Ontwikkeling in verband met cultuur

Ontwikkeling in verband met cultuur

Wij als Westerse mensen weten heel goed hoe alle problemen over de hele wereld opgelost moeten worden. Bij ons loopt het (over het algemeen) goed dus de rest kan nog wat van ons leren. Als onze ideeën en oplossingen in probleemlanden worden uitgevoerd komt het allemaal helemaal goed. Eurocentrisme aan de top. Maar wat nou als het niet zo werkt?

Ik heb namelijk het idee dat het Westen sneller geld geeft dan een probleem echt bij de kern op te lossen. Ik gelóóf dat het niet zo werkt. Ik geloof dat elke cultuur, elk land een verschillende aanpak nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Daarom heb ik groot respect voor de organisatie IBISS en met name voor Nanko van Buuren. Zij hebben een manier gevonden om geweld te bestrijden die ontzettend effectief is voor Rio de Janeiro. Is het een Europese manier? Niet echt. Ze hebben zich aangepast aan de Braziliaanse cultuur en zo de bewoners van favela’s een kans op een toekomst gegeven. De organisatie heeft veel geduld moeten hebben voordat ze het respect en vertrouwen van de drugsbendes, burgers en lokale partijen konden verdienen. Nu ze ‘ingeburgerd’ zijn, kunnen ze in samenwerking met de lokale bevolking, hen helpen. Door voetbal te gebruiken, het gene waar het bij de Brazilianen echt om gaat, en bendeleden uit de bendes te halen, wordt het probleem van onveiligheid en ‘geen kans op een toekomst’ bij de kern aangepakt en beetje bij beetje opgelost. Iets wat op een ‘Europese manier’ misschien niet was gelukt. Een voorbeeld van zo’n manier is geld geven aan overheidsinstanties. Dit kan verkeerd terecht komen of misbruikt worden.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je om echt verder te ontwikkelen ‘het probleem’ op de gepaste manier moet op lossen, en zo wél écht resultaat krijgen net zoals IBISS doet. Wat voor de een helpt, hoeft niet voor de ander te helpen.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of tynijbroek
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories