Photo
Title: Smokey Tours op de Pasyal Markt
Smokey Tours op de Pasyal Markt

Smokey Tours op de Pasyal Markt

Media of Manon89
Content categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Smokey Tours op de Pasyal Markt

Smokey Tours op de Pasyal Markt

Image

Zondag 16 maart was het eindelijk zo ver: Smokey Tours had voor de eerste keer een stand op de Pasyal Markt, een markt in het toeristische gedeelte van Manilla, Intramuros. De plannen waren er al langer, maar de tijd om alles te organiseren ontbrak. Voor mij als vrijwilliger een leuke taak om de organisatie hiervan op mij te nemen en alle voorbereidingen te treffen zodat Smokey Tours toch kan laten zien wat het te bieden heeft voor toeristen en locals.

De ideeen waren er al snel. Smokey Tours zou voor de markt een speciale fietstour rond Intramuros ontwikkelen die mensen gelijk konden boeken en doen. Daarnaast moesten er flyers, posters, informatiemappen, reserveringsformulieren en een schema van de tours gemaakt worden en wilden we souvenirs verkopen om op die manier wat extra geld in het laatje te brengen. Jessie, een van de tour leaders, was heel enthousiast en werd aan het werk gezet om een speciale, 1 uur durende fietstour te bedenken. Al met al was dit nog een heel werk omdat je mensen toch wat aan moet bieden in een klein tijdsbestek. Aangezien Jessie bekend staat als een tour leader die graag veel verteld was het voor mij belangrijk om goed in de gaten te houden dat de tour niet te lang werd. Al met al nog best een geregel, vooral omdat Jessie zelf heel duidelijk een beeld had hoe hij de tour op wou zetten. Veel gecommuniceerd en geprobeerd om Jessie zoveel mogelijk zijn eigen ding te laten doen en uiteindelijk was daar dan de 1 uur durende fietstour door Intramuros.

De flyers en posters werden door Inna, mijn Filippijnse collega, gemaakt. Zij is een professionele fotograaf en de flyers en posters zagen er dan ook heel professioneel uit. Daar konden we mee voor de dag komen! De reserveringsformulieren, schema van de tours en de informatiemap over Smokey Tours met daarin onder andere foto’s van de verschillende tours heb ik op mij genomen. Juliette had de contacten voor de souvenirs. Uiteindelijk hadden we Smokey Tours Jeepneys en sleutelhangers, kaartensetjes met foto’s van kinderen in Smokey Mountain, tassen, portemonnees, paspoorthouders, telefoonhoesjes, enz. Alle souvenirs zijn gemaakt door mensen uit de sloppenwijken die op die manier wat geld kunnen verdienen. Alle voorbereidingen klaar dus op naar de Pasyal Markt.

In eerste instantie zou de Pasyal Markt van 13.00 – 21.00 uur zijn, maar dit werd op het laatste moment veranderd naar 15.00 – 21.00 uur. De reden: het was om 13.00 uur nog te warm. Dit kan alleen in de Filippijnen geloof ik. Voor Smokey Tours minder gunstig want dit betekent 2 uur minder om fietstours aan te bieden. Gelukkig konden we een deal sluiten met de organisatie dat we er toch vanaf 13.00 uur mochten staan. S ochtends al redelijk op tijd weg want de fietsen, souvenirs, posters, flyers, enz. moesten allemaal naar Intramuros. Vooral de fietsen was een gedoe omdat deze amper in de auto pasten, maar zoals altijd is dit ook goed gekomen en stond alles om 13.00 uur in Intramuros. Onze stand was alleen nog nergens te bekennen. En wat bleek: er was geen stand bij de prijs inbegrepen. Blijkbaar betaal je hier voor een plek en moet je de rest zelf regelen. Gelukkig hadden we Remy, een van onze tour leaders, die goed is in zaken doen. Binnen de kortste tijd had zij een tafel geregeld en konden we onze stand inrichten.

Toen alles klaar stond konden de mensen komen. De hele week had ik rekening gehouden met de optie dat het misschien niet druk zou worden en dat het best eens tegen kon vallen, maar dit viel 100% mee. Over de hele (mid)dag gezien, waren er denk ik rond de 500 mensen waarvan het grootste gedeelte oprecht interesse had in Smokey Tours en de souvenirs die we verkochten. De tour leaders deden allemaal ontzettend hun best om iedereen goed te informeren. Soms waren ze zelfs iets te enthousiast en stormden ze met z’n drieën op de mensen af en staken van wal met hun verhaal. Na wat tips hier en daar ging dit al een stuk beter en kan ik oprecht zeggen dat ik echt trots op ze ben. Volgens Juliette waren de tour leaders een aantal maanden geleden lang niet zo betrokken bij Smokey Tours waardoor Juliette vaak het idee had dat ze er alleen voor stond. Voor mij bijna onvoorstelbaar want hoe ik de tour leaders heb gezien is heel enthousiast tijdens de trainingen waarin ze ook laten merken dat ze meedenken met Smokey Tours en heel trots op de markt. Voor de tour leaders was het de eerste keer dat ze op een markt stonden en het was zo mooi om te zien hoe ze genoten. Ze waren zo trots dat ze bij het Smokey Tours team hoorden en waren constant foto’s aan het maken en de snacks maakten het feest compleet.

Helaas hebben we, ondanks het fanatisme, geen fietstour weten te verkopen. Wel hebben we veel souvenirs verkocht, is er een tour geboekt, zijn er veel mensen enthousiast geraakt over Smokey Tours en hebben we zelfs een donatie gekregen. Kortom: de Pasyal Markt was een groot succes en nu alle voorbereiding is gedaan, is het voor Smokey Tours een stuk makkelijker om dit de komende maanden weer te organiseren. Dit betekent dat Smokey Tours de komende maanden weer te zien is op de Pasyal Markt. Hopelijk levert dit uiteindelijk meer boekingen op zodat de tour leaders meer werk hebben.

Wat er bij mij persoonlijk voor zorgde dat het een geslaagde dag was, zijn de tour leaders. Ik ben zo trots hoe ze zich hebben ingezet en het maakte mij zo gelukkig om te zien hoe zij genoten van het feit dat ze echt bij Smokey Tours horen. De dagen na de Pasyal Markt stonden de facebook pagina’s van de tour leaders vol met berichten en foto’s van de markt. Dit laat zien dat Smokey Tours echt iets bijdraagt aan het leven van de tour leaders, niet alleen financieel maar minstens zoveel aan hun geluk en eigenwaarde.

Zie hieronder een deel van de foto’s die de tour leaders gemaakt hebben.

More contributions of WorldSupporter author: Manon89
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]