Toekomstige vrijwilligers

Toen ik definitief besloot om vrijwilligerswerk met Travel Active te gaan boeken zat het idee al heel lang in m'n hoofd. En met heel lang bedoel ik wel echt zo'n 2 à 3 jaar. Mijn nicht had haar stage in het buitenland gelopen, 3 maanden Thailand en 3 maanden Peru. De verhalen die ik daar heb gehoord en mijn voorliefde voor organisaties als WNF hebben mij toen zo enthousiast gemaakt dat het idee nooit is verdwenen.

Hoe het vanaf toen is gegaan is eigenlijk een perfect voorbeeld van hoe je het als toekomstig vrijwilliger aan zou moeten pakken.

Zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt. Bekijk ver van tevoren alle opties die er zijn, alle mogelijke reistijden, alle mogelijke landen, alle mogelijke projecten en probeer te bedenken wat jij zelf wilt bereiken met jouw reis en waar dit het meest zou kunnen slagen. Durf hierbij ook absoluut informatie te vragen bij vrijwilligerswerk organisaties, want deze kunnen jou op dat moment het beste helpen. Of praat natuurlijk met oud-vrijwilligers als je deze kent. Ga naar informatiedagen waar je enorm veel kunt vragen en ook vaak oud-vrijwilligers aanwezig zijn.

Zodra het duidelijk hoe de reis er precies uit gaat zien is het belangrijk op tijd alles te regelen, waaronder visum, paspoort, backpack of koffer en genoeg en goede kledingstukken die handig zijn in dat bepaalde land in die bepaalde periode van het jaar. Hierbij zou het ook heel handig zijn om eventueel oud-vrijwilligers te vragen wat zij absoluut nodig hebben gehad, wat absoluut niet, en of zij nog tips hebben bijvoorbeeld.

Langzaam krijg je zo alles wat nodig is voor je reis en een tip: leef er absoluut naar toe! Dit is een van de leukste dingen die je ook ondergaat. Je weet totaal niet wat je aan gaat treffen, hoe alles gaat lopen, maar een ding weet je wel en dat is dat het een onvergetelijke reis wordt die de rest van je leven bij je blijft.

Wil je je nog beter voor bereiden dan was er via Travel Active de mogelijkheid om mee te doen met een soort cursus van stichting Muses, die je voorbereid op situaties die je kunt tegen komen die bijvoorbeeld te maken hebben met omgaan met verschillende culturen. Het is denk ik wel belangrijk om hier ook even bij stil te staan en ook de soort cursus die je krijgt via Wereldsupporter is heel erg handig. Deze schotelt je ook zulk soort problemen voor en hier moet je dan een oplossing voor bedenken. Situaties die je zeker tegen kunt komen in landen waar de cultuur totaal anders is dan in ons landje.

Als laatste tip zou ik zeggen: geniet er met volle teugen van, dit misschien een once in a lifetime kans die je absoluut moet pakken met beide handen! Het zal een geweldige, soms confronterende en vooral een hele dankbare ervaring zijn.

Ik zou het zo over doen!

Follow the author: larissanagtegaal
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: larissanagtegaal
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1 1