Fair Trade boodschappen en One World magazine

Ik heb weekend. Samen met mijn moeder heb ik even een flinke voorraad Fair Trade koffie/thee ingeslagen, ten waarde van €40,25. Ook is het nieuwe One World magazine binnen :) Vele mensen vragen zich af wat het hele gebeuren rondom Fair Trade producten eigenlijk inhoud, vandaar dat ik dit even gevraagd heb bij de Wereldwinkel. Ik heb wat uitleg en een boekje met informatie gekregen. Zie hieronder!

 1. Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. De makers van de producten uit Wereldwinkels zijn vaak arm en maken weinig kans op ontwikkeling. Zonder Fair Trade hebben zij minder of geen kansen op de westerse exportmarkt. Bij Fair Trade gaan erkende leveranciers van de Wereldwinkel langdurige handelsrelaties aan met de producten in ontwikkelingslanden. Daardoor kunnen producten beter investeren in hun eigen toekomst. Fair Trade betekent ook een leefbaar loon voor een eerlijk product. De makers krijgen hierdoor de ruimte om zich op eigen kracht verder te ontwikkelen. Door het kopen van een Fair Trade product in de Wereldwinkel kun je het leven van producten in ontwikkelingslanden veranderen.

 2. In internationaal verband zijn in 2001 criteria opgesteld om Fair Trade te kunnen toetsen op betrouwbaarheid en kwaliteit, namelijk:

 • Respect voor mens en milieu
 • Een duurzame handelsrelatie
 • Ondersteuning van producentenorganisaties en transparantie van de handelsketen

In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld bij Fair Trade geen sprake is van kinderarbeid, er goede en veilige arbeidsomstandigheden zijn en arbeiders een leefbaar loon krijgen.

 1. De landelijke vereniging van Wereldwinkels gebruikt een erkenningsysteem voor leveranciers die Fair Trade artikelen importeren uit het buitenland. Wereldwinkels kopen alleen bij deze leveranciers hun producten. Deze leveranciers voeren allemaal een maatschappelijk verantwoord en sociaal beleid. De Landelijke Vereniging van Wereldwinkels (LVWW) controleert bij de leveranciers of de criteria van eerlijke handel worden nageleefd.

 2. Naast al deze dingen, worden de criteria van Wereldwinkels en leveranciers nog eens zorgvuldig gecontroleerd. Dit wordt gedaan door onafhankelijke controleurs.

Al met al is het dus ontzettend goed om Fair Trade producten als bananen, kiwi's, koffie, thee, chocolade en noem maar op te kopen in plaats van de reguliere producten. Natuurlijk, het kost een beetje meer, maar het komt erg goed terecht in gebieden als Afrika, Latijns-Amerika en Azië! Meer informatie en criteria over Fair Trade producten kun je lezen op de site van Wereldwinkels.

Fijn weekend allemaal!

Image
Follow the author: Dieske
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Dieske
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount]