Over kat eten, pretentieus voedsel en de bijnamen die me moeder gebruikt

Nog maar een maand loop ik hier stage dus ik bedacht dat ik nu toch wel iets moet gaan bloggen over voedsel. Officieel ben ik opweg om toch een soort ''voedsel-expert'' te worden. Zelf heb ik de hypothese dat er vroeger gewoon te vaak is gezegd: ''Timmes, niet met je eten spelen''* en dat ik die ''peuter voedsel speel'' periode nu professioneel probeer in te halen.

*mijn moeder gebruikt Timmes als ze boos is, Timotheus als ze iets wijs zegt(of de poging in ieder geval doet) en Timmiey als ze een wijntje op heeft of het over mijn jeugd heeft(die laatste 2 vallen vaak ook samen). Teeff, Teeffelen of meneer van Teeffelen gebruikt ze incidenteel zonder nog vastgestelde reden. Beetje persoonlijke info in een blog doet het altijd goed toch?
 

Het Ghanese eten is kort gezegd best wel saai. Nou kan ik eigenlijk niet over Ghana praten maar in de Ashanti regio(de regio waar ik dus woon) hebben ze het niet zo met diversiteit in voedsel. De traditionele gerechten zijn Fufu, Kinki en Banku/Bankoe met een ''soep''. Nu zal ik dit even uitleggen. Het is eigenlijk de bedoeling dat je niet hoeft te kauwen op je Fufu,Kinki en Bankoe. Waarom weet ik niet maar je hoort het dus zonder kauwen te slikken. Zelf ben ik best gewent om te slikken, maar een deegbal komt er niet in. Men kan al gokken dat de deegbal dus ook weinig structuur heeft. Het is een soort net te harde pap zonder smaak waar men een waterig sapje bij doet waar de enige smaak ''pittig'' is.

Zelf ben ik meer fan van zout en harde structuren. Mijn vriendin noemt mijn pasta altijd ''niet gaar'', ikzelf hou het op ''al dente''. Het voedsel hier heeft dus gewoon geen structuur. Elke groente die er al mogelijk inzit wordt met grootte passie fijngestampt. Alle smaak en nutriënten die deze groenten zouden kunnen bevatten wordt er zorgvuldig met een 3 uur kooksessie uitgeramt. Het vreemde is dat ze hun ''soepen'' ontzettend lang koken maar meestal dan wel koud/lauw serveren(en dat vergt groot talent in een land dichtbij de evenaar). Van mijn gastgezin lust de vader geen Bankoe dus het is vooral Fufu. Soms op een dag dat god me beloond voor de zelfopoffering van mijn ontwikkelingshulp , alle sterren goed staan en mijn karma in de plus staat wordt er rijst gekookt. Maar dit is dan ook alleen droge rijst met je raad het misschien al: peper.

Mijn gastgezin is ook dol op vis. Ze zijn minder dol op het fileren van vis. In de soepen worden gewoon hele vissen gegooid. Met hoofd, graat en alle stukjes die ik eigenlijk niet zo fijn vind om op te kauwen. Als gevolg dat het hele geheel 3 uur heeft gekookt kan het ook heel goed zijn dat de graten van de vis zich hebben verspreid door de soep. Ik wil wat meer structuur in de soep maar visgraat is nou niet echt de oplossing.

Het is niet dat Ghanese geen fuck geven om hun voedsel. Sterker nog voedsel is een groot gedeelte van de sociale interactie. Overal word eten aangeboden en de eetcultuur zit vol rituelen. Ik mag bijvoorbeeld nogs steeds niet bij mijn gastgezin in dezelfde ruimte eten maar word in een aparte kamer gezet want ik ben een ''gast'' en ze mogen me niet storen bij het eten. Eten doe je dus alleen met je rechterhand en het wordt verwacht dat je je eten deelt(behalve als ''gast'' natuurlijk). Het zit zelf zo dat ze in het lokale dialect niet echt een zin hebben voor ''eet smakelijk'' maar dat is ''you're invited'': dus dat je mee mag eten. Wat in het begin wel wat ongemakkelijk is. Mensen die je 10 minuten kent die je uitnodigen voor een maaltijd. Als je er aan gewent bent is het wel chill, als je trek hebt in een snel hapje ga je gewoon naast een Ghanees met een bord eten zitten. Lief lachen en 3 woorden in de lokale taal en binnen 2 minuten heb je beet.

Ik at ook een kat. Dit leverde naast het lekkerste vlees wat ik in Ghana heb gegeten ook de nodige ethische dilemma's op. Als part time vegetariër, full time hypocriet en met de hobby de wereld een stukje mooier gaf me dit bedenkingen. Vooral toen ze stukken gekookte kat aan het kleine kitten gaven. Op zich kon ik mijn bedenkingen wel weg rationaliseren. Deze kat was zo biologisch als het biologisch kan zijn en zou echt wel de 3 ''beter leven sterren'' krijgen. (over die beter leven sterren zal ik niet uitweiden. Behalve dat de bedenker het initiatief beter in zijn ster had kunnen steken). Toch stak het me dat de kat die ik nog levend had gezien werd afgemaakt en zijn haar werd afgebrand. Ik ben wel in slagerijen en abattoirs geweest. Industrieel afslachten is toch en stuk minder persoonlijk als met het gezin in de ''achtertuin'' ontleden. Dat maakt het wezen een stuk ''dierlijker'' dan een stuk vee dat aan een haak hangt.

Ik werd eigenlijk weer geconfronteerd met een probleem waar ik al lang mee zit. In het westen zijn we te veel gedistantieerd van ons voedsel. De kip die we in de supermarkt kopen zien we niet als levende wezens. Kinderen willen wel kipnuggets maar geen vlees met bot want dat lijkt te veel op dier(zal ik een geheimpje vertellen: in kipnuggets zit ook een klein percentage vlees). Ik kan me een onderzoek uit Amerika herinneren dat een redelijk groot percentage kinderen dacht dat hamburgers niet van dieren kwamen. We maken ons druk over het ritueel slachten van lam maar het op een veel grootere schaal industrieel afmaken van onze eigen kippen/geiten/koeien/varkens wordt maar door een klein groepje mensen als probleem gezien. Biologisch en beter leven vlees is meer een slimme marketing actie dan een idealistische verbetering van het welzijn van de dieren. Hoe kunnen we over beter leven van een dier spreken als het dood is gemaakt alleen voor onze consumptie? We roepen allemaal minder vlees te eten en biologisch vlees te kopen. In de supermarkt is de kiloknaller speklap toch interessanter dan de 4 euro groentenburgers voor vele goedbedoelende consumenten. Vlees is niet van dieren maar voor de mens.

Oke terug naar Ghana. Hier staan ze dus wel heel dicht bij hun voedsel. Een gezin eet hun eigen geiten, kippen en blijkbaar dus ook katten. Toen ik vroeg wanneer ze hun honden gingen slachten vonden ze dat dan weer wel raar. Het is niet dat Ghanese heel veel geven om dieren welzijn, maar door gebrek aan industrialisatie de dieren best een goed leven hebben. Ze lopen rond in het dorp en worden pas redelijk oud geslacht. Anti-biotica of dwangvoer komt er echt niet in en omdat ze allemaal vrij rond lopen mogen de mannetjes en vrouwtjes vrij rond neuken(Ik kan me zo voorstellen dat ze daar best blij mee zijn).

Voedsel heeft in Nederland niet meer als hoofd functie ons te voldoen van alle nutrientjes die we nodig hebben maar is een soort status object geworden. Het begon lang geleden al toen vlees ''rijkenvoer'' werd. We flikkeren tegenwoordig instagram en facebook al te graag vol met onze kookkunsten. Je bent niet echt in een restaurant geweest als je geen kekke selfie als bewijs hebt. We willen vlees want :''in de taal van de indianen betekent vegetariër: slechte jager HAHA''. We koken gerechten uit landen waar we nog nooit geweest zijn met pakjes waarvan we geen idee hebben wat erin zit. We gooien onszelf vol met pretentieuze gerechten. Voedsel is allang niet meer wat het lijkt. Onze salade's moeten 5 dagen vers blijven, onze kipnuggets bestaan uit slechts 37% kip, onze ''ambachtelijke'' producten komen uit fabrieken. Flikker op een product: ''verbeterde receptuur'' en iedereen gelooft dat mensen ook daadwerkelijk bezig zijn geweest het product te verbeteren en niemand denkt dat een bepaalde grondstof te duur is geworden en dus vervangen moest worden. Zo een verandering wordt dan maar vertaald naar een ''verbetering''.

Ik heb eigenlijk zo een hekel aan de westerse voedselindustrie dat ik me een beetje infiltrant voel. Een hypocriete hippie in het land van de voedsel producerende kapitalisten.

Het voedsel in Ghana is veel ''echter'' maar vind ik dan weer niet lekker. Dillema, drama en doemdenken.

Ps.Ik wil jullie niet over halen om vegetariër te worden. Ik zou het wel fijn vinden als jullie allemaal wat minder vlees(en vis) zouden gaan eten. Puur omdat ik wil dat mijn kindjes ook nog op een beetje leefbare planeet kunnen wonen.
Ps2. Verkoop ook gelijk je auto als je echt om mijn toekomstige kindjes geeft. Met het OV en fiets kom je ook wel overal.
Ps3. Gooi je dak vol met zonnepanelen, Komop ik krijg vast hele lieve kindjes. Zie je het al voor je? Ze zijn het waard.

Follow the author: Teeff
More contributions of WorldSupporter author: Teeff
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]