Evaluatie experiment

Aan het begin van mijn jaar als Wereldsupporter ben ik met mijzelf de uitdaging aangegaan om mijn voetafdruk te verkleinen. Ik had toen via de site van het WNF mijn voetafdruk berekend en ik kwam uit op 5,7 hectare. De gemiddelde voetafdruk van een Nederlander is 6,3 hectare, dus ik zat al aan de goede kant van het gemiddelde! Gemotiveerd ging ik aan de slag met het bedenken van manieren om mijn voetafdruk te verkleinen en dit weekend was het moment van de waarheid. En? Nou! Goed nieuws! Mijn voetafdruk is nu 4,42 hectare, dus de verkleining is gelukt. Maar pas op voor je te hard juicht, als iedereen zo zou leven als ik, hebben we nog steeds 2,5 aardbol nodig! Zoals gezegd had ik allerlei manieren bedacht om mijn afdruk te verkleinen. Hieronder een evaluatie en verslagje:

Bij de supermarkt heb ik maar 1 keer een plastic zak gekocht, dus dat is heel goed gegaan! Maar, er is zeker nog wel wat te winnen op het gebied van de plastic tassen die ik heb meegenomen bij het kopen van kleren. Alhoewel, zoveel nieuwe kleren heb ik niet gekocht. Afgelopen jaar heb ik 2 keer meegedaan aan een kledingruil. Gewapend met enkele tassen met kleren op pad en met een stapel ‘’nieuwe’’ kleren weer naar huis. Ideaal! Ondertussen hebben we ook al 1 keer een boekenruil georganiseerd en ook dat was een succes! Wat uiteindelijk ook beter ging is korter douchen.

Mijn grote voordeel was wel dat veel dingen al vrij duurzaam gingen. Zo gooi ik vrijwel nooit eten weg en in plaats van de verwarming aan te zetten, trek ik een trui aan of pak ik een dekentje. Een nadeel was dat ik in een studentenhuis woon. Mijn ramen van enkel glas ga ik niet op eigen kosten vervangen en ook heb ik geen invloed op de keuze voor groene stroom. Het voordeel van student zijn is wel mijn OV en geldgebrek voor een auto. Wat nu in de toekomst? Een auto? Maar misschien ook eigen huis met groene stroom en zonnepanelen. Een droger of zal ik toch de was blijven ophangen? Bij de test zag ik dat ik veel te winnen heb bij voeding, misschien dat ik in de toekomst biologisch mijn inkopen kan doen, als mijn portemonnee dat toelaat. Wat de toekomst ook gaat brengen, door dit experiment ben ik mij wel bewuster geworden van mijn keuzes en ik heb ook zeker het voornemen om in de toekomst mijn leven waar mogelijk duurzaam in te richten.

Hoe denken jullie hierover?

Follow the author: AnnemarieBroers
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: AnnemarieBroers
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]