Liefde is onvoorspelbaar

'Pas je wel op dat je daar in Afrika niet verliefd wordt? Is niet zo praktisch..' Grappig eigenlijk, alsof je de liefde zo in de hand hebt. Niet dat ik de liefde van mijn leven in het hart van Afrika tegengekomen ben hoor, maar ik moest laatst wel even aan dit onderwerp terugdenken.

Op een zwoele avond bij het prachtige Lake Malawi kwam bij een avond vol discussies met een van onze lokale projectleiders ook dit onderwerp aan bod. En ik moet eerlijk zeggen dat ik vol verbazing naar zijn mening heb geluisterd. 'Homoseksuelen en vrouwen vind ik minderwaardig en zo denken vele anderen hier ook.' Ze zouden geneeskundige krachten hebben, het zou onnatuurlijk zijn of andere mensen ziek maken met hun gedachten. 'Hé maar als jij verliefd wordt hè, kies je dan uit op wie?' vroeg ik tenslotte. 'Nee natuurlijk niet, liefde is iets moois en onverklaarbaar waar je weinig aan kunt doen.' Juist. Dat was wat ik wilde horen. 'Maar als je dan homo bent, kies je dan wel uit op wie je valt?' Een ijzige stilte kwam tot stand. Hoewel ik van z'n gezicht af kon lezen dat hij zijn mening wel wist, begon hij zich wel aan het denken te zetten.

Hoe vreemd is het eigenlijk. Terwijl het hier in Nederland steeds normaler begint te worden, worden er heel wat kilometers verderop mensen gediscrimineerd of soms zelfs vermoord wanneer zij hun geaardheid uiten. Hoe kan dit? Is het meeloop gedrag, zijn mensen bang voor het onbekende of wat is het? En wat zou eraan gedaan kunnen worden? Vele vragen die bij mij binnen kwamen.

Een grote, sterke man

Een paar dagen later waren we bij een project aan het werk. Toen ik tijdens de terugweg met een vrouw aan het praten was, waren we een beetje aan het fantaseren over de ideale man. Ik legde uit dat in Nederland veel vrouwen houden van een sterke man, die veel 'muscles' heeft zodat hij je kan beschermen. In tegenstelling tot de vele dames onder ons dacht deze vrouw daar toch werkelijk anders over. Ze vertelde dat in haar land veel huiselijk geweld en mishandeling voorkwam en er daardoor een angst gecreëerd werd voor grote, sterke mannen. 'Mannen met veel spieren, die kunnen harder slaan en jij hebt er minder tegen in te brengen.' Daarom kies ik liever voor een wat minder sterke man.

Maar wat valt er te kiezen? Liefde is onverklaarbaar.

Follow the author: Dieske
More contributions of WorldSupporter author: Dieske
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Discussies

Hai Dieske, Een van de leukste dingen van op reis zijn in andere culturen zijn dit soort gesprekken vind ik. Cultuurverschillen kunnen zo immens zijn, elkaar accepteren en erover discusseren is het best!
Overigens dat Nederlandse vrouwen het liefst een gespierde sterke man willen ben ik het niet helemaal mee eens..haha...Zelfs mensen uit dezelfde cultuur zijn het niet altijd eens..
 

Discussies

Het is zeker leuk om op zo'n manier met een andere cultuur in aanraking te komen! Haha klopt, maar veel vrouwen wel..

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2