Een ander ontwikkelingsland bezocht

Dag 4 van de eerste officiële schoolweek van mijn laatste jaar op de middelbare school. Spannend maar ook heel leuk. Vooral omdat nu heel goed weet wat ik wil. Drie weken geleden kwam ik terug uit Indonesië, een heel nieuw land en een hele nieuwe ervaring. In Azië was ik al een keer geweest maar Indonesië is werkelijk een land en een cultuur apart. 
Je zag nog zoveel Nederlandse invloeden, in de taal, de gebouwen en de gebruiken. 
Ik ging naar Indonesië met mijn ouders en mijn zusje, natuurlijk een heel andere reis dan ik naar Malawi heb gemaakt. Op een andere manier heb ik het land gezien. Daarom wil ik ook heel graag terug, in mijn eentje om het land op een andere manier te zien. 
Want wij hebben nu echt alleen de hoogtepunten van het land gezien, want natuulijk ook fantastisch is maar ik zou de volgende keer iets meer contact willen leggen met de lokale bevolking en meer zien van de echte lokale cultuur.
Ik hoop dat een keer terug kan komen en dan op mijn eigen manier het land kan bekijken, dus ook de minder spectaculaire en minder leuke dingen kan zien en ervaren. En zo ook op mijn eigen manier iets kan toevoegen aan het land of in ieder geval een klein beetje kan bijdragen. Want net als in Malawi is hier de armoede nog steeds heel groot. Je zag hier geen opgezwollen buikjes van de honger. Maar ook hier zag ik kindjes op straat slapen en gehandicapte mensen die moesten bedelen. Boeren die 10 uur op het land moeten werken en maar 60 euro per maand verdienen. Kinderen die in fabrieken werken en dus niet naar school kunnen. Maar ook de enorme verschillen tussen mensen. Ik heb nog nooit zoveel luxe shoppingmalls bij elkaar gezien. Wel 100 in Jakarta alleen, wie moeten dat kopen was mijn eerste reactie? Maar toen we wat langer in het land waren werd het me wel duidelijk dat de rijkste 5% van het land niet zomaar rijk zijn, maar echt heel rijk. De sociale ongelijkheid is enorm, en ook enorm confronterend. Want je kunt het op straat zien, luxe shoppingmalls en appartementen complexen staan tegenover een kindje dat staat te bedelen en enorme krottenwijken. Dat maakte wel enorme indruk op mij. Ik herkende veel van de ongelijkheid ook in mijn reis naar Malawi. Wat een gids ons vertelde was dat de verschillen in salaris zo buiten proportioneel ver uit elkaar lagen dat het nog jaren zou duren voordat de sociale ongelijkheid enigzins minder zou geworden zijn. Zo verdiend een boer 60 euro per maand, een 'driver' 5x zoveel en een gids nog eens 10x zoveel. 
Alle nieuwe indrukken en informatie die ik in dit land heb opgedaan hebben het voor mij wel heel duidelijk gemaakt dat ik later inderdaad de ontwikkelingssamenwerking in wil. Zelf iets wil toevoegen en iets bijdragen aan ontwikkelingslanden.

Image
Follow the author: Laurie
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Laurie
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]