Millennium Challenge - doel 5

Doel: vermindering van vrouwensterfte
In 1990 stierven wereldwijd 380 vrouwen per 100.000 'live births'. Doel 5 van de Millennium Development Goals was om dit met 75% terug te brengen voor 2015. 

Stand van zaken:
Elk jaar overlijden ongeveer 287.000 vrouwen aan complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling, dit is een afname van 45% sinds 1990. De UN maakte er een korte clip over. In Oost-Azië, Noord Afrika en Zuid Azië is de daling zelfs 66%. Niet de beoogde 75%, maar zeker een verbetering t.o.v. 1990. Een daling van het sterftecijfer gaat samen met een stijging van het percentage vrouwen dat bevalt bij aanwezigheid van 'skilled health personnel', van 56% in 1990 naar 68% in 2012. Helaas blijft het sterftecijfer onder zwangere/barende vrouwen in ontwikkelingslanden ongeveer 14x hoger in vergelijking met de cijfers in ontwikkelende regio's.

Millennium Challenge:
Zoekend naar een geschikte challenge besloot ik eerst opzoek te gaan naar organisaties die zich inzetten voor dit doel. Zo kwam ik de organisatie 'Every Mother Counts' tegen, dat zich 100% inzet voor dit doel. De oprichtster van deze organisatie, Christy Turlington Burns, gedreven door zwangerschaps complicaties bij de geboorte van haar eigen dochter, maakte een documentaire over het thema. De eerste 17 minuten zijn te zien via youtube, ik zal de video ook uploaden in mijn profiel. Terwijl ik bleef zoeken naar een goede challenge voor bij dit doel herinnerde ik me opeens een boek dat ik laatst bij mijn zus had zien liggen, 'Birth Day - hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt van Lieve Blancquaert. In het boek worden verschillende vrouwen, van over de hele wereld, gevolgd ten tijde van hun zwangerschap en na de geboorte van het kind. Volgens mijn zus geeft het boek een goed beeld van de grote verschillen in de wereld en de impact van 'waar je ter wereld komt' op de kansen die je zult krijgen. Als Challenge besloot ik dit boek te kopen en kado te geven aan mijn tante, die jaren zelf versloskundige is geweest in Zuid-Brabant. Ze  was helemaal enthousiast over het kado, en nog enthousiaster over de challenge die erachter zat.

Update!!! (15mei)
Twee weken nadat ik mijn tante het boek kado had gedaan kreeg ik een bedank kaartje. Blijkbaar doneert mijn tante al geruime tijd maandelijks aan UNICEF en heeft ze naar aanleiding van mijn kado besloten het bedrag te verhogen. Omdat mijn tante het zo'n mooi boek vond heeft ze hem als tafelboek op de eettafel gelegd. Steeds als er kennissen en familieleden op bezoek komen pakt ze het boek erbij, al is dat vaak niet nodig omdat haar bezoek al snel zelf het boek openslaan. Ze krijgt alleen maar positieve reacties. Ze gaf me wel een tip, namelijk om de volgende keer een kort stukje in het boek te schrijven over de reden voor het kado - namelijk doel 5 van de millenniumdoelen, al vond ze het niet erg om zelf het verhaal te vertellen. 

 

 

 

Image
Follow the author: Harm
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Harm
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]