Profielwerkstuk: Brazilie; de Olympische Spelen en het WK.

Als eindexamenstudent komt er veel op je af: goede punten halen voor je schoolexamens, een stapel boeken afwerken voor je literatuurlijst en natuurlijk het profielwerkstuk. Klagen probeer ik niet te doen: sinds mijn reis naar Brazilie sta ik meer dan ooit stil bij het feit dat ik zo ontzettend gelukkig ben met een goede opleiding en dat ik kansen heb; kansen die een willekeurige leeftijdsgenoot aan de andere kant van de wereld nooit zal krijgen. Des te meer reden voor mij om mijn profielwerkstuk te baseren op de geweldige ervaringen die ik heb opgedaan in het land van de samba, voetbal en Carnaval! Want zo kon ik,  naast het gebruik van academische artikelen en cijfers, ook mijn eigen ervaringen verwerken. Sterker nog, het hielp me om kritischer na te denken en een beter geheelplaatje te creeeren. 

Mijn PWS ging over de mate waarin de Braziliaanse bevolking nou eigenlijk profiteert van het afgelopen WK en de Olympische Spelen die over twee jaar in het land worden georganiseerd. Ik bezocht het land 1 dag na de finale en maakte dus nog wel iets mee van de voetbalsfeer die overal hing. Echter, was het ook de eerste dag dat de "verplichte" vakantie die de overheid instelde tijdens het WK, werd afgelopen. Om files en drukte op de weg te voorkomen, mochten mensen in de speelsteden namelijk niet werken of naar school gaan. Wat de economische gevolgen hiervan zijn bespaar ik jullie, maar echt rooskleurig zijn ze niet te noemen.

N.a.v het bezoek dat ik bracht aan een tienermoederproject, besloot ik te onderzoeken wat de effecten waren op sextoerisme en kinderprostitutie. Ik was (en ben) erg aangegrepen door  de verhalen die ik hier hoorde. Het WK en de OS zorgen natuurlijk niet voor deze problemen, maar kunnen ze wel versterken, omdat ze toeristen van over de hele wereld aantrekken (die weer in verband staan met de prostitutie gezien Brazilie erg goedkoop en makkelijk is op dat gebied). 

Tijdens mijn reis verbleef ik in een hostel in de favela Vidigal. Een favela die eigenlijk is omgegroeid tot een 'normale buurt', mede doordat het voor toeristen een gunstige ligging heeft en een fenomenaal uitzicht. Al tijdens mijn reis vroeg ik me af wat de effecten hiervoor zijn voor de lokale bevolking. Er worden natuurlijk banen gecreeerd: favela-tours, hotels en hostels, restaurantjes etc. etc. Alles voor toeristen moet worden gerund. Wat dat betreft is het WK en de OS erg positief.

Ik kan in dit kleine blogberichtje mijn veel te lange onderzoek natuurlijk niet samenvatten: dit is maar een klein stuk van het geheel. Daarnaast is het natuurlijk erg moeilijk om elke Braziliaan te vertegenwoordigen: het is zo'n groot land met zo'n grote versscheidenheid aan mensen. Tijdens mijn reis heb ik enkele van hun mogen ontmoeten. Kleutertjes, jonge en oudere moeders, leeftijdsgenoten, arme straatjochies en rijke computerfreaks, ex drugs-bazen, nieuwe vrienden. Stuk voor stuk herinneringen die ik koester. En ik hoop oprecht dat de grote evenementen een klein beetje hebben bijgedragen aan het welzijn van deze lieve mensen. Al is het maar een heel klein beetje; een kleine verandering kan zorgen voor een groot verschil. 

 

Follow the author: Madeliefje
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Mooi verhaal. Ik heb in Zuid

Mooi verhaal. Ik heb in Zuid-Afrika een tour gehad met een oud politie agent door de wijken waar het WK invloed heeft gehad. En dat was echt heel heftig, kan me goed voorstellen hoe het voor je is geweest om dit soort dingen uit te zoeken over een plek die je ook als een soort thuis bent gaan beschouwen. Hier vind je mijn ervaring :https://www.wereldsupporter.nl/nl/ankederks1/blog/19772-wk-gekte

Wat bijzonder om jouw verhaal

Wat bijzonder om jouw verhaal te lezen uit Zuid-Afrika. Zo gek, dat je een plek die je zoveel op tv ziet tijdens zo'n evenement dan ineens heel anders ervaart. 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2