Wij zien de wereld graag verbeterd en geloven ook dat dit kan!

Dag lieve allemaal,

Ik ben wat lang afwezig geweest, helaas, door schooldrukte en andere omstandigheden, maar ik ben weer terug! Terug om belangrijk wereldnieuws met jullie te delen.

Allereerst wil ik jullie wijze op deze super toffe site die ik heb ontdekt:
OikosXplore - www.oikosxplore.nl

OikosXplore werkt aan een verbeterde wereld. Dat doen ze door het tot leven brengen van maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid of het omgaan met cultuurverschillen. Samen met jou onderzoeken ze welke rol je als wereldburger kunt spelen dichtbij huis. Het lijkt dus erg veel op wereldsupporter!
Ze bieden intensieve activiteiten aan op maat, zodat het altijd past bij de organisatie, bedrijf of bijvoorbeeld klas die het aanvraagt. Door het ervaren en beleven tijdens een van hun workshops test je jezelf, jouw omgeving en je kennis.
Klinkt super cool dus! Ook hun motto spreekt me erg aan:

‘Wij zien de wereld graag verbeterd en geloven ook dat dit kan’.

Wat ook ik geloof dat dit kan!
Zo richten ze zich op verschillende thema’s: Duurzaamheid, diversiteit, de wereld over en thuisbasis.

Duurzaamheid: OikosXplore streeft naar een duurzame wereld met aandacht voor leefomgeving, mensen, maar ook de economische kanten van duurzaamheid. Ze hebben vele activiteiten en zelfs een Mystyle panel waarin ze dagelijks de leukste, duurzame producten en ideeën worden besproken.

Diversiteit: Iedereen is anders en heeft dus ook andere meningen, interesses en inzichten. Verschillen in bijvoorbeeld cultuur en religie bestaan overal. In jouw omgeving of op grotere schaal, zoals tussen verschillende bevolkingsgroepen. Bij allerlei activiteiten van oikosXplore staan deze verschillen centraal, en vooral hoe je ermee om kunt gaan.

De wereld over: Er bestaan nog grote verschillen tussen arm en rijk in de wereld. Veel initiatieven proberen hier verandering in brengen. Samen met Oikosxplore kan je ontdekken welke ideeën jij hebt hierover en welke het beste kunnen werken tegen armoedebestrijding.

Thuisbasis: Iedereen handelt anders, omdat in essentie niemand hetzelfde is. De thuisbasis is voor iedereen anders, of dat nou om levensovertuiging gaat of om politieke opvattingen. Deze zijn altijd in ontwikkeling bij jezelf en ook in jouw omgeving. Je bent je hier niet altijd even bewust van. Probeer eens in te schatten wat iemand nou écht belangrijk vindt.

Deze thema’s zijn allemaal erg belangrijk om tot bewustwording te komen van zowel jezelf, als je omgeving. Bewust van het feit dat wij het aardig goed hebben in Nederland en andere mensen op de wereld niet altijd. Het lijken me super leuke activiteiten en workshops en wie weet ga ik er wel een volgen in de toekomst.
Het is voornamelijk gericht op kinderen en dat vind ik persoonlijk erg belangrijk. Toen ik op 15 jarige leeftijd op Biologie/cultuur/vrijwilligers reis was in Peru, heeft me dat echt mijn ogen geopend. Voor zowel de verslaving aan het reizen als voor de wonderen van de wereld zelf. Ik werd 16 in het oerwoud en tot vandaag de dag heb ik nog nooit zo’n speciale verjaardag meegemaakt. Ouderen mensen klagen vaak: ‘meh, toen ik 15 was ging ik naar Texel op schoolreisje, dat is zeker niet genoeg meer tegenwoordig’. NEE! Helaas niet. We moeten tegenwoordig veel zuiniger zijn op onze wereld en dit kunnen we onze kinderen leren door hun deze fragiele wereld te laten zien. Ook moeten we kinderen aanleren dat ze het goed hebben hier in Nederland, en dit bewustzijn kan vaak alleen worden gerealiseerd door armoede te zien aan de andere kant van de wereld. Toen mijn neefje zei: ‘nou dan stuur je het toch op naar Afrika!’ als antwoord op de boze toon van mijn tante dat hij toch wel echt blij moest zijn met zijn avondeten aangezien de kindertjes in Afrika dat niet kregen, moest ik lachen en was ik verdrietig tegelijk. Mijn neefje heeft helemaal geen benut van het feit wat er zich aan de andere kant van de wereld afspeelt en hoe goed hij het wel niet heeft. Toen mijn tante hem later verplichtte de helft van zijn speelgoed weg te geven aan mij zodat zijn grote nicht het mee kon nemen naar de kindertjes in Vietnam moest hij toch wel even slikken. Wel een paar keer de zak teruggevraagd omdat er ‘toch nog iets inzat wat hij moest hebben’ maar geen gedram en geen gemok. Ik was trots op hem. Toen ik terug kwam en een prachtige foto voor hem mee had waarop mijn moeder zijn speeltjes aan het uitdelen was aan de arme kindertjes die niets hadden om mee te spelen, gaf zijn opmerking mij tranen in m’n ogen. Hij was een tijdje stil en zei toen: ‘die kindjes kijken wel heel blij he mam’, keek toen even naar zijn moeder die vol trots ja knikte en heeft toen nog een halve minuut naar de foto gestaard.
Het is belangrijk dat kinderen en jongeren bewust worden van de wereld waarin ze leven. Dit zal ze positief beïnvloeden voor de rest van hun leven. Kijk bijvoorbeeld naar mij: op 15 jarige leeftijd in het oerwoud van Peru. Drie jaar later alleen op mini-wereld reis door zuidoost Azie in d’r eentje, twee jaar achter elkaar met haar moeder vrijwilligerswerk doen in Vietnam, vele reisplannen in de planning en studeert milieu- en maatschappij wetenschappen en duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Kinderen zijn positief beïnvloedbaar? Zeker wel.

Renee Stam

Contributions, Comments & Kudos

Super!

Ik vind het echt superleuk dat je zo enthousiast bent!!! Het inspireert mij ook heel erg :D

Super!

Bedankt Deniesje! super leuk om te zien dat andere mensen ook geïnspireerd raken! ^^

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Renee
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
6 2
Selected Categories