Eerlijk is eerlijk, hoe eerlijk eet ik nou echt?

Zondag ochtend, terwijl m'n vriend terug komt van het hardlopen lig ik nog heerlijk in bed. Ik lees een artikel van Oneworld over duurzame keurmerken als UTZ, Fairtrade en Rainforest Alliance. Helaas blijkt uit onderzoek dat deze keurmerken niet direct betekenen dat de mensen ook daadwerkelijk een leefbaar loon ontvangen. Enigzins teleurgesteld lees ik verder om gelukkig te lezen dat de werkomstandigheden en lonen wel beter zijn dan producten zonder keurmerk, het heeft dus toch wel zin...

Een paar artikelen later kom ik bij een app "Questionmark". Met deze app kan ik precies zien hoe producten scoren op volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. De inhoud van mijn koelkast wordt gecheckt en een zak sinasappelen beland in mijn bed zodat ik de streepjescode kan scannen. Ik roep dat ik alleen nog maar fairtrade bananen wil, echte roomboter en mijn sinaasappelen niet meer uit Egypte mogen komen. M'n vriend pakt ondertussen een sinaasappel (uit Spanje) en luistert rustig naar mijn "ik wil alleen nog maar eerlijk eten-monoloog". 

Maar eerlijk is eerlijk...ik weet niet hoe het moet, eerlijk eten. Ik doe mijn best en de recepten van Fairtrade Original zijn absoluut het proberen waard! Maar...ik heb geen tuin met kippen die voor verse eieren en vlees zorgen en de groenten en fruit op mijn fruitschaal komen uit de hele wereld. Ik wil lokaal, puur, eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden maar ook rijst, pasta, lekker en snel klaar. Want naast idealist ben ik ook gewoon huisgenoot, vriendin, zus, werknemer, oppas, "ik" en dat wil nog wel eens botsen. Op dit moment zorg ik in ieder geval voor Fairtrade rijst, noodles, koffie, thee en chocola, maar hoe zorg ik ervoor dat ook de verbouwers van mijn groenten en fruit een eerlijk bedrag krijgen? En dat mijn groenten en fruit niet extreem slecht zijn voor t milieu?

Lieve mede-wereldsupporters, hebben jullie tips? Hoe maak ik mijn eten eerlijker? 

 

Follow the author: Kirsten
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Kirsten
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]