden waar het beter gebruikt zou kunnen worden... Althans.. mijn mening.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Bedankt voor het lezen en een fijne jaarwisseling!

Liefs,

 

Stephanie

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of xstefferd
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
4
Selected Categories