Smokey Mountain

Vandaag mee met de Smokey mountain tour van Smokey tours Manila. Hierbij zie je hoe de mensen op smokey mountain (een van de grote sloppenwijken van Manila) leven. Echt een indrukwekkende tour! Een aantal jaren geleden deed ik tijdens mijn studie een onderzoekje naar ‘slum toerisme’, ik had er gemengde gevoelens over. Misschien is het meer een beetje aapjes kijken dacht ik, maar achteraf kan ik het iedereen aanraden.
De gids liet heel goed zien hoe bedrijvig de sloppenwijk is, en de mensen benaderde me heel trots en positief. De regering heeft plannen deze sloppenwijk in 2015 te gaan sluiten, mensen krijgen een soort oprotpremie… maar worden vervolgens wel naar een gebied gestuurd waar weinig mogelijkheden zijn om geld te verdienen. De gids verwacht dat veel mensen terug zullen keren. Hier heeft iedereen zijn eigen handeltje. Zo wordt er houtskool gemaakt van hout dat over is van oude sloppen en zijn er mensen met bijv een laundry service of een plek waar je stroom kunt opladen. Maar de belangrijkste bezigheid in Smokey Mountain is vuilnis sorteren, de slop ligt naast (of op) een grote vuilstort. Overal wordt afval verzameld en uitgezocht; plastic, spijkers uit hout en ijzer uit oude apparaten. Er zijn zelfs winkeltjes die afvalmaaltijden verkopen. Uit het vuilnis worden stukjes eten gehaald die mensen hebben weggegooid, dit wordt opnieuw gebakken of gekookt, en zo tot een nieuw gerecht gemaakt: pak-pak.
Dit sorteren van afval is echter niet zonder gevaren. Veel mensen willen als eerste bij het ‘verse’ afval zijn en staan dicht bij de vuilniswagens als die komen storten. De gids vertelt over ‘jumpers’, kinderen die in de wagen springen om zo nog eerder het beste uit het vuilnis te kunnen vissen. Dit ‘jumpen’ is nu officieel verboden, kinderen mogen niet op de vuilstort, omdat er kinderen zijn omgekomen.

Smokey Mountain is een plek die me dubbele gevoelens geeft. Een sloppenwijk roept niet bepaald positieve gedachten op, en sommige verhalen die ik hoor bevestigen dit. Maar de mensen die ik zie blijven zo positief. Ze begroeten me lachend en laten trots hun huis zien, echt bijzonder! Wat ik ook erg positief vind om te zien is dat de gidsen die actief zijn voor Smokey tours zelf ook uit dit gebied komen. Ze krijgen nu de kans om een beroep te leren, en ze nemen het erg serieus, super om te zien!

Ik heb nu al veel zin in mijn komende maanden hier in Manila!

Follow the author: maaike van rijn
More contributions of WorldSupporter author: maaike van rijn
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]