Photo
Title: Millennium Challenge - Doel 7
Millennium Challenge - Doel 7

Millennium Challenge - Doel 7

Media of Harm
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Millennium Challenge - Doel 7

Millennium Challenge - Doel 7

Doel: vermindering van vrouwensterfte 
Verbetering van de toegang tot schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. Bescherming van de eco-biodiversiteit en integratie van de principes van duurzame ontwikkeling in de programmes en het beleid van landen. 

Stand van zaken:
Goed nieuws! Al in 2010 werd het doel 'verbetering van de toegang tot school (drink)water' gehaald. Tussen 1990 en 2012 kregen 2.3 miljard mensen toegang tot betere drinkwatervoorzieningen. Since 1990 kreeg ook een kwart van de wereldpopulatie toegang tot verbeterde sanitaire voorzieningen. Helaas geldt dit nog niet voor zo'n 1 miljard wereldburgers. Net iets minder, 748 miljoen mensen, hebben nog geen toegang tot goede drinkwatervoorzieningen. 
In 2012 behoorde 14% van het land of kustland oppervlakte op onze planet tot een 'protected ecosystem'. Uiteraard hoop ik dat dit percentage snel stijgt, maar 14% is al veel land.. heel veel land. 

Millennium Challenge:
Ik heb uitgekeken naar deze challenge omdat de doelen veel raakvlakken hebben met één van mijn hobbies: bijen. Waarschijnlijk is het niet de meest voordehandliggende hobbie voor iemand van 25jaar. Ik hoor ook vaak dat mensen bang zijn voor bijen, of eigenlijk wespen... maar omdat ze het verschil niet altijd zien gewoon alles wat zwart/geel eruit ziet en rondvliegt. En ja, ik moet toegeven dat een steek van een bij of wesp onplezierig is. Maar vaak vergeten mensen dat een wesp, en zeker een bij, er niet opuit is om mensen lek te prikken. Dat het vaak onze reactie (arme zwaaien, dood willen slaan, etc.) die ervoor zorgt dat de insecten agressief reageren. Wanneer je je ietwat verdiept in het leven van bijen en de grote invloed die ze hebben op ons eco- en voedselsysteem, hoop ik dat je net zo enthousiast bent over deze kleine beestjes als ik. Kijk bijvoorbeeld eens de documentaire The Importance of Bees

Vlak bij mijn ouderlijk huis hebben we een stukje grond waar we zelf 'voedsel' verbouwen. Sinds dit jaar hebben we een extra stuk grond gehuurd om hier een educatieve bijentuin van te maken. Ondanks dat geen van de mede tuinders hier tegen was (de grote meerderheid wist hoe belangrijk bijen zijn, ook voor hun eigen groente en fruit productie ^^), maar enkele waren al jaren 'bang' voor ze. We hebben simpelweg één voor één iedereen die interesse had, of juist wat terughoudend was, een pak aangetrokken, samen een bijenkast geopend en ze verteld over de bijen. Resultaat: 100% enthousiasme. Enkele weken geleden heeft mijn vader over onze buientuin plannen verteld tijdens de ledenvergadering van onze complex en hij kreeg zowaar applaus! 
Afgelopen weken zijn we begonnen met het bouwen van een bijenstal. De stal beschermt de bijenkasten en door een groot raam kunnen tuinbezoekers/huurders nog steeds naar binnen kijken. In de ruimte eromheen gaan we allemaal perkjes met 'bijenplanten' planten. Door middel van bordjes kunnen we mensen informeren welke bloemen voedingstoffen geven in welke periode. Ik kan niet wachten tot het klaar is!

In mijn hele bijen-enthousiasme vergeet ik bijna te vertellen dat ik voor deze challange een douche-timer had gekocht, die nu in onze badkamer hangt. De timer geeft 4minuten aan, wat eigenlijk meer dan genoeg is. Maar zelden heb ik meer tijd nodig. 

Update!!! (30 mei)
Bijenstal is zo goed als af! Check de foto's :). 

More contributions of WorldSupporter author: Harm
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]