College: Procesvormen

Sheetnotes 2018/2019

  • Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege? Maak (desgwenst) verwijzingen naar de literatuur.

Dit hoorcollege gaat over het Proces recht. 

  • Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur? Vat deze kort samen.

Geen sprake van. Terug te vinden in de literatuur: Prota, Hoofdstuk, Proces recht (P) 1 t/m 22.

  • Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?

Geen sprake van recente ontwikkelingen.

  • Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?

Voor het tentamen is het van belang de drie procesvormen in Rome te kunnen onderscheiden. 

  • Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen? Neem deze op en vermeld ook het antwoord

​​​​​​​- Wat waren de drie porcesvormen in Rome?

1. Legis actio - proces: in de tijd van de Wet van de Twaalf Tafelen 

Dit is een zeer formeel proces waarbij in vaste formules moest worden uitgesproken. Recht en religie hingen nog sterk samen.

2. Proces per formulam

 Dit is de vorm die de grootste in vloed op het Romeins Recht heeft gehad. Het geschil werd vastgelegd in een akte en de jurist zorgde voor de juiste vaste volgorde in de akte.

3. Cognitio extraordinaria 

Hierbij was sprake van speciale gevallen van geschillen waar de keizer een rechter heeft benoemd die de uitspraak doet. Dit was eigenlijk een manier voor de keizers om hun eigen macht te versterken. Dit werd uiteindelijk de gewone rechtsgang. 

 - Waarom worden de procedures gevoerd?

Dit vanwege een executoriale titel die door het proces wordt verkregen. Zonder deze titel is er sprake van eigenrichting, dit is niet toegestaan. 

Collegeaantekeningen 2016/2017

Wat zijn mijn rechten? Antwoord tegenwoordig, kijk naar het materiële privaatrecht.

Romeinen dachten: kan ik een proces beginnen? Zo ja, dan kan ik over een recht beginnen.

Executoriale titel

De Romeinen procedeerden om een executoriale titel krijgen, om een stuk te hebben dat ten uitvoer wordt gebracht. Het veroordelende vonnis in het bijzonder. Zodra je een executoriale titel hebt, heb je recht van meewerking van de overheid volgens dat vonnis. Echter, er bestaat een zekere beoordelingsmarge in geval van openbare orde -> dan is de overheid niet verplicht mee te werken.

Oudste vorm executie civiel: executie op persoon die veroordeeld was. Hij verloor dan zijn juridische persoonlijkheid, deze persoon werd dan dus slaaf en die kon je verkopen op de markt en dan had je het geld. Inclusief als de schuldenaar wel vermogen had maar niet wilde betalen, dan verloor hij dat ook allemaal. Wat te doen met schuldenaar met meerdere schuldeisers? Dan schuldeisers bevoegdheid om schuldenaar in meerdere stukken te snijden. Dit moet je met een korreltje zout nemen. Maar het hing er wel vanaf wat voor schuldeiser je had, een wreed of een aardiger persoon maakte nogal een verschil. Hierdoor kwam er opstand.

In 326 kwam er een wet waarbij de executoriale titel werd afgeschaft. De persoon werd niet meer geëxecuteerd, enkel nog het vermogen. In Romeinse Keizerrijk werd het vermogen ook beperkt tot het bedrag dat nodig is om schuldeiser in zijn schuld te voldaan. Kortom niet meer het gehele vermogen van de schuldenaar.

Drie procesvormen, die de Romeinen hebben gekend

  • Legis actio proces: hing af van mondelinge formules. Je moest bepaalde mondelinge teksten gebruiken, indien dit juist werd gedaan mocht men naar de rechter gaan. Priesters waren hier nog rechters.

  • Proces per formulam: overheid bepaalde alleen maar of je mocht procederen, maar bepaalde geen vonnis. Het vonnis werd door een privé persoon (rechter) gewezen. In heden kan dit nog steeds, als je niet naar de overheidsrechter wil, kun je Arbiter kiezen. Moet wel van beide partijen akkoord zijn.

  • Cognitio extraordinaria: proces bij de rechter. De cognitio extraordinaria is langzaam het gewone procesrecht geworden.

Proces per formulam

In iure - toezicht op de rechtspraak door Praetor. De plaats waar dit gebeurde heette iure, hij bepaalde of je mocht procederen (gaf een actie). Dit bepaalde hij aan de hand van de wet, of er een procedure was voorzien voor bepaald geval of hij had zelf voorzien in een procedure opgenomen in zijn edict van zijn ambtsjaar. De Praetor had imperium: de bevoegdheid tot uitvaardigen van een edict. Als partijen niet uit de keuze van de rechter kwam, dan koos de Praetor een rechter. Alle technische dingen worden besproken bij de Praetor, zoals welke verweermiddelen, welke rechter etc. Als je naar de Praetor wilde, had je rechtsbijstand nodig, iemand die wist welke middelen er waren. Dan ging je naar een patroon. In ruil voor advies moest je wel op deze persoon stemmen bij verkiezingen.

In iudicio - Met formula (akte) naar de privaatrechter (iudex privatus). Bij de rechter gaat het enkel nog om de feiten.

Hoe verliep een Romeins proces?

Indefensus: Een gedaagde die weigerde om mee te gaan naar de Praetor. Houdt in iemand die zich niet verdedigd. Indien men dit deed, dan kreeg de eiser automatisch gelijk volgens de Praetor. Zakelijke acties kun je tegen iedereen instellen als iemand anders die zaak van jou heeft. Persoonlijke actie stel je in tegen een persoon die met jou in een speciale rechtsbetrekking staat, bijv. een overeenkomst met een bepaald persoon. In indefendus persoonlijke actie werd de persoon uit zijn gehele vermogen gezet. In indefendus zakelijke actie dan gaat de zaak naar de eiser, krijgt eiser gewoon waar die recht op had.

Enkele procesvormen

Confessus pro iudicato habetur: Wanneer gedaagde voor Praetor zei dat het klopte wat eiser zei, dan stopte de zaak hier ook. Dan is er geen rechter meer nodig, dan deed Praetor zelf uitspraak en krijgt eiser gelijk.

De formula van eigendomsactie (rei vindicatio) :actie die eigenaar heeft om zijn zaak terug te krijgen. Bewijslast ligt bij de eigenaar. Alle vonnissen worden in beginsel in geld uitgedrukt. Maar restitutieclausule: zaak op waarde schatten en dat uitkeren aan eiser, hoeft niet als gedaagde vrijwillig de zaak aan eiser geeft. Als gedaagde de zaak niet wilde afstaan, had de rechter beoordelingsvrijheid om de waarde van de zaak in geld te schatten, en hij ging natuurlijk hoog zitten. Indien gedwongen tot overeenkomst, dan gedaagde exceptio: je ontkent niet dat er een overeenkomst is gesloten, maar stelt iets tegenover dat de eis toch ongedaan moet worden, door bijv. bedreiging of dwang.

Clausula bonae fidei: de formule van goede trouw. de objectieve goede trouw: handelen in strijd met een aantal ongeschreven regels die bepalen wat betamelijk is, wat je hoort te doen in het rechtsverkeer mbt ander. De eisen die de redelijkheid en billijkheid meebrengen. De eiser mag de vordering opeisen alsof de verjaring voltooid is, dat is het nog niet maar dan heb je niet de kans dat het bezit van een zaak verloren gaat of dergelijke.

Overige begrippen

  • Procesovereenkomst tussen partijen: litis contestatio. Vastleggen geschil

  • Noodzakelijke schuldvernieuwing: novatio necessaria

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:
Activity abroad, study field of working area:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1754