Deze samenvatting is gebaseerd op het studiejaar 2013-2014.
De toegepaste statistiek (analyse) wordt gebruikt om de wetenschappelijke vraag te beantwoorden. Het antwoord wordt verfijnd door middel van het kwantificeren van de onbetrouwbaarheid van het gevonden resultaat, in de vertaalslag naar de populatie waarvoor het onderzoek bedoeld is. De volgende stap is de klinische relevantie bepalen, hierin speelt statistiek geen rol.
Onderzoeksvormen
Bij verschillende onderzoeksvormen worden verschillende effectmaten en statistische analyses uitgevoerd. Er is observationeel en experimenteel onderzoek.
Observationeel
Case control onderzoek: retrospectief. Een groep patiënten met een aandoening wordt vergeleken met een vergelijkbare maar gezonde controlegroep.
Cohort onderzoek: retrospectief, transversaal of cross sectioneel (op het moment) en prospectief (volgen over de tijd). Van een groep mensen verzamelt men informatie.
Experimenteel
Variabelen
Voor statistische analyse zijn het onderzoeksdesign en de eigenschappen van de uitkomst variabele belangrijk.
De uitkomstvariabele (afhankelijke variabele) is de variabele waarover je een uitspraak wilt doen.
De onafhankelijke variabelen zijn de determinanten, ook wel: verklarende variabele, voorspellers, predictoren, covariates.
Een continue variabele kan alle mogelijke waarden aannemen.
Een dichotome variabele kan maar twee waarden aannemen: wel of niet.
Een categoriale variabele bevat meerdere groepen van waarden. Deze groepen kunnen ordinaal (een logische volgorde in de groepen) of nominaal (geen logische volgorde in de groepen) zijn.
Soorten statistiek
Er zijn twee soorten statistiek: beschrijvende... Interested? Read the instructions below in order to read the full content of this page.
Add new contribution