Stamplijst Networking Futures

Deze Stamplijst Networking Futures beschrijft de belangrijkste termen en definities bij de samenvatting.

Introductie

 

Sqautted social centres

 

Verlaten gebouwen die gekraakt zijn of bezet door jonge activisten en omgebouwd zijn tot ruimtes voor activiteiten en gemeenschapsevenementen van sociale bewegingen. Soms is het ook gratis woonruimte voor activisten en het staat voor het uitdagen van de woningmarkt.

 

Anti-Corporate globalization movements

Bewegingen die niet direct strijden tegen mondialisering zelf, maar strijden tegen de invloed van bedrijven; de uitbreiding van de corporate-macht over de hele wereld, het ondermijnen van lokale gemeenschappen, democratie en het milieu. Ze zijn niet alleen tegen armoede, ongelijkheid en milieuvernietiging, maar ze genereren ook sociale laboratoria voor de productie van alternatieve democratische waarden, diskoersen en praktijken. Er vallen veel verschillende soorten bewegingen onder dit overkoepelende netwerk, waaronder antikapitalistische activisten, anti-mondialisten. Het is de overkoepelende term die Juris gebruikt voor de sociale bewegingen die hij beschrijft in de etnografie.

 

World Trade Organisation (WTO)

Regelt de mondiale handelsregels tussen naties. De organisatie is verantwoordelijk voor dat handel voorspelbaar, vrij en gladjes verloopt.

Multilaterale institutions

Instellingen die op basis van contributies van overheden (op mondiaal niveau) beleid uitvoeren wast gebaseerd is op verdragen tussen verschillende landen. Voorbeelden: Wereldbank, Verenigde Naties en de Europese Unie

Free trade

Een beleid waarbij de overheid geen invloed en inmenging mag hebben op de in- en export van goederen. De markt reguleert zichzelf.

 

Neoliberalism

Een politieke stroming die ervan uit gaat dat de vrije markt zichzelf beter regelt dan organisaties die door de overheid gestuurd zijn.

Gevolg is wereldwijde corporate kapitalisme, en daarmee het aanboren van nieuwe mondiale productie-, arbeid- en consumptiemarkten en het commercialiseren van de gezondheidszorg, educatie, milieu en het leven zelf.

 

 

Grassroots social movements

 

Bewegingen waarin de ‘gewone mens’ een groep vormt die fundamenteel tegen een politiek of economisch standpunt is, die actie voeren en het beleid zelf bepalen.

 

Transnational counterpublic (Oleson 2005)

Transnational counterpublics houdt de online communicatie in, waar informatie uit wordt gewisseld. Deze gaat over de nationale grenzen heen. Op deze ‘plek’ ontmoeten activisten elkaar ontmoeten en worden via communicatie alternatieve ideeën, normen, waarden en identiteit gevormd (ten opzichte van de bestaande normen, waarden etc.).

 

Listserv

Mailinglijst applicatie waarmee een mail in een keer naar een grote groep mensen gestuurd wordt.

 

Direct Actie Protesten

 

Overkoepelende benaming voor de verschillende acties en protesten om het (politieke/economische) doel te bereiken.

 

Globalization

Juris bedoelt met mondialisering het volgende: in de breedste zin refereert het aan een radicale herindeling van tijd en ruimte. Het is een multi-dimensionaal proces wat economische, sociale, culturele en politieke domeinen omvat. Juris gaat uit van een aantal karakteristieken. Er is een enorme stijging in schaal en omvang van het mondiale financiële kapitaal gefaciliteerd door de digitale technologie en de deregulering van de markt. De economische markten zijn nu gedecentraliseerde mondiale netwerken wat leidt tot flexibele en klantgerichte commercialisering. Mondialisering leidt tot stromen mensen, goederen en kapitaal die niet meer gebonden zijn aan een plek. Mondialisering is tegelijkertijd een krachtige diskoers enerzijds gebruikt om neoliberalistische praktijken en beleid goed te praten en anderzijds biedt het een concrete vijand en symbolisch kader, warbij de anti-corporate bewegingen het woord gebruiken in hun slogans om de negatieve effecten van mondialisering tegen te gaan. Tot slot kan mondialisering gezien worden als concreet politiek en economisch project van overheden, bedrijven en financiële elites. Negatieve gevolgen van mondialisering zijn desastreus: groeiende armoede, ongelijkheid, sociale ontwrichting en ecologische destructie.

 

 

Grassroots globalization

Groepen activisten die het plaatselijke actievoeren combineren met transnationale netwerken.

 

Bretton Woods Institutions

Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds etc. Organisaties die voortvloeiden uit het systeem van Bretton Woods (in 1944 oprichting) waarbij o.a. de waarde van alle nationale valuta gekoppeld werd aan de dollar en de dollar aan goud. De dollar werd daarmee de belangrijkste munt en de markt raakte gebaseerd op vertrouwen in Amerikaans beleid.

 

Sociale bewegingen

Zijn cyclische bewegingen met een utopische visie, die door de netwerklogica van Internet georganiseerd zijn rondom flexibele en verdeelde netwerkvormen.

 

Netwerk logics, cultural logic of networks

Netwerken moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Het netwerk bestaat uit en wordt opgebouwd uit verschillende autonome elementen en horizontale connecties, via vrije toegang en stroom van informatie, met een gedecentraliseerde organisatie en consensus-gebaseerde besluitvorming en zelfsturing.

De logica staat tegelijkertijd voor een ideaal als tegenhanger van de hiërarchische logica van het kapitalisme. In de praktijk is het vaak ongelijk verdeeld en staat het op spanning met andere organisatievormen, waardoor er een complexe culturele politiek van netwerken wordt gegenereerd.

 

Computer-ondersteunde-sociale bewegingen

Dieptransformerende gemeenschappen, socialiteiten en interpersoonlijke relaties die via informatietechnologie contact houden over lange afstanden. Maar ook via internet acties organiseren, het netwerk uitbreiden. Ze opereren op lokaal, nationaal en mondiaal niveau en integreren online en offline activiteiten.

 

 

Computernetworks

Computernetwerken leveren de technologische structuur voor de opkomst van transnationale sociale bewegingen. Het zijn arena’s voor de productie en verspreiding van de activistische diskoersen en praktijken.

 

Netwerk-gebaseerde Organisatievormen

Organisaties die gebaseerd zijn op een netwerk van diverse collectieven en organisaties die samenkomen op een aantal gedeelde principes, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen identiteit en autonomie bewaren. Het is geen top-down-structuur, zoals de ‘oudere’ en ‘traditionele’ organisaties maar een op consensus-gebaseerde besluitvorming. De uitbreiding van het netwerk gaat via horizontale wegen. Het is een flexibele en gedecentraliseerd informatiestructuur die over de landgrenzen heen gaat (transnationaal gecoördineerd). Informatie over mobilisering, projecten en strategieën wordt gedeeld via mondiale communicatie netwerken.

 

Rhizomatic networks of social movements

Netwerken die opnieuw vormen, opsplitsen, in elkaar overvloeien en weer scheiden via een proces van interactie.

 

Multiscalar ethnography

Combinatie van gegronde/conventionele etnografie en multi-sited etnografie. Dus zowel op lokaal, regionaal als mondiaal niveau. Het is onderzoek naar de circulatie van culturele betekenissen, voorwerpen en identiteiten in verspreide tijd en ruimte. De etnograaf beweegt mee in (transnationale) bewegingen van mensen.

 

Militante etnography

Etnografie met een hoog en actief participatiegehalte om de onderzochten te begrijpen. De rol van de onderzoeker is minder afstandelijk dan in de conventionele etnografische methoden. De afstand tussen onderzoeker en onderzochte wordt verbroken. De onderzoeker is in wezen deel van de groep die hij onderzoekt, maar blijft observeren. Afstand bewaren wordt gezien als verhindering van het begrijpen. Het vraagt om een lichamelijke en affectief begrip, het lichaam is onderzoeksinstrument. Bijvoorbeeld: Juris doet zelf actief mee in de protesten en wordt deel van de beweging die hij onderzoekt.

 

 

Hoofdstuk 1

 

Het verwijst naar ‘het nieuwe actievoeren’. De anti-corporate mondialiseringsprotesten in Seattle in 1999 hadden een zogenaamd sneeuwbal effect en ze zetten de toon voor het latere actievoeren. Het model is de hiërarchie-vrije gedecentraliseerde manier van actievoeren. Het actievoeren begint op één plek en het verspreidt zich over de wereld of een land. Door de nieuwe technologie en de ontstane netwerklogica konden activisten zich over lange afstanden, divers en met verschillende organisatie organiseren.

 

Het Seattle Effect

Actienetwerk georganiseerd door de Seattle Protesten. Actiestrategie was geweldloos burgerverzet; blokkades, wegen afsluiten, vastketenen. Consensus-gebaseerde besluitvorming van verschillende kleine groepen activisten (affiniteitgroepen) die grotere clusters vormden. De affiniteitgroepen waren verantwoordelijk voor de besluitvorming over en de eigen actie binnen de grotere actie. Bijvoorbeeld; de blokkade of straattheater etc.

Belangrijk om twee redenen: het heeft een belangrijke communicatieve dimensie, in die zin zijn het culturele voorstellingen die een politieke boodschap doorgeven aan het publiek. Het conflicterende karakter ervan veroorzaakt emotie en aansprekende beelden.

 

Direct Action Netwerk

Publieke educatieve evenementen (in Seattle) georganiseerd door activisten over de topics waar ze voor strijden.

 

Teach-In

Het dragen van zwarte bandana’s (halsdoeken) en zwarte legerbroeken, zwarte capuchontruien, glimmende zwarte laarzen en terwijl ze actievoeren. Het is begonnen in (1991) in de V.S Golfoorlog protesten en is ondertussen verspreid. Het is vaak een agressievere vorm van actievoeren, fysiek geweld tegen de politie is toegestaan en behoort vaak tot de actietactiek. Het is geen netwerk of organisatie an sich, maar een tactiek die gebruikt wordt tijdens acties.

 

 

Black Bloc

Nieuwssite die gelanceerd is tijdens protesten in Seattle om alternatieve informatie en nieuws tijdens de protesten te bieden. Verschillende publicatie technieken en vormen werden gebruikt; laptop journalistiek, digitale fotografie en videostreamen. Het is nu een wereldwijd horizontaal netwerk; iedere site is autonoom maar blijft verbonden met het mondiale netwerk van het delen van ideeën, bronnen en informatie.

 

Indymedia

Het samenvloeiien van politieke vormen, organisatievormen en nieuwe digitale technologieën. De nieuwe digitale technologie (internet) maakt het makkelijker om mensen te mobiliseren, ergens bij te betrekken, te coördineren, te laten participeren en ideeën uit te wisselen en besluiten te nemen. Organisatievormen veranderen door deze ontwikkeling en leiden tot nieuwe organisatievormen binnen bewegingen wat op haar beurt weer leidt tot nieuwe politieke normen. Het netwerk weerspiegelt in haar organisatie architectuur de politieke denkbeelden van de groep.

 

Norm, form and technology

De wortels van de anti-corporate mondialiseringsbewegingen liggen volgens velen bij de Zapatista’s (beweging die o.a. voor Maya Indianen en tegen het neoliberalisme opkwam). De Zapatista’s introduceerden de revolutie van het grassroots participeren (van beneden af) als tegenhanger van de staatsmacht. Ze ontwikkelden een nieuwe politieke taal, lieten het oude beeld van het proletariaat achter zich en vroegen om mondiale solidariteit gebaseerd op diversiteit en autonomie. Het was een voorloper van de directe democratische processen en de horizontale relaties onder de anti-corporate mondialiseringsbewegingen. Het waren de eerste opstanden die telefoon, fax en internet gebruikt werden tijdens het actievoeren om informatie en nieuws uit te wisselen en binnen no-time een mondiaal netwerk vormden.

 

 

De Zapatista Opstanden

Een wijdverbreid mondiaal netwerk van bewegingen die actievoeren via het voeren van constructieve debatten en dialoog. Het is niet confronterend in tegenstelling tot massa acties. Het wordt gedomineerd door non-gouvermentele organisaties (ngo), vakbonden en Linkse partijen.

 

Social forum processes

Bewegen zich binnen de formele democratische structuren, met als doel om sociale democratie te bewerkstelligen op nationaal niveau. De sector betreft primair politieke partijen, vakbonden en grote ngo’s georganiseerd rond traditionele (hiërarchische) structuren.

 

Institutional movements

Bewegingen die een populistische toon hebben, internationaal zijn in omvang en radicaal in oriëntatie. Het doel is om een mondiale burgersamenleving te bouwen. Het gaat voornamelijk om kleine ngo’s en burger campagnes. Het kent in de basis een traditionele organisatievorm, centraal georganiseerd in plaats van horizontale, netwerksamenwerking.

 

Critical sectors

Bewegingen die autonomie, directe democratie en horizontale coördinatie benadrukken. Het doel is politieke en sociale interactie bewerkstelligen, gebaseerd op utopische visies en mondiale coördinatie van lokale problemen. De zapatistas en anti-corporate mondiale bewegingen zijn hier voorbeelden van.

 

Radical network-based movements

Autonome bewegingen benadrukken lokale problemen. Het gaat om militante krakers, inheemse en arme mensen. Soms doen ze mee in transnationale protesten. Ze zijn antikapitalistisch en protesteren via directe confrontaties tegen de markt en de staat.

 

 

Hoofdstuk 2

 

Ateneos populares

 

Gemeenschapsruimtes in de vroege jaren ’90 waar publieke debatten en educatieve forums georganiseerd werden over maatschappelijke issues als vrouwenrechten, vrije liefde etc. en andere culturele evenementen.

 

Vormen van grassroots participatie

Er zijn verschillende vormen van grassroots participatie (de vier hieronder genoemd). De horizontale netwerken bevorderen grassroots participatie en democratische besluitvorming onder degene die het meest geïnformeerd en vaardig zijn en simpelweg de meeste tijd om handen hebben. Degene die minder toegang, informatie en mogelijkheden hebben, zijn minder in dat proces betrokken.

 

Core group of activists

De kernleden nemen de verantwoordelijkheid voor het gedetailleerde plannen en de logistieke regelingen rond specifieke vergaderingen, bijeenkomsten en acties. Er wordt niet geleund op (gekozen) stafleden maar degene die het meeste interesse heeft in een project, bijvoorbeeld de communicatie, nemen dat project onder de hoede..

 

Activisten die de normale activiteiten organiseren

De tweede groep participanten nemen de alledaagse activiteiten op zich van het ophangen van flyers, kostuums en tekens ontwerpen en e-mailnotificaties versturen. Activisten spenderen veel tijd in online discussies en politieke en logistieke discussies. De jongere activisten gaan ook naar informele activiteiten zoals feestjes, rondhangen in kraakpanden en bier drinken.

 

Long distance participation

Een grote groep activisten volgt de beweging vanaf afstand via listservs en helpen ook gelimiteerd mee.

 

Passive participation

Activisten die de passieve rollen hebben in de beweging door alleen naar evenementen te gaan. Ze dragen niet bij aan de coördinatie en de planning.

 

Hoofdstuk 3

 

Consensus process

Consensusprocessen zijn de processen van de besluitvorming.De besluitvorming is gebaseerd op een toewijding aan samenwerking en zijn tegen hiërarchie. Iedereen beslist mee in het proces van besluitvorming, omdat ieder zijn stem telt.

 

Assembly based

Groepen mensen die samen komen om een bepaald doel/ideaal na te streven.

 

Autonomous space

De ‘ruimte’ die gecreëerd is door de activisten waar aparte lokale en diverse netwerken met elkaar verbonden zijn, terwijl ze tegelijkertijd gescheiden blijven georganiseerd, waar ze streven voor een gemeenschappelijk doel.

 

Hoofdstuk 4

 

 

New Social Movements

 

Nieuwe sociale bewegingen worden gekarakteriseerd door hun zoektocht naar alternatieve modellen van democratie. Ze zijn lokaal gevestigd maar mondiaal gecoördineerd. Ze bieden een alternatieve visie voor het herzien van de politiek en de samenleving en hopen de vertegenwoordigde democratie te overstijgen.

 

Massa Mobilizations as Performative Terrains

Massa mobilisaties zijn terreinen van prestaties, waar netwerkpraktijken en politiek fysiek belichaamd worden. Tijdens massa mobilisaties worden netwerken gevormd via protesten en de onderlinge interactie die daar plaatsvindt. Het is een plaats waar de netwerkidentiteit gegenereerd wordt en waar politieke subjectiviteit ontstaat. Daarmee is het een performatief terrein.

 

Powerful image events

Juris spreekt hiervan in relatie tot massaprotesten en het performatieve karakter ervan. Het externe effect is dat ze een boodschap aan het publiek weten te brengen doordat ze media-aandacht trekken en media ruimte weten te `kapen´.

 

Horizontal coordination

De coördinatie loopt niet top-down maar vanuit de verschillende groepen zelf, vanuit de basis. De groepen coördineren de protesten zelf veelal via computertechnologie en doen dit op basis van consensus.

 

Mass nonviolent civil disobedience

Burgerlijke ongehoorzaamheid is een pedagogische daad. Het heeft twee functies: een communicatieve dimensie doordat het een politieke boodschap aan het publiek overbrengt en vanwege het uitdagen van conflict genereert het emoties en onthullende beelden.

 

Countersummit Action

Actieprotesten die als doel hebben om een Topbijeenkomst af te laten lassen.

 

 

Terrains of resistence

 

De plek waar verschillende meningen, waarden, geloven en doelstellingen tegen over elkaar komen te staan en/of samenkomen en waar alternatieve politieke visies uit voorvloeien.

 

The Unity March

De grote actie in Praag waar verschillende netwerken samenkwamen uit verschillende landen. De protestactie in Praag was in verschillende groepen opgedeeld die actie voerde op hun eigen manier. De groepen werden onderscheiden door kleuren. Iedere groep had een ander tactiek om hun boodschap over te brengen. Hieronder staan de tactieken van de verschillende groepen tijdens de eenheidsmars.

 

The Yellow March

De groep die een klassieke tactiek gebruiken door een blok te vormen van een mensenmassa, zonder geweld te gebruiken. De actie heeft een praktische en performatieve dimensie. De gekleurde helmen wat een politieke boodschap moet weergeven, van het uitlachen van de macht en het samenbrengen van diversiteit en verschil. De witte overalls staan voor de autonome Marxistische idealen van het zichtbaar maken van conflict en voor het creëren van nieuwe ideëen. De kleurige outfits moeten de aandacht trekken van de media.

 

The Pink March and the Silver March

Een netwerk van autonome affiniteitgroepen die als weerspiegeling een voor hen utopische wereld van creativiteit, spel en egalitaire relaties tegenover de hiërarchische wereld van de staten en mondiaal kapitalisme zich over het hele terrein bewegen en blokkades opzetten. Ze gebruikten ritmische muziek, dansen en drums als techniek. De creatieve en speelse manier van actievoeren geeft de netwerk norm en vorm weer en de boodschap die ze willen uitdragen als oppositie tegen ‘het systeem’. Het creëerde een performatief terrein, een platvorm voor kritiek op de sociale, politieke en economische orde terwijl ze zelf laten zien (via hun actie) hoe zij willen dat het systeem er uitziet.

Hoofdstuk 5

 

 

 

The Blue March

Biedt ruimte aan radicale jeugd die geassocieerd worden met anarchitische netwerken en zijn gevestigd in gekraakte sociale centra door Tsjechië, Griekenland, Duitsland en Polen. Tactiek: Gemaskerde militanten gebruiken hun lichaam om rituelen van gewelddadige confrontaties te vervaardigen en verkondigen een radicale boodschap van de verwerping van ‘het systeem’. Ze gebruiken op rituele wijze technieken van lichamelijk geweld, politieke symbolen en proteststijlen waaronder het dragen van militaire schoenen en maskers, die solidariteit uiten terwijl ze archetypische beelden van rebellie laten zien. Het is een fysieke radicale afwijzing van de dominante (sociale, economische en politieke) orde, waaronder ook de staat en het kapitalisme.

 

Protest Violence

Juris ziet geweld al seen cultureel construct wat gegenereerd is door sociale praktijken. Het heeft te maken met vraagstukken van macht, waarbij hij het voorbeeld noemt van jonge militanten die tijdens massa acties geweld gebruiken dat doen om de commerciële media te bereiken omdat zij zoeken naar sensationele verhalen. Juris bedoelt met geweld een modus van betekenisvolle interactie waardoor actoren de sociale realiteit construeren. Hij definieert het niet zozeer als zinloos en irrationeel, maar als een veranderende vorm van communicatie en interactie van betekenisvolle actie. Juris spreekt van performatief geweld. Voor de militanten wordt geweld gebruikt als symbool tegen het mondiale kapitalisme. Tegelijkertijd is ook op een andere manier productief, namelijk door het vormen van een politieke identiteit doordat geweld kan helpen om de grenzen tussen verschillende groepen duidelijk kan maken. Tijdens massa protestacties helpt het geweld om brute politie onderdrukking te verantwoorden.

 

Space of Terror

Genoa, waar een actie opgezet was, noemt Juris een space of terror omdat het een uit de hand gelopen actie bleek, waarin confrontaties met de politie plaats vonden. Hij noemt het een situatie van wanorde, bijna een oorlog. Er werd een jongen gedood door de politie. De activisten gingen n.a.v. hiervan vraagtekens zetten bij de veiligheid in de wereld door het angstgevoel wat zich hierna verspreide. Het bracht twijfel over het voortzetten van de protestactie teweeg.

 

Militant protest (180)

Vorm van actievoeren waarbij geweld gebruikt wordt. Dit zijn de Black Bloc militanten. Zij gebruiken geweld, maar wel specifiek gericht tegen de symbolen van het kapitalisme. Er worden geen gewone auto’s, huizen of winkels vernield. Het is niet willekeurig of zinloos. Per actie verschilt het, maar meestal gaat het om de vernieling van privéterrein zoals banken of transnationale winkelterreinen of geweld tegen de confrontatie. Deze tactieken zijn verbonden aan een bredere militanten stijl, waar het gekleed gaan in zwart en het dragen van militaire schoenen bij horen en maskers symbolisch is. Het is het radicaal afwijzen van de markt, staten en fysieke confrontaties. Geweld is een mechanisme om identiteit te genereren en ideeën over antikapitalistische te creëren.

 

 

Hoofdstuk 6

 

Transnational networks

De netwerken die gevormd worden uit de verschillende netwerken die gebaseerd zijn in verschillende landen. Het wordt via (online & offline) communicatie verwezenlijkt, waardoor de noodzakelijke infrastructuur gelegd wordt voor de zelf-georganiseerde discursieve productie, voor de interactie en de banden tussen de verschillende lokal actiegroepen. Er moet echter iemand zijn die de discussie aanzwengelt en de contacten moeten gelegd worden. Bepalen wie de autoriteit heeft om bepaalde taken te doen is vaak politiek geladen, vooral in groepen die tegen hiërarchie zijn, voor grassroots participation en directe democratie. Dat maakt netwerken ook verwarrend, de processen zijn altijd incompleet en ongelijk. Juris stelt dat het pretenderen structuurloos te zijn alleen verdoezeld wie de macht heeft in het netwerk.
Veel activisten geloven er in dat de open, netwerkvorm met horizontale karakter de radicale potentie voor sociale verandering is. Voorbeelden zijn People Global Action (PGA) en No Border.

Convener and support groups

Degene die de ‘leiding hebben’ of de discussie aanzwengelen in het transnationale netwerk. Hoe transparant en hiërarchieloos de netwerken ook trachten te zijn, er is altijd een bepaalde structuur nodig.

Meetings

Meetings worden georganiseerd om de logica, structuur en het proces te bepalen. Daarnaast heeft het een belangrijke functie van het vormen van de protocollen van de manier waarop de verschillende netwerken met elkaar communiceren. Ze vertegenwoordigen de “spelregels van het spel”, de mechanismes waardoor de politieke visies worden opgenomen in de opkomende architectuur van het netwerk. De vergaderingen en discussies over netwerken zijn dus niet alleen constitutief, maar ze geven activisten de kans om hun utopische politieke ideeën te uiten via technologische en organisatorische wegen. Deze discussies kunnen extreme conflicten uitlokken omdat er verschillende ideeën zijn over democratie, macht en wettigheid.

Supernodes’

Het kleine groepje mensen dat de invloedrijk is. Zij bepalen de content van het open source process en de besluitvorming.

 

 

 

Innovatieve oplossing voor het probleem van de spanning tussen transnationale coördinatie en lokale coördinatie. Om het aantal toegangspunten in het Europose netwerk te vergroten, zonder dat activisten officieel lid te worden, wat tegen de voorwaarden van de groep indruist. Infopoints kunnen oproepen tot regional meetings en projecten, zonder een vaste structuur voor de verantwoordelijkheid. Infopoints circuleren informatie over participeren in bewegingen en publiceren over acties en conferenties, vertellen hoe Peoples Global Action werkt en publiceren over de geschiedenis van het netwerk.

 

 

Hoofdstuk 7

 

Infopoints

(Open) space is in dit geval de “materiële ondersteuning voor het gezamenlijk tijd doorbrengen als sociale praktijk” (Castelss 1997) In dit opzicht zijn sociale fora en andere transnationale activiteiten de voorziening in de organisationele infrastructuur waar tijd met elkaar door gebracht kan worden. Het is in deze ruimte waar de counterpublic ontstaat en waar via het netwerk ideaal wordt opgenomen in de groep. Deze open bijeenkomst is voor individuen, groepen en netwerken die tegen corporate mondialisering zijn. Het model van een open ruimte betekent dat niemand kan spreken namens het gehele forum, iedereen spreekt voor zichzelf.

Open-Space Architecture (245)

Het diskoers en de uitoefening van de open space is een model dat een horizontale netwerklogica bevat binnen de architectuur van het netwerk. Het is dus een reflectie van de overkoepelende netwerk logica (het ideaal van het netwerk), van gedecentralizeerde coordinatie tussen diverse en verschillende mensen, voor reflectie op het eigen handelen, voor democratiesch debat en ideen en het formuleren van voorstellen, uitwisselen van ervaringen en het nadenken over effectief actievoeren..

Free and Open Source Software (FOSS) (250)

FOSS is een programma zoals wikipedia, gebaseerd op open source ontwikkelings principes, waar programmeurs nieuwe versies en software codes verbeteren en verspreiden over de samenwerkende netwerken. Iedereen heeft er toegang toe, iedereen kan dus een website aanpassen. Het wordt gebruikt in actienetwerken als een nieuwe manier om mensen in hun strijd tegen marginalisering en ongelijke distributie van middelen. Ook hierin is te zien dat technische, organisationele en politieke domeinen samenkomen binnen de technologische structuur en dus het netwerk ideaal bevatten. (Norm, form en technology)

Network Space (261)

Een plek wat als doel heeft om verbondenheid te creëren (bijv. een online forum waar ideeën en ervaring en kunnen uitwisselen). Het is een ruimte waar geen vooraf-ingestelde inhoud op geplaats kan worden door iedereen die het wil en wat vanaf verschillende plekken op de wereld bekeken kan worden.

Networked space: een gebied waar iedereen zijn computer naar mee kan nemen en aan kan sluiten aan het net van communicatie met alle anderen, experimenteren, spelen en vrijelijk kan delen.

 

Hoofdstuk 8

 

 

Informational utopics

Hiermee karakteriseert Juris de manieren waarop actvisten hun politieke denkbeelden uiten door te experimenteren met nieuwe digitale technologieën, waarin ze hun utopische waarden projecteren in het terrein van het netwerk en de technische architectuur van het netwerk (zie hieronder de voorbeelden).

 

The New Digital Media Activism (269)

Het omvat een alternatieve en tactische varianten die als onafhankelijke bronnen van nieuw en informatie opereren buiten de logica van de mainstream pers. (Zie hieronder). Beide nemen de horizontale netwerklogica op binnen de organisationele en technologische architectuur.

 

Alternative media

Alternatieve media of “radicale media” (Downings 2000) zijn diverse kleinschalige verkooppunten die een alternatieve mening uiten op hegemonisch beleid en perspectieven. Ze zijn zelfvoorzienend en opereren via de horizontale samenwerking. Indymedia is hier een voorbeeld van. Er wordt veel gebruikt gemaakt van open-editing, zoals wikipedia.

 

Tactical Media (Domain)

Tactische media aan de andere kant gaan langs de wegen van de massa media, meestal gefaciliteerd door het Internet. Het gaat hier bijvoorbeeld om guerrillacommunicatie en elektronisch burgerverzet. Het is een samenkomst van nieuwe technologieën, mobiliteit en flexibiliteit. Het hoeft niet perse plaats te vinden in cyberspace, maar ze maken bijna altijd gebruik van het internet. Culture jamming (een parodie maken op een bedrijfslogo) en graffiti zijn ook voorbeelden hiervan. Het gaat om de massa bereiken via en als tegenhanger van de mainstream media en het saboteren van het bedrijfsleven.

 

Temporary Media Hubs and Hacklabs (277)

Voorzien concrete netwerk spaces waar radicale media activisten kunnen experimenteren met technologische en samenwerkende praktijken.

Activisten hebben tijdelijke media opgezet met digitale audio, video en live streaming om te experimenteren met zelf organisatie, digitaal netwerken en online samenwerking tussen de verschillend netwerken. Het is dus niet alleen om verslag te doen, maar is ook ondersteuning voor andere activiteiten en een plaats waar de ideologie tot uiting komt. Ze fungeren als open space.

 

Hackmeeting

Sociale evenementen; workshops gerelateerd aan technologie, communicatie politiek, en open source en informele hangplekken waar ideeën en bronnen uitgewisseld worden terwijl de virtuele verbinding naar de fysieke wereld wordt uitgebreid.

Hacklabs

Permanente hacklabs zijn uitgerust met gerecycelde computer en gratis software met een open internettoegang. Er is ruimte voor digitaal experimenteren en publieke workshops. Het doel is om dominante ideeën te deconstrueren en een alternatief te bieden en op creatieve wijze een affiniteit te creëren tussen cyberspace en de publieke ruimte.

 

Conclusion

Nieuwe sociale bewegingen richten zich op de politiek en op de samenleving zelf doordat hun organisatievorm een weerspiegeling is van hun idealen en ze dus een gemeenschap laten zien die participeert en non-hiërarchische waarden heeft en tegelijkertijd zich begeeft in het (verstoren van) de formele politieke arena’s. Het is een communitie die laat zien hoe de toekomstige samenleving er uit (zou moeten) ziet, waarin manipulatie en hiërarchie niet voorkomt en iedereen meedoet in de besluitvorming. Dat activisten dit kunnen doen is vooral te danken aan digitale technologie, waardoor ze over lange afstanden met elkaar kunnen communiceren.

“Sociale bewegingen kunnen het beste gezien worden als sociale laboratoria die nieuwe culturele praktijken genereren en politieke denkbeelden voor een digitaal tijdperk (Juris 2008:297”

Dual Politics

Tactisch is gericht op politieke veranderingen. Brengt de sociale beweging een concrete beleidsverandering op het institutionele gebied voort? De impact van sociale bewegingen is vaak gemedieerd en niet direct. In andere woorden: het duurt lang voordat er een verandering opgenomen is geïnstitutionaliseerd of er een verandering is gekomen in het praten over de maatschappelijke doelen die de beweging beoogt. Sociale bewegingen opereren op het terrein van cultuur, het genereren van nieuwe ideeën, normen en waarden en identiteiten. Ze kondigen een bestaand conflict aan en maken machtsrelaties zichtbaar. Ze hebben invloed op het publieke debat en op dit terrein is tactisch netwerken de creatie van netwerken om mobilisering te plannen op die als ‘doelwit’ de dominante media hebben om zo invloed uit te oefenen. Zo heeft de anti-corporate globalization movement een debat op de voorgrond gekregen over mondialisering, vrije marktwerking en democratie in de pers en zo hebben ze weer het politieke discours veranderd.

 

Tactical Networking

Effectiviteit van de bewegingen kun je niet alleen afwegen aan de hand van de politieke lobby, volgens Juris. Het heeft ook effect op cultuur. Strategisch netwerken gaat over gericht op lange termijn sociale transformatie. Onder radicale anti-corporate globalization movements is het strategische doel om op de lange termijn autonome netwerken te creëren die mondiaal gecoördineerd zijn maar lokaal gevestigd, die als platvorm kunnen dienen voor tactische interventies terwijl ze werken aan het netwerk ideaal. Sociale bewegingen zijn culturele vernieuwers. In dit geval door een eigen directe democratische organisatiestructuur en besluitvorming te ontwikkelen, dagen ze de vertegenwoordigde democratie uit. Ze vormen een platform voor acties en mobilisering en weerspiegelen tegelijkertijd nieuwe modellen en ideeën om het sociale, economische en politieke leven te reorganiseren in termen van vrije toegang, directe democratie en ecologische duurzaamheid.

Probleem: De meeste protestbewegingen hebben meer succes op tactisch gebied. Het volhouden van actievoeren is van belang, maar het is lastig om aandacht te blijven trekken (van media en publiek), omdat bewegingen zichzelf constant moeten vernieuwen om zichtbaar en effectief te blijven.

 

Strategic Networking

Counterpower houdt de relatie tussen norm (van het netwerk) en de vorm in. Door de normen terug te laten komen in de manier van organiseren, laat een netwerk zien wat een alternatief kan bieden voor de meer hiërarchische en verticale structuur. Counterpower is dus alternatieven bieden voor datgegene waar je tegen bent. De vorm van protesteren waarbij democratie terugkomt in de netwerkstructuur, er ruimte is voor diverse groepen en voor horizontale besluitvorming (de relaties zijn horizontaal en niet hiërarchisch). Het is een alternatief en voorbeeld voor de hiërarchische organisatievormen van het kapitalisme.

 

 

Counterpower

Counterpower is de relatie tussen norm en vorm van het netwerk. Deze komen terug in de organisatiestructuur. De normen, idealen van de groep komen terug in de manier van organiseren. Ze bieden een alternatief voor de hiërarchische en verticale structuur waar de anti-corporate globalization activisten tegen zijn. Bijvoorbeeld de directe democratische organisatie structuur, het ruimte bieden aan diverse groepen en voor horizontale besluitvorming zijn (relaties zijn horizontaal en niet hiërarchisch), is alternatief en voorbeeld voor de hiërarchische organisatievormen van het kapitalisme (zie hierboven).

 

Access: 
Public
This content is related to:
Samenvatting Networking Futures (Juris)

Image

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
435