DISCUSSION: Voluntourism in weeshuizen kan ook heel fout zijn!

Tijdens mijn voorbereidende dagcursus bij Stichting Muses werd al gesproken over de hechtingsproblematiek onder de weeskinderen. Ik was hier toen al erg van onder de indruk. Ik zou me heel goed voor kunnen stellen dat als je als kind geen vaste ouder hebt, je je aan andere personen gaat hechten. Opzich niet erg, maar als die persoon vervolgens weer in korte tijd weggaat en het hechten zich bij nieuwe vrijwilligers keer op keer herhaalt, denk ik dat dit niet goed kan zijn voor een jong kind. Er is namelijk nooit een vast persoon in het leven van een weeskind, als een weeshuis voornamelijk draaiende gehouden wordt door tijdelijke (buitenlandse) vrijwilligers. 

In de krant Trouw verscheen ook een kritisch artikel dat dit probleem ter sprake brak. Je leest het artikel hier

Omdat velen van jullie in weeshuizen hebben gewerkt tijdens het vrijwilligerswerk ben ik erg benieuwd naar jullie ervaringen. Zelf heb ik slechts kort gekeken hoe het in de Nepalese weeshuizen in mijn wijk aan toe ging, dus ik ben geen ervaringsdeskundige. Ik merkte echter zelf wel in mijn tijd in Nepal dat sommige vrijwilligers toch heel dol waren op een van de kindjes en hier (onbewust) meer mee optrokken. Dit wil niet meteen zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat ik kinderen met hechtingsproblemen heb gezien. Ik denk wel dat het komen en gaan van vrijwilligers voor kinderen een probleem kan zijn, als de vrijwilligers niet weten hoe ze zich tegenover de kinderen op moeten stellen. 

Omdat ik ook heb geproefd hoe goed vrijwilligerswerk in weeshuizen kan zijn, wil ik graag een discussie opstarten onder deze blog. De stelling is als volgt: 

Iedere vrijwilliger die met kinderen vrijwilligerswerk wil gaan doen, dient een voorbereidende cursus in Nederland te volgen voor vertrek. 

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties! Geef hieronder aan waarom je het ermee (on)eens bent in een reactie. 

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

O jee! Als ik hier mijn hele

O jee! Als ik hier mijn hele mening en visie ga verwoorden over deze stelling dan heb ik zo een nieuwe blog geschreven haha. Een hele boeiende vraag met geen eenduidig antwoord denk ik. Ik denk dat het voor heel veel vrijwilligers heel balangrijk is. Hoewel we allemaal gaan om de kinderen te helpen heb ik helaas gezien dat in de praktijk de uitwerking heel anders kan zijn... echter, zijn er ook mensen voor wie zo'n training niet essentieel is. Deze mensen kunnen dan overigens wel, vanuit hun pedagogisch perspectief, diepgang geven aan de cursus denk ik... Verplichten? Misschien verplichten tenzij je documenten van specifieke studies/cursussen en of werkervaring kunt overleggen?
En tja... baat het niet dan schaadt het niet. En als het eigenlijk wel nodig is maar de cursus wordt niet gevolgd dan schaadt het wel!

Blijft een interessante discussie ;-)

Bedankt voor het verwoorden

Bedankt voor het verwoorden van je mening Anke! Ik denk zelf inderdaad dat het belangrijk is dat er meer bewustwording komt onder de toekomstige vrijwilligers op dit gebied, dus zou er zelf wel een voorstander van zijn om er in ieder geval een dag aan te besteden voor de vrijwilligers vertrekken!

UPDATE: (met dank aan

UPDATE: (met dank aan wereldsupporter Harm) Op 13 november 2014 zal de documentaire Last Minute Weeshuis in premiere gaan in het filmhuis Lab111 in Amsterdam. Aan de hand van de trailer verwacht ik dat de documentaire ook een duidelijk beeld over deze kwestie geeft. 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3