Meet the locals

Tijdens mijn reizen probeer ik altijd zoveel mogelijk met de lokale bevolking op te trekken en te zien/ervaren hoe zij leven. Dat was tijdens deze reis niet anders en de afgelopen maanden heb ik heel veel verschillende locals ontmoet en ben ik, voor korte of langere tijd, met ze opgetrokken. Zo ben ik op de leukste feesten in lokale barretjes beland, heb ik tot twee keer toe en typisch Filippijnse verjaardag mogen meemaken, heb ik het echte Filippijnse eten in de beste restaurantjes gegeten en ben ik op plekken geweest die amper door toeristen bezocht worden.

Het meeste contact heb ik gehad met Inna, mijn Filippijnse collega met wie ik natuurlijk op kantoor veel tijd doorbracht, maar die me ook veel van de Filippijnse cultuur heeft leren zien tijdens verschillende uitstapjes en in de vele gesprekken die we hebben gevoerd. Tijdens een van de vele gesprekken kwam het onderwerp vrijwilligerswerk ter sprake en heeft Inna mij verteld hoe de Filippijnse bevolking tegen vrijwilligerswerk aankijkt en hoe zij op haar manier een bijdrage levert aan een betere wereld.

De Filipinos staan over het algemeen bekend als sociale, zorgzame mensen en dat zie je ook direct terug in de momenten dat het land voor de zoveelste keer getroffen wordt door een natuurramp zoals afgelopen jaar het geval was. Het hele land rukt uit om de getroffen bevolkingen te helpen. Dit doen ze door pakketten met voedsel en dekens in te pakken en uit te delen, geld op te halen door het organiseren van een benefietconcert en ook de gevangenen doen wat ze kunnen en geven hun eten op voor de getroffen bevolking. Een hele mooie gedachte die in mijn ogen ook zorgt voor een gevoel van 'samen kunnen we alles aan'.

Voor Inna persoonlijk betekent vrijwiligerswerk het helpen van andere mensen en dat is wat ze graag doet. Haar grote voorbeeld is haar moeder die haar heeft opgevoed met het idee 'doe wat je wilt doen en het geld komt vanzelf'. Met andere woorden: geld is niet de belangrijkste reden om iets te doen en zolang je gelukkig bent, is het goed. Al van jongs af aan wil Inna mensen helpen omdat het haar een goed gevoel geeft. Na haar opleiding fotografie was ze er dan ook al snel uit dat ze ooit een eigen NGO wil opstarten of voor een NGO wil werken. Toen Smokey Tours op haar pad kwam, kwam ook deze droom uit. Maar haar werk voor Smokey Tours is niet de enige manier waarop ze andere mensen helpt. Zo heeft ze voor haar 21e verjaardag een groot feest gegeven. Niet voor haarzelf en haar familie, maar voor dakloze kinderen. Ze organiseerde een hele middag vol met leuke dingen en lekker eten voor 50 kinderen die op die manier een onvergetelijke dag hadden. En ook voor Inna was de dag onvergetelijk. Toen ik Inna ontmoette, had ze lang haar. Iets wat ik me bijna niet meer kan voorstellen omdat ze al vrij snel haar haar heeft afgeschoren en het gedoneerd heeft aan een organisatie die kinderen met kanker steunt en er pruiken van maakt. Zo stoer!

Na het gesprek met Inna besefte ik dat je met iets kleins al heel veel voor iemand kan betekenen. Vaak hoef je er zelf helemaal niet zo veel voor in te leveren of op te geven, maar krijg je er zoveel positiviteit voor terug. In dat opzicht is andere mensen helpen zooo leuk, niet alleen voor die ander maar zeker ook voor jezelf. Voor mij is Inna een heel inspirerend persoon en door alle dingen die we samen hebben meegemaakt is ze ook echt een vriendin geworden. Ik ben heel blij dat ik haar, en alle andere Filipinos, heb mogen ontmoeten en ik hoop dat we via Facebook, mail en telefoon nog lang met elkaar in contact blijven en elkaar ooit in real-life weer ontmoeten.

Follow the author: Manon89
More contributions of WorldSupporter author: Manon89
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]