Reactie open brief.

Bijna een jaar geleden schreef ik een open brief naar joho om mijn ziel een beetje te luchten en omdat ik een hoop vragen had (https://www.wereldsupporter.nl/nl/blogs/lieve-joho-een-soort-van-open-brief). De brief was toch wel mijn hoogtepunt van bloggen en met zinnen als:''ik had de 300 euro ook kunnen uitgeven aan HIV moeders maar waarom zou ik zonder spiegelreflex op reis willen?'' een persoonlijk favoriet. Joho had een tijd geleden al gereageerd hierop maar nu blijkt dat ik de reactie nooit gedeeld had. Dus hierbij:

''Hallo Tim,

Bedankt voor je open brief aan ons! Als je dit leest ben je waarschijnlijk weer terug in Nederland. Welkom thuis! We hebben je verhalen uit Ghana met heel veel plezier gelezen. Niet alleen heb je een hele leuke schrijfstijl, ook sla je met je observaties vaak heel erg treffend de spijker op de kop. In je blog aan ons schreef je over een paar onderwerpen die je dwars zaten. Ook laat je iets van je eigen worsteling zien. Dank daarvoor.

In deze email proberen we je een begin van een antwoord aan te reiken, hoewel voor de complete wereldvrede en sociale gelijkheid we ook geen instant-oplossing hebben natuurlijk.

Platform

Het wereldsupporter platform is bij uitstek bedoeld om tot nadenken te stemmen. Waardevolle ervaringen en ontmoetingen hebben hoe dan ook impact. Maar welke? Wat is nou het blijvende effect van vrijwilligerswerk in het buitenland? In hoeverre doe je het voor jezelf en wat schiet de rest van de wereld er eigenlijk mee op? Hoe kun je met je rugzak vol ervaringen (en soms zojuist ontdekte hardnekkige hypocrisie) weer terug in Nederland, een verschil maken en andere mensen meenemen in jouw eigen zoektocht?

Magazine

Het Worldsupporter platform is een groeiend platform voor iedereen die wil bijdragen aan (en wil nadenken over) een betere wereld. Het is een platform waar je met gemak struikelt over inspiratie, inzichten, leuke activiteiten, en prikkelende gedachten. Hierbinnen is het Worldsupporter Magazine opgezet als een dynamisch magazine waarin we in verschillende categorieën blogs featuren, en elke keer weer andere blogs highlighten. Het is dus elke keer weer anders en daarin zijn we afhankelijk van wat alle wereldsupporters met elkaar aanleveren. Daar zit overigens een behoorlijke variatie in qua bewustwording en kritische zelfreflectie zoals je wellicht zelf al had gemerkt. Toch proberen we handmatig en (semi-)automatisch te zorgen voor een mooie mix van blogs met ervaringen, inspiratie en bewustwording.

Exposure

Het is logisch dat je jezelf er ongemakkelijk bij kunt voelen. Kijk mij eens! Like mijn blog! Vind mij geweldig! Of dat egostreling is hangt daarin denk ik vooral van je eigen insteek af. Met de ervaringen die je op hebt gedaan als internationale vrijwilliger in een ontwikkelingsland behoor je tot een select gezelschap, hetgeen wellicht gepaard kan gaan met een soort verantwoordelijkheidsgevoel om met jouw ervaringen anderen aan het denken te zetten. Veel mensen zijn oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal en (wijzigende) opvattingen. Je hebt dus een podium. De vraag die je jezelf moet stellen is hoe je dat podium wilt gebruiken.

Gelukkig hoeft dat geenszins met alleen maar zoetsappige verhaaltjes op Worldsupporter; we zijn juist blij met blogs en andere bijdragen die kritisch zijn en tot bewustwording leiden. Het zal ook zoeken voor jou zijn welke insteek daarin het meeste effectief is.

Toelage

Het MillenniumDoen!-programma is een programma dat valt onder het SBOS subsidieprogramma van het Ministerie van Buitenlandse zaken. De MillenniumDoen!-toelage van 1200 euro is inderdaad een maximum. De basistoelage is 100 euro na 1 maand, 200 euro na 6 maanden en 300 euro na 12 maanden, mits je aan de basisvoorwaarden voldoet. Naast de MillenniumDoen!-toelage ontvang je als JoHo donateur 50 euro extra en 100 euro terug op een reisverzekering en 100 euro voor reisproducten.

De basis MillenniumDoen!-toelage kan per betalingsronde verhoogd worden zodat je op een totaal maximum kunt uitkomen van 1200 euro. Waar zit de verhoging dan in? We kijken naar diversiteit van activiteiten (presentaties, fondsenwerving, gedragsverandering, bewustwording), inspirerende blogs, creativiteit en aanvullend 'bewijs' in de persoonlijke kluis. In de mailtjes die we sturen proberen we zoveel mogelijk tips te geven om positief bezig te zijn op het Worldsupporter platform.

Onderzoek

Met de deelname van 1000 jongeren die als vrijwilliger naar een ontwikkelingsland gaan en daarna actief blijven in Nederland om hun gedachten, inspiratie, tips en vraagstukken te delen met hun omgeving, heeft dit programma een behoorlijke potentiële omvang. Die impact wordt onder andere onderzocht in de periode van één jaar na terugkomst via de 0-meting, 1-meting, 2-meting en feedbackformulieren. Hiermee hopen we eind volgend jaar meer inzicht te krijgen in de verandering in kennis, houding, vaardigheden en gedrag van de deelnemers aan dit programma. Wat voor impact heeft de reis nou op jouzelf? En wat voor impact op je omgeving? Wordt je er optimistischer van? Of juist passiever? Best een interessante studie! (trouwens ook het enige en grootste op dit gebied...)

Worldsupporter begint nu pas!

Het startschot voor je periode als Worldsupporter vindt plaats als je weer terug bent in Nederland. Juist nu je weer terug bent uit Ghana is het moment gekomen om je meest zelf-kritische pet op te zetten en andere wereldsupporters mee te nemen in jouw persoonlijke zoektocht en acties. Je helpt hen en jezelf daarin het meeste als je gewoon lekker jezelf blijft en doorgaat met je prachtige blogs en bespiegelingen. Gelukkig zijn er veel meer mensen dan jij alleen die met dezelfde vragen worstelen nadat ze als vrijwilliger actief zijn geweest. De kunst voor iedereen die weer terug komt is om hier weer in Nederland een match te vinden tussen realisme en een beetje gezond cynisme en toch een stukje optimisme gekoppeld aan een beetje hoognodige daadkracht om iets positiefs in gang te zetten.

Als Worldsupporter team zijn we fan van je blogs. We willen je echt aanmoedigen om actief te blijven op het Worldsupporter platform en anderen (inclusief jezelf) te blijven prikkelen en uitdagen. Uitdagen tot bewustwording, maar hopelijk ook tot een stukje gedragsverandering.

Met vriendelijke groet,
Het MillenniumDoen! Team JoHo Worldsupporter ''

 

Follow the author: Teeff
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Teeff
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]