Laatste vrijwilligersweek

De week bij het gastgezin zit er weer op. Prachteige week, waarin ze vaak om ons moesten lachen. Masja heeft de naam Jerry, van tom and jerry. Maar ook om het niet genoeg kunnen uitwringen van onze was. Wij dachten het goed te doen, maar de moeder haalde er nog een liter water uit. Vrijdag avond hebben we de vier dochters mee uit genomen naar Sparkles. Een Ghanese avond met veel dans en een lokale band. De dames gingen trots en giechelend met ons mee. Ze waren erg vereerd. Een erg leuke avond met hen en de vrijwilligers.

Zaterdag en zondag zijn we een weekend weg geweest naar Bolgatanga, samen met marieke en lisette. Super gezelige meiden! Aangekomen in bolgatabnga ontmoette we Ben, een christenleraar uit Alabamba, wonend in deze stad. Hij kon ons wel even afzetten in Bongo, bij de Bongo hills. In zijn gave jeep reden we daar heen. Na de chief ontmoet te hebben, een soort burgemeester, kregen we 3 jongens mee die ons meenamen de berg op. In een sprookjesachtige omgeving beklimmen we de pittige klim in 35 graden. Wat een fantastisch uitzicht.

Daarna hebben we met een taxi naar Sirigu, waar we konden vernachten is Swopa. Beschilderde, schattige hutjes met een douche en gelukkig geen huisdieren als kakkerlakken en spinnen. We hebben een korte rondleiding gehad door het plaatsje waar ze de dag doorkomen met schilderen, potten bakken en manden vlehten. Spelletjes doen, goed eten, lang slapen en gezelliheid leverde een vakantiegevoel.

Zondag vroeg richting de Tongo Hills. Vergelijkbaar met de dag ervoor alleen werden op deze berg offers gedaan. Met een priester mochten we met ontbloot bovenlichaam de berg op om daar te kijken waar de offers gedaan worden. Daar sta je dan ineens met 3 vrouwen en ontbloot bovenlichaam een berg te beklimmen. Ik heb met weleens gemakkelijker gevoeld.

Busreizen in Ghana zijn erg komisch. Vol, druk, veel geotoer, plaspauzes en stops als iemand wat wil kopen. Ik had de pecht dat ik naarst een Ghanese vrouw zit die volgensmij een kaartje voor anderhalve plek had gekocht, want ik het maar een halve plek.

Maandag hebben we silvester voor het eerst ontmoet. Ons contact persoon omtrent het werk op de school. Samen met hem zijn we langs 2 andere scholelen gegaan om ze uit tenodigen voor het voetbaltoernooi van woensdag. Achter op de brommer de Ghanese landerijen door. Te gek!

Maandag middag afscheid genomen van onze gastfamilie. We hebben, foto's, shirts en spelletjes aan de kinderen gegeven. Als bedankje kregen we een dikke omhelzing van onze M'ma.
Op naar ons compound, bij de familie Youssif. Een lieve oude man met 4 dochters en 2 zonen. De kinderen spreken engels, hijzelf niet. We hebben elkaars familie foto's bekeken en spelletjes gespeeld. Vader is een boer met een paar geiten kippen en een landje met pepers, tomaten en mais. Dit gezin is een stuk armer, wat we merken in ons ontbijt en avondeten. De nachten zijn bloedheet en er zijn wat huisdieren bij gekomen. Spinnen en salamanders gaan hun weg door ons kippenhokje. Maar het voelt heel normaal.

Op school gaat het super. We leren ze veel nieuwe spelleten. Kat en muis, flag football, volleybal, afgooispellen, stoelendans en liedjes en dansjes uit Nederland. Heel vermoeiend maar erg leuk! De kinderen vreten energie van je, maar het is het allemaal waard.
Als we door Tamale fietsen zoeken alle kinderen contact met ons. Salamenga, betekend blanke, wordt vaak naar ons geroepen, Hele liedjes worden gezoenen als wij langs fietsen. Alsof we een clebrity zijn.

Woensdag hebben we een voetbaltoernooi gehouden. 3 scholen met een team van 16 spelers. Op een groot veld, blote voeten en 35 graden. Het niveau was erg hoor, veel strijd, energie en sportiviteit. De winnaar kreeg een spciaal ghanees drankje van ons en de scholen kregen allemaal een echte bal als aandenken aan het toernooi.

Vandaag de kinderen geschminkt, bal spelletjes en acrogym gedaan. Ook hebben we gezongen onder begeleiding van mij en mijn gitaar. Hoofd, schouders, knie en teen!

Nu schuilen we tegen een grote tropische regenbui. Een van de eerste in Ghana sinds wij er zijn.

Image
Follow the author: Tom Dokter
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Tom Dokter
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]