Leren studeren hoofdstuk 2 Vakvoorbereiding
- 1219 reads
Leren studeren is een vak apart, maar waar een wil is, is een weg. Studeren is meer dan alleen het lezen van boeken. Ook het voorbereiden en volgen van colleges en werkgroepen, schrijfopdrachten en het maken van tentamens horen erbij. Aankomende studenten en ook ouderejaars hebben nog wel eens moeite met het uitvoeren van één of meerdere van deze activiteiten en het behalen van goede resultaten op deze onderdelen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: in het niet gemotiveerd studeren, concentratieproblemen, inefficiënte tijdsindeling, uitstelgedrag bij het behalen van deadlines en tentamenvoorbereiding, faalangst en/of teveel volgens hetzelfde patroon, te oppervlakkig of te gedetailleerd studeren.
Herken je jezelf hierin? Dan ben je zeker niet de enige. Gelukkig kun je leren om beter met deze problemen om te gaan en zo je resultaten te verbeteren. Deze studiegids is er om je te helpen je algemene studievaardigheden en -gewoonten te ontplooien. Door eerst te ontdekken welke leerstijl het beste bij je past kun je vervolgens bepalen waar je sterktes liggen en aan welke studievaardigheden of -gewoonten je nog moet werken om uiteindelijk een goed studieresultaat te behalen. Deze vaardigheden en gewoontes worden in deze gids uiteengezet en gekoppeld aan verschillende studieactiviteiten om je studie tot een succes te maken.
In de rest van hoofdstuk 1 kun je je eigen leerstijl ontdekken. Hiermee kom je erachter waar je valkuilen liggen bij het studeren. Ook vind je hier een leeswijzer waarmee je het juiste hoofdstuk voor jouw eventuele studieobstakel kunt vinden.
Hoe bereid je het beste een vak voor? Wat voor stappen moet je nemen, hoe deel je effectief je tijd in? Hoe stimuleer je jezelf om goed te presteren en bevorder je je concentratievermogen? Deze vragen worden in het tweede hoofdstuk beantwoord.
Het derde hoofdstuk bevat tips over het actief volgen van en deelnemen aan hoorcolleges en werkcolleges (werkgroepen). Hoe zorg je ervoor dat je de inhoud van de colleges goed tot je neemt? Waar moet je op letten bij het maken van aantekeningen? Wat heb je nodig om succesvolle mondelinge presentaties tijdens werkcolleges te houden?
Samenvattingen en uittreksels van de verplichte stof zijn handige hulpmiddelen bij het leren voor een tentamen. Hoe lees je aandachtig en hoe kom je tot de kern van de verplichte tekst? Hoe vertaal je deze naar je eigen samenvatting? Wat zijn handige richtlijnen om je samenvatting of uittreksel op te maken, zodat je op een later moment weet wat je met een bepaalde alinea bedoelde? Deze richtlijnen vind je terug in hoofdstuk 4. Ook krijg je hier tips om effectief de stof tot je te kunnen nemen.
Het tentamen van een vak nadert. Hoe bereid je je goed voor? Tips hiervoor vind je in hoofdstuk 5. Hier lees je ook wat je kunt doen tegen faalangst en krijg je tips voor het maken van meerkeuze en open tentamens.
Leer je vooral door middel van doen en concrete ervaringen? Functioneer je het beste wanneer je in het diepe wordt gegooid? Of ben je iemand die eerst nadenkt en vervolgens overgaat tot actie? Houd je van structuur? Leg je makkelijk verbanden tussen theoretische kennis en de praktijk? De manier van leren verschilt nogal van student tot student. Door je eigen leer- en denkstijl te leren kennen kun je ervoor zorgen dat je studeert op een manier die voor jou het meest effectief is.
Jan Vermunt, een Nederlandse psycholoog, heeft de opvattingen en het gedrag van studenten onderzocht betreffende hun manier van leren. Door de leeractiviteiten, studieopvattingen en studiemotieven van studenten te bestuderen is hij tot vier leerstijlen gekomen: een betekenisgerichte, een reproductiegerichte, een toepassingsgerichte en een ongerichte leerstijl.
Betekenisgerichte leerstijl
Je zoekt naar verbanden in de studiestof, probeert zelf structuur aan te brengen en staat kritisch tegenover de te bestuderen stof. Zelfsturing neemt een centrale rol in: je bepaalt zelf hoe je leert en wat je belangrijk vindt. Voor jou betekent studeren het opbouwen van kennis en inzichten en komt het voort uit persoonlijke interesse.
Reproductiegerichte leerstijl
Je bent gericht op het behalen van certificaten en het uittesten van eigen capaciteiten. Je verwerkt de studiestof stapsgewijs door het vaak uit je hoofd te leren, te herhalen en door gedetailleerd te werk te gaan. Voor jou staat studeren voor het opnemen van kennis.
Toepassingsgerichte leerstijl
Je probeert je opgedane kennis concreet te verwerken door het in de praktijk zodanig toe te passen, om jezelf klaar te stomen voor het toekomstige beroep. Studeren is voor jou het leren gebruiken van de kennis.
Ongerichte leerstijl
Je hebt moeite met zelfstudie en je hebt weinig houvast aan de aanwijzingen in de studiestof of van docenten. Onderwijs heeft een stimulerende functie voor jou en je leert het best in groepsverband. Je hebt de neiging om aan je studiekeuze te twijfelen en of je goed genoeg bent om je studie af te ronden. Voor jou betekent studeren het volgen van colleges.
Deze leerstijlen zijn een tool om je bewustwording van je eigen voorkeur van leren te stimuleren en om je leerresultaten te verbeteren. Deze tool helpt je ook leren de leerstijlen die je minder goed beheerst verder te ontplooien. Dan krijg je meer balans in je studiegedrag. Op de volgende pagina vind je enkele praktische tips om ook de andere leerstijlen eigen te maken. De praktische tips helpen je leren hoe je extra aandacht kunt besteden aan leeractiviteiten waarin je je minder goed thuis voelt.
De leerstijlen van Vermunt sluiten aan op de leerstijlen en -fasen van David Kolb, een Amerikaanse onderwijsdeskundige. De stijlen van Vermunt zijn specifiek gericht op studenten, terwijl de leerstijlen van Kolb ook wat breder te trekken zijn, bijvoorbeeld op situaties uit het dagelijkse leven. Als student gaat een groot deel van je dagelijkse bezigheden zitten in je studie. Door te achterhalen welke studiestijl de jouwe is, kun je ervoor zorgen dat je de studietijd volop benut en de studiestof eigen maakt. Daarnaast kunnen alledaagse situaties en uitdagingen, die in eerste instantie niks met je studie te maken hebben, je afleiden en belemmeren in je studie. Dit kun je voorkomen door een aantal praktische tips die hieronder volgen.
Kolb onderscheidt vier leerstijlen en -fasen. Deze vier leerfasen kunnen worden beschreven in termen van de volgende vaardigheden die bij die fasen horen:
Kolb stelt dat deze leerfasen van elkaar afhankelijk zijn en dat deze logisch op elkaar volgen. Volgens hem vormen de fasen een cyclisch leerproces, die idealiter altijd in dezelfde volgorde (maar niet altijd vanuit hetzelfde beginpunt) wordt doorlopen. Maar dat is niet altijd het geval en het komt ook voor dat een fase overgeslagen wordt. Mensen hebben bovendien voorkeuren voor bepaalde fasen uit die cyclus: ze beginnen bij voorkeur in één bepaalde fase of besteden er de meeste tijd aan. Kolb ontdekte dat mensen geneigd zijn vooral die leerfase te ontwikkelen waar ze toch al 'sterk in zijn'. Hij pleitte er voor dat mensen ook aandacht besteden aan manieren van leren waarin ze minder goed zijn. De leercyclus kan dan meer volledig en evenwichtig doorlopen worden, waarbij elke fase de aandacht krijgt die ze verdiend. In een groep zorgt de diversiteit van bijdragen van de verschillende groepsleden er meestal voor dat dit het geval is.
Voorbeeld (bron: www.thesis.nl/kolb): Als je bijvoorbeeld voor het eerst een videorecorder moet bedienen, kun je op diverse manieren proberen uit te vinden hoe het ding werkt. Je kunt allerlei knoppen indrukken (experimenteren) en kijken wat er gebeurt (ervaring en waarschijnlijk ook reflectie). Je kunt ook nadenken over wat je weet over soortgelijke apparaten, bijvoorbeeld over bandrecorders, want die lijken qua bediening op een video (reflectie) en zo een idee krijgen over de bediening (begripsvorming) dat je toetst in de praktijk (experimenteren). Een andere mogelijkheid is dat je iemand vraagt om voor te doen hoe het apparaat bediend moet worden (ervaring), zodat je zelf een beeld over de bediening kan vormen (reflectie, begripsvorming) dat je vervolgens uitprobeert in de praktijk (experimenteren).
Bij een universitaire studie lag het accent tot voor kort vooral op overdenking en theorievorming. Je leert hoe dingen samenhangen en hoe je ze in een theoretisch kader kunt zien. Aan de andere fasen van de leercyclus, experimenteren en ervaren wordt niet altijd even veel aandacht besteed. Voor hbo-opleidingen is dit vaak omgekeerd. Door het jarenlang moeten werken volgens één bepaalde leerstijl verandert de eigen leerstijl. Hier staan een paar praktische tips om je studievaardigheden te ontplooien aan de hand van vier leerstijlen die corresponderen met de fasen in het model van Kolb (bron: www.leren.nl). Deze tips zijn ook op het model van Vermeulen te betrekken en helpen je om je studietijd te optimaliseren.
1. Doener
2. Waarnemer/Dromer
3. Denker /Theoreticus
4. Toepasser/Pragmaticus
Misschien lees je deze handleiding om wegwijs te worden in je nieuwe studieomgeving, in dat geval is het handig alle hoofdstukken door te nemen. Het kan echter ook zijn dat je zelf moeilijkheden hebt met bepaalde onderdelen van je studie of een manier van studeren die je niet goed onder de knie hebt. Hoewel het ook mogelijk is dat je nog wat opsteekt van andere onderdelen van de reader heb je er het meeste aan om die hoofdstukken te lezen die direct verband houden met de moeilijkheden die jij ervaart. Hieronder een aantal van deze problemen met een advies voor welke delen van de reader voor jou belangrijk zijn.
Obstakel: Ik heb steeds de beste bedoelingen om te studeren, maar in de praktijk komt er niets van.
Lezen: Het meest logische hoofdstuk is Motivatie (2.4), waar je leert om te gaan met een gebrek aan studeerzin. Het hoofdstuk Timemanagement (2.2) kan ook goed van pas komen, een goede planning kan je helpen om je doelen om te zetten in de praktijk.
Obstakel: Ik studeer me een ongeluk, maar behaal geen goede resultaten.
Lezen: De hoofdstukken Voorbereiden op het vak (2), College volgen (3) en Effectief lezen (4.3) kunnen je allen helpen om meer resultaat uit dezelfde tijdsbesteding te halen door effectiever en gestructureerder te studeren.
Obstakel: Tijdens het studeren weet ik alles, maar op het tentamen is het weg.
Lezen: Het hoofdstuk Tentamens maken (5) is het meest bij de hand liggend om door te nemen. Misschien kun je ook iets veranderen aan de manier waarop je studeert, zodat de stof langer blijft hangen, lees hiervoor het hoofdstuk Stof verwerken (4).
Obstakel: Er is zo veel te doen, ik weet niet waar ik moet beginnen.
Lezen: Het hoofdstuk Timemanagement (2.2) helpt je structuur aan te brengen in de berg werk die voor je ligt. Hiermee kun je je enorme taken onderverdelen in kleine actiepunten waardoor je weet wat je moet doen en in welke volgorde.
Obstakel: Ik wil wel studeren, maar kom steeds bij Facebook uit.
Lezen: Door te leren je beter te concentreren en afleiding uit te schakelen zul je meer aan studeren toekomen, lees hiervoor de hoofdstukken Concentratie (2.3) en Motivatie (2.4). Ook het hoofdstuk Timemanagement (2.2) kan je helpen duidelijk te krijgen wanneer je moet studeren en wanneer ontspannen.
Leren studeren is een vak apart, maar waar een wil is, is een weg. Studeren is meer dan alleen het lezen van boeken. Ook het voorbereiden en volgen van colleges en werkgroepen, schrijfopdrachten en het maken van tentamens horen erbij. Aankomende studenten en ook ouderejaars hebben nog wel eens moeite met het uitvoeren van één of meerdere van deze activiteiten en het behalen van goede resultaten op deze onderdelen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: in het niet gemotiveerd studeren, concentratieproblemen, inefficiënte tijdsindeling, uitstelgedrag bij het behalen van deadlines en tentamenvoorbereiding, faalangst en/of teveel volgens hetzelfde patroon, te oppervlakkig of te gedetailleerd studeren.
Herken je jezelf hierin? Dan ben je zeker niet de enige. Gelukkig kun je leren om beter met deze problemen om te gaan en zo je resultaten te verbeteren. Deze studiegids is er om je te helpen je algemene studievaardigheden en -gewoonten te ontplooien. Door eerst te ontdekken welke leerstijl het beste bij je past kun je vervolgens bepalen waar je sterktes liggen en aan welke studievaardigheden of -gewoonten je nog moet werken om uiteindelijk een goed studieresultaat te behalen. Deze vaardigheden en gewoontes worden in deze gids uiteengezet en gekoppeld aan verschillende studieactiviteiten om je studie tot een succes te maken.
In de rest van hoofdstuk 1 kun je je eigen leerstijl ontdekken. Hiermee kom je erachter waar je valkuilen liggen bij het studeren. Ook vind je hier een leeswijzer waarmee je het juiste hoofdstuk voor jouw eventuele studieobstakel kunt vinden.
Hoe bereid je het beste een vak voor? Wat voor stappen moet je nemen, hoe deel je effectief je tijd in? Hoe stimuleer je jezelf om goed te presteren en bevorder je je concentratievermogen? Deze vragen worden in het tweede hoofdstuk beantwoord.
Het derde hoofdstuk bevat tips over het actief volgen van en deelnemen aan hoorcolleges en werkcolleges (werkgroepen). Hoe zorg je ervoor dat je de inhoud van de colleges goed tot je neemt? Waar moet je op letten bij het maken van aantekeningen? Wat heb je nodig om succesvolle mondelinge presentaties tijdens werkcolleges te houden?
Samenvattingen en uittreksels van de verplichte stof zijn handige hulpmiddelen bij het leren voor een tentamen. Hoe lees je aandachtig en hoe kom je tot de kern van de verplichte tekst? Hoe vertaal je deze naar je eigen samenvatting? Wat zijn handige richtlijnen om je samenvatting of uittreksel op te maken, zodat je op een later moment weet wat je met een bepaalde alinea bedoelde? Deze richtlijnen vind je terug in hoofdstuk 4. Ook krijg je hier tips om effectief de stof tot je te kunnen nemen.
Het tentamen van een vak nadert. Hoe bereid je je goed voor? Tips hiervoor vind je in hoofdstuk 5. Hier lees je ook wat je kunt doen tegen faalangst
Deze samenvatting over het onderwerp 'Vakvoorbereiding' is geschreven in collegejaar 2012-2013. Open de pdf om de volledige samenvatting over 'vakvoorbereiden' te lezen
Zeker als je gewend bent aan het studieschema van de middelbare school is de neiging groot om gewoon naar het eerste college te gaan en daar wel te zien wat dit vak jou te bieden heeft. Als je echter zorgt dat je op deze eerste dag goed voorbereid in de collegebanken zit, is de kans op een achterstand kleiner en kun je meer ontspannen toewerken naar het tentamen. Dit stappenplan helpt je om deze voorbereiding goed te doen.
Stap 1: Lees de omschrijving van het vak in de studiegids De studiegids geeft, als het goed is, alle informatie over het vak die je moet hebben. Je vindt hier de verplichte literatuur, de collegetijden, data van tentamen en hertentamen en een korte omschrijving van het vak. Door deze informatie weet je wat er van je verwacht wordt en weet je dus ook wat het voor je betekent om dit vak te gaan volgen.
Stap 2: Let op instroomeisen Sommige vakken vereisen voorkennis van vakken eerder in de studie. Let op deze eisen en schrijf je alleen in voor vakken waarbij je hieraan voldoet.
Stap 3: Plan de data in Zet alle college- en tentamendata in je agenda, dan weet je zeker dat je geen colleges hoeft te missen en voorkom je dat je verschillende vakken gaat volgen met overlappende collegetijden.
Stap 4: Maak een tijdsinschatting Maak een inschatting van de tijd die je nodig zult hebben om dit vak te halen. Je kunt hierbij als richtlijn nemen dat 1 ECTS staat voor 28 uur tijdsinvestering. Gaat dit lukken met de andere vakken die je wilt volgen? Neem je niet teveel hooi op de vork? In het hoofdstuk timemanagement zullen we hier uitgebreider op in gaan.
Stap 5: Schrijf je in Vakken kunnen snel vol raken. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk na het opengaan van de inschrijving jezelf inschrijft. Per vak kan het verschillen hoe je ingeschreven moet worden, via Blackboard, het secretariaat of een andere inschrijfsysteem. Ook deze informatie vind je in de studiegids. Let op: niet op tijd inschrijven kan betekenen dat je het vak helemaal niet kunt volgen en één jaar moet wachten!
Stap 6: Bestel de boeken Vaak kun je voor het begin van het nieuwe semester boeken kopen bij de studievereniging. Dit is meestal goedkoper dan de boekenwinkel dus zorg ervoor dat je hier op tijd een bestelling doet. Als het niet mogelijk is om bij de studievereniging te bestellen, wacht dan ook niet te lang om zelf het boek te kopen. Als je goed aan het vak wilt beginnen moet je voor het eerste college de verplichte stof in huis hebben. Sommige docenten schrijven al stof voor om voor het eerste college gelezen te hebben. Loop je hier al een achterstand op, dan moet je in de volgende weken extra hard werken om het
.....read moreAls toelichting op de te bestuderen stof volg je colleges. Tijdens je studie volg je vooral twee soorten colleges, hoorcolleges en werkcolleges (ook werkgroep of casuscollege genoemd). Bij hoorcolleges zit je in een grote collegezaal met een groot aantal medestudenten. Je wordt wel verwacht te komen, maar vaak wordt niet gecheckt of je er bent of niet. Als je samen met pakweg 100 medestudenten in een zaal zit, wordt er minder actieve deelname van je verwacht dan in een werkcollege. Nog een keer omdraaien in bed of een biertje gaan drinken in de stad wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker dan in een collegezaal passief te luisteren naar de docent. In hoorcolleges worden echter wel de hoofdzaken van de stof besproken waardoor het leren voor het tentamen makkelijker wordt. Het is daarom verstandig je er toch toe te zetten. En als je er dan toch zit, dan kan je net zo goed je best doen door actief mee te doen. Hoe je het beste een college kunt volgen en aantekeningen moet maken wordt hieronder omschreven.
De groep waarmee je een hoorcollege volgt is meestal behoorlijk groot. Daardoor wordt er niet altijd nagegaan of je aanwezig bent of niet. Bedenk wel: collegestof is vaak ook tentamenstof. De belangrijkste onderwerpen worden besproken in het college, daarbij wordt extra uitleg gegeven over ingewikkelde zaken, dit kan je helpen de stof beter te begrijpen. In een studiehandleiding (vaak een reader of werkboek) wordt aangegeven welke stof er voor elk college bestudeerd moet worden. Probeer dit altijd te doen, de hoorcolleges zijn namelijk bedoelt om de te bestuderen stof extra toe te lichten, waardoor de droge stof iets beter te behappen is. Vaak is lezen alleen niet genoeg om de stof te kunnen onthouden. Door de in een college ook goed te luisteren, kan je de stof beter opslaan. Naast deze functies van een hoorcollege, leer je ook je medestudenten beter kennen en is het een goede motivatie om de stof door te nemen.
Naast goed luisteren, maak je aantekeningen. Kijk voordat het hoorcollege begint of de PowerPoint sheets al op Blackboard staan. Dit is de rode draad door het college en dus erg handig om extra aantekeningen bij te schrijven. Zijn de sheets nog niet beschikbaar, maak dan aantekeningen op schrift of digitaal. Schrijf de sheets niet over, dit is verspilde energie omdat de sheets na het college vaak wel beschikbaar worden gesteld.
De colleges hebben vaak een goede opbouw waar de docent goed over heeft nagedacht. Hier kan je gebruik van maken. Bedenk je dat hij/zij begint met een inleiding waarin besproken wordt wat er aan bod komt tijdens het college. Daarna komt de kern met de punten.....read more
Een samenvatting is een kortere versie van een lang stuk tekst, zoals een boek of een artikel. Als je moet leren voor een tentamen is een samenvatting maken een goede manier. Je gaat namelijk actief met de stof aan de slag. Hierdoor kan je het beter in je op nemen en daardoor beter onthouden.
De samenvatting is in je eigen woorden geschreven, maar nog wel begrijpelijk voor een ander. Dit voorkomt dat je later niet meer weet wat je met een afkorting of vergelijking bedoelt.
Als het boek goed en overzichtelijk is geschreven, is het maken van een samenvatting niet moeilijk. Lees het begin en eind van elke alinea en je hebt de grote lijn van het boek/artikel te pakken. Helaas geldt dit niet voor elke tekst. Hieronder wordt aangegeven hoe je dit soort teksten het beste kunt samenvatten.
Stap 1: Korte omschrijving
Voordat je een samenvatting kan schrijven dien je zelf de tekst te lezen en bovenal goed te begrijpen. Nadat je de tekst hebt gelezen probeer je de kern van het verhaal kort voor jezelf samen te vatten. Als je een langere tekst, bijvoorbeeld een boek, wilt samenvatten, dan kan je dit per hoofdstuk uitvoeren. Vervolgens probeer je de tekst in een bepaalde context te stoppen. Dit wordt vaak in het voorwoord van een boek verteld. Wanneer en waarom is het boek geschreven? Door wie, en wat is de bedoeling van de auteur? Een context kan je helpen de tekst in een bepaald perspectief te plaatsen. Hierdoor zal je de tekst beter begrijpen
Stap 2: De rode draad vinden
De kern van de tekst, oftewel de hoofdgedachte, is ook de kern van de samenvatting. Als je een samenvatting gaat maken is het vinden van deze hoofdgedachte dus het eerste wat je doet. Elke tekst heeft een bepaalde structuur. Aan de hand van de structuur kan je zien wat de belangrijkste boodschap is en kan je makkelijk verbanden leggen. Schrijf de kern van de tekst op een apart blaadje, zo kan je hier altijd op terug vallen als je de hoofdboodschap dreigt te vergeten. Hierdoor voorkom je dat je teveel tijd besteedt aan het leren van bijzaken.
Stap 3: Vat elke alinea samen in één zin
Kijk opnieuw goed naar de structuur van de tekst. Schrijf bij elke alinea wat voor soort tekst het is. Dient het bijvoorbeeld als inleiding of is het een alinea waarin de conclusie van het voorgaande wordt uitgelegd? Probeer elke alinea in één zin samen te vatten, houd hierbij de hoofdboodschap nog wel in gedachte!
Stap 4: Maak een lopende tekst
Nu heb je elke alinea in één zin samengevat. Je.....read more
Na weken zweten, zwoegen en colleges voorbereiden komt de grote test, het tentamen. Een tentamen kan eng zijn, er wordt gecheckt of je voldoet aan de norm en daarbij wil je natuurlijk een goed cijfer halen. Maar een tentamen kan ook juist motiverend werken. Je hebt niet voor niets zo hard gewerkt, eindelijk kan je laten zien wat je allemaal weet en kan. In beide gevallen moet je je zo goed mogelijk voorbereiden op het tentamen, hoe je dit het beste kan doen, lees je in dit hoofdstuk.
Alle stof die je moet lezen voor een tentamen is belangrijk. Echter is niet elk detail relevant, maak daarom altijd een onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Bij tentamens draait het meestal op de hoofdboodschap, maar soms kunnen er ook bijzaken ter sprake komen. Soms is de stof dermate omvangrijk dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Het kan dus moeilijk zijn deze hoofdboodschap eruit te halen. Let dan goed op de onderwerpen die bij de hoorcolleges zijn behandeld en lees altijd de laatste alinea van elk hoofdstuk goed. Dit is vaak een samenvatting van hetgeen dat in het hoofdstuk is behandeld (de conclusie).
Bedenk tijdens het leren van een tentamen wat er gevraagd zou kunnen worden. Hierdoor ga je actief met de stof om en zal je het een stuk beter onthouden. Oefen vervolgens samen met een medestudent. Leg aan elkaar uit wat je hebt geleerd en stel elkaar vragen.
Net voor het tentamen is het belangrijk om te ontspannen. Ga niet als een bezetene nog even een begrippenlijst uit je hoofd leren, maar eet even iets, lees een stripboek of maak een wandeling. Zorg ervoor dat je de nacht voor het tentamen goed slaapt en dat je dus uitgerust bent. Tijdens het tentamen zal je hier profijt van hebben, je kan je namelijk veel beter concentreren.
Ook als je je uitstekend voorbereid hebt kan het alsnog fout gaan. Tijdens het tentamen kun je een black-out krijgen, veel te lang blijven steken bij die ene vraag die je juist niet kent of te haastig werken waardoor je het steeds net niet goed doet. Om je hierbij te helpen, hier een aantal tips geven van hoe je het beste een tentamen aan kunt pakken. We maken hierbij onderscheid tussen tentamens met open vragen en meerkeuzetentamens, maar zullen eerst wat tips geven die voor ieder tentamen van belang zijn.
Tip 1: Steekwoorden opschrijven
Als je het tentamen voor je neus krijgt, begin dan met het doorlezen van alle vragen. Zet bij de vragen die je weet steekwoorden en sla de vragen.....read more
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !
Werkzaamheden: o.a.
Interesse? Reageer of informeer
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Field of study
Add new contribution