Advice

Ik geef niet alleen mijn stokje door als Worldmapper, maar ook als Wereldsupporter. Ik zal deze naam natuurlijk altijd bij me dragen, maar de periode waarin ik werkzaamben op deze site zit erop. Daarom wil ik wat tips en adviezen geven aan mijn opvolgers. Laten we beginnen met fondsenwerving. 

Annelie en ik hebben voor onze reis naar Malawi een loterij georganiseerd. Wil jij dat ook doen? Bekijk dit stappenplan dan even:

  1. Zorg dat je iets leuks hebt om te verloten.
  2. Maak duidelijke afspraken met onder andere de donateur over de opbrengst.Spreek af waar het geld naar toe gaat en hoeveel er eventueel naar de donateur moet gaan. Spreek ook af voor hoeveel geld de loten verkocht gaan worden.
  3. Koop loten (bijvoorbeeld in een papierwinkel) en markeer ze met een eigen logo/sticker voor herkenbaarheid.
  4. Maak lijsten die passen bij de nummertjes van de loten. Je kunt niet van de sponsors verwachten dat ze het kleine papieren lotje kunnen bewaren tot de datum van de lottrekking. Ga maar even na hoe snel jijzelf (belangrijke) papieren bonnetjes etc. kwijt raakt :). Links op het lijntjesvel staat het nummer van het lot en rechts staat de naam en het telefoonnummer/e-mail adres. Op deze manier heb je de gegevens van je klant, zo kun je later zelf contact opnemen met de persoon van het winnende lot.
  5. Prik de datum van de lottrekking. Het is belangrijk dat deze datum vast staat voordat de verkoop begint, zodat de sponsor een beeld krijgt van de verkoopsduur.
  6. Kies verschillende openbare locaties waar veel mensen bijeen komen. Tijdens evenementen of andere leuke activiteiten zijn mensen vaak erg gul. Spreek af met de organisatie dat je er loten gaat verkopen, zodat beide partijen niet voor verrassingen komen te staan. Vraag of je een tafel of marktkraampje mag lenen. Print posters uit en leg er visitekaartjes of flyers neer.
  7. Maak vervolgens zo veel mogelijk promotie voor de desbetreffende locatie. Schrijf in lokale bladen of trommel al je vrienden op door mailtjes rond te sturen.
  8. Zorg van tevoren dat je een goede plek voor het geld hebt, want als het goed ismaak je veel winst. Wij hebben een oude sigarendoos gebruikt als kassa. We hebben een leuke blauwe spaarpot weggezet voor losse donaties, met een brief je erbij 'Bedankt voor uw donatie' (zodat de sponsors het doel van het potje kennen).
  9. Bedenk van te voren alvast de inhoud van het (verkoops)praatje dat je de desbetreffende dag gaat houden. Je hoeft niet letterlijk een tekst in je hoofd te stampen, want dan komt het niet meer spontaan over. Maar het is wel belangrijk dat de grove richtlijnen duidelijk zijn.
  10. Op de dag van de sponsoractie moet je zo veel mogelijk loten verkopen. Dus zet een brede glimlach op en ben beleefd! Je zult zien dat veel mensen loten willen kopen, omdat de opbrengst naar het goede doel gaat. Veel succes, maar vooral veel plezier tijdens de organisatie van je loterij!

Dan zou ik graag nog wat tips willen geven over sponsorbrieven. Het gaat hier om de formele, dus de brieven die je naar bedrijven stuurt. Voor familie hoeft het natuurlijk niet allemaal zo officieel.

  1. Gebruik de opmaak en de opbouw zoals je elke andere formele brief zou schrijven. Dit komt erg professioneel over en trekt al meteen de aandacht.
  2. Begin met een introductie over jezelf. Stel je zelf voor en geef in één zin weg wat je wanneer gaat doen. (Bijvoorbeeld: Ik ga in de zomervakantie van 2015 vrijwilligerswerk doen in Thailand.)
  3. Ga over naar de informatie over het land. Het kan zijn dat je naar een heel onbekend land gaat en je sponsor wil natuurlijk wel weten waar het geld terecht komt. 
  4. Vertel wat je precies gaat doen, maar maak het niet te lang. Je kunt altijd nog verwijzen naar je website.
  5. Vertel dat je op zoek bent naar sponsors en wat je ervoor terug geeft. Je kunt bijvoorbeeld na afloop je reis komen presenteren zodat je sponsor weet waar zijn geld is gebleven, of je kunt zeggen dat je reclame zal maken op je website. 
  6. En als laatste een goede afsluiter. Zeg dat je sponsor contact met je op kan nemen via eerder genoemde gegevens en dat je zijn reactie graag tegemoet ziet.

Als je nu geen top sponsorbrief uit de deur doet, weet ik het ook niet meer!

Ik zou je ook nog zoveel willen vertellen over dingen die je kunt doen en vooral niet op reis, of dingen die je kunt verwachten. Maar dat wil ik aan jou overlaten. Het is zoveel mooier om er zelf achter te komen. En wie weet hou je er wel hele leuke verhalen aan over! 

Succes met alle voorbereidingen en ontzettend veel plezier op reis! Ontdek, maar geniet vooral met volle teugen!

More contributions of WorldSupporter author: Jules
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]