Blog terugkomst na Uganda!

Hallo lieve sponsors,

Ik ben inmiddels alweer twee weken thuis. Ik moest meteen naar school dus ik heb het al erg druk gehad. Vandaar dat ik nu pas de update van mijn reis stuur.

Mijn reis was echt fantastisch ik heb ongelofelijk veel gedaan en genoten.

Ik heb de liefste mensen uit Uganda weer gezien en weer ongelofelijk veel mee gelachen.

Tom

Ik heb Tom (de ondervoedde jongen van vorig jaar) weer gezien en het gaat een heel stuk beter met hem. Hij zingt en lacht constant. Het probleem is eigenlijk dat hij op jonge leeftijd malaria heeft gekregen en dat is verder in zijn lichaam gedrongen daardoor is hij gehandicapt geraakt. Door zijn handicap kan hij alleen nog denken als een jongen van 8 terwijl hij zelf 18 jaar is. Door een mengeling van malaria, handicap en ondervoeding kan hij ook niet meer lopen. Vorig jaar was hij er erg slecht aan toe. Met onze groep brachten wij hem naar Kim's ziekenhuisje voor eten en behandeling. Dankzij jullie heb ik een deel van het ingezamelde geld aan Tom kunnen geven. Kim heeft nu van dat bedrag een fiets gekocht met een stoel achterop waardoor Tom toch overal heen kan. Zijn vader hoort er op te fietsen maar die neemt de verantwoordelijkheid helaas niet. Zijn oma zorgt voor hem maar die is er zelf ook al erg slecht aan toe. Dan heeft hij nog een oudere broer maar die wilt niet zijn hele leven voor hem zorgen. Zijn moeder is al heel jong overleden.

Pelido

Verder zijn we weer bij het project Pelido geweest dat was echt top. Ik herkende veel kinderen terug en zelfs mijn liefste maatje van Pelido vond ik terug en hij heeft nog even voor mij gezongen en gedanst. We waren druk bezig met 3 verschillende doelen:

- Waterproject: Bij een waterput was een poeltje water dat helemaal vol zat met vuil uit de natuur. Om de poel heen moesten we de planten weg hakken en de modder weg slepen. Daarna moest de hele poel leeg gemaakt worden. We werden geholpen door de lokale bevolking. Tijdens de poel leegmaken kwamen er allemaal vissen te voorschijn. De vissen werden aan de kinderen uitgedeeld.

- Greppel graven: Door een greppel te graven kan overbodig water er doorheen weg stromen. Als die greppel er niet zou zijn kan al het water naar de bananenbomen vloeien en er voor zorgen dat die neer vallen.

- Kookstoven bouwen: Het koken in Uganda is vaak gevaarlijk en lastig. Door middel van een kookstoof die van kleigrond gemaakt is kunnen deze mensen natuurvriendelijker en veiliger koken. De stoof wordt gemaakt van de rode grond waar water bij gevoegd wordt. Een paar keer stevig stampen en de klei is klaar. Door middel van een trein werden de stukken klei doorgegeven naar binnen. Onder aan de kookstoof zit een gat en aan de bovenkant twee, bedoeld als twee piten om de pannen op te zetten. Het gat onder aan is voor het hout waar overigens niet veel van gebruikt hoeft te worden. De vlammen van het vuur komen ook niet uit de kookstoof waar door de mensen zich niet snel branden aan het vuur.

Kim

Kim & Kim een geweldig project die gerund wordt door twee jonge Nederlandse vrouwen die al een hele tijd in Uganda wonen.

Onze werkzaamheden bij Kim waren:

- Boda boda rit: Met boda boda's (scooters) gingen we huizen bezoeken om kinderen met een mobiele weegschaal te wegen en door middel van een arm meter de arm moesten op meten. Als ze in het rode gedeelte met de meter zitten zijn ze ondervoed zo niet zijn ze er beter aan toe. Na de wegingen mochten we ballonnen en stickers uitdelen. Het was erg leuk want ik kwam bij gezinnen die ik vorig jaar ook heb gezien en tijdens deze trip hebben we ook Tom bezocht.

- Op het land werken: Naast de bouw van ananassen moesten wij de planten weg hakken die het voor de ananassen moeilijk maakte om water te ontvangen.

- Pindakaas project: Sinds kort zijn ze bij Kim begonnen met het pindakaas project. Hier bij krijgen vrouwen uit de comunnity cursussen over pindakaas maken. Het schijnt heel goed voor ondervoedde kinderen te zijn. Wij moesten hier de slechte pinda’s eruit pikken en de vellen eraf halen  met een machine. De overige vellen werden door middel van het gooien van de noten er uit gewaaid. Daarna moesten we met een ouderwetse weegschaal de noten wegen en in de pindakaas machine doen. Na 5 minuten is het pindakaas.

- Ziekenhuis: de eerste dag hebben wij Kim’s ziekenhuis bezocht en daar veel dingen mogen zien. We hebben gezien waar het bloed getest werd en waar de ondervoede kinderen lagen. (hier hebben we Tom vorig jaar ook gebracht)

Lake Bunyonyi

Het weekend rust bij het meer was erg fijn. We hadden een hele lange reis die eigenlijk 6 uur moest duren en waarvan we al om 2 uur s’ middags aan hadden moeten komen. Een meisje uit onze groep werd midden in de reis ziek. Langs de weg moesten we stoppen omdat ze de hele tijd weg viel. De bus waar in ze zat was oververhit geraakt en kon maar kleine stukjes rijden. De witte bus waar ik onder andere in zat ging naar het ziekenhuis met Bernice en nog twee meiden die zich niet lekker voelden. Wij reden na het ziekenhuis door naar het meer en gingen met zijn 8e alle tenten op zetten voor de mensen in de blauwe bus en eventueel de ziekenhuisgangers. Het was inmiddels 6 uur. Bernice is een nacht gebleven in het ziekenhuis maar helaas ging het daarna nog niet goed. Ze heeft zich een week niet lekker gevoeld maar heeft wel een fantastische reis gehad vertelde zij. Bij het meer gingen we kanoën, berg beklimmen voor het uitzichtpunt en zwemmen.

Lwengo

Het laatse project heet Lwengo waar we de laatste week in twee school lokalen hebben geslapen. Bij dit project hebben we in de vrije tijd met de kinderen gespeeld, gedebateerd en gezongen. Andere werkzaamheden deden we meestal buiten het school terrein.

  • Schooltuin: een groot gebied moest weggekapt en weggehakt worden door ons en onze hulpjes van de school. Het was zwaar maar ook wel weer leuk om te doen omdat we het samen met de klassen deden.
  • Huizen bouwen: we moesten weer een huis bouwen. Dat gaat op de zelfde manier als de kookstoof bouwen maar dan in grotere maten. Na het stampen moesten we de modder in de spleetjes van de bamboe doen we hebben veel lol gemaakt door het mooie gezang van ons.
  • Verven: de school moesten we met zijn allen helemaal wit schilderen. Het is niet helemaal af maar gelukkig komen in de loop van het jaar weer nieuwe worldmappers die de klus afmaken.
  • 6 kamp: diverse spelletjes zoals sminken, voetballen, snoep happen enzo.

Op aanvraag van mij hebben we het project van Samantha bezocht. Het project is opgezet voor meisjes die niet meer naar school kunnen of mogen. Zij leren hier hoe ze met naaimachines om moeten gaan en hoe ze bijv. ovenhandschoenen maken. Het is een heel mooi project en daarom heb ik daar vorig jaar een deel van het geld aan gesponsord. Van dit geld hebben ze de naaimachines gekocht.

Ik vond het super om terug te zijn en om alle mensen weer te zien. Zelfs een lief vriendje van vorig jaar ben ik zo weer tegen gekomen. Hij herkende mij nog steeds. Hij riep ‘Hello my friend’ en bij het afscheidslied kreeg elk kind een naam van een worldmapper en zong: (samen) ‘ We are sorry to say bye bye our dear friends from Holland, we are sorry to say bye bye our dear friends may god bless you. (alleen) ‘My friend Zoë come and dance with me. Dat zong (Enak) mijn grote vriend met mijn naam erin.

Content categories
More contributions of WorldSupporter author: Zoe de Bruine
Comments, Compliments & Kudos

Leuk om over al die

Leuk om over al die verschillende projecten te lezen Zoe. En wat gaaf dat je naar dezelfde locaties terug bent gegaan en dat je mensen hebt kunnen bezoeken die je bij waren gebleven van je vorige bezoek. Grappig dat je in Uganda met zulke Hollandse oplossingen als fietsen en pindakaas te maken krijgt (of eigenen wij ons die dingen te onrechte toe?). Ga je volgend jaar weer?

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1