Title: Emma Watson UN Speech - "If not now, when? If not me, who?" + Wereldmeisjesdag + Donatie Plan Nederland
Emma Watson UN Speech - "If not now, when? If not me, who?" + Wereldmeisjesdag + Donatie Plan Nederland

Emma Watson UN Speech - "If not now, when? If not me, who?" + Wereldmeisjesdag + Donatie Plan Nederland

Media of Madeliefje
Content categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related content:
Emma Watson UN Speech - "If not now, when? If not me, who?" + Wereldmeisjesdag + Donatie Plan Nederland

Emma Watson UN Speech - "If not now, when? If not me, who?" + Wereldmeisjesdag + Donatie Plan Nederland

Een paar weken geleden stuitte ik op een prachtige speech van de wereldberoemde actrice Emma Watson voor de VN en de campagne HeForShe. Een speech over feminisme. Een speech die me raakte en die me aan het denken zette. 

Feminisme kent geen grenzen. Zelfs hier, in Nederland, is er sprake van vrouwendiscriminatie. Zelf heb ik ontzettend veel geluk. In de 17 jaar dat ik rondhuppel op de wereldbol, zijn mij nooit kansen ontnomen omdat ik een meisje ben. Ik kan naar school en volg goed onderwijs, heb gereisd (en ben van plan om dat nog veel meer te doen), mag zeggen wat ik wil en zelf beslissen over mijn lichaam en mijn leven. Onafhankelijk zijn - niet alleen op financieel- , maar op ieder vlak - is mijn doel voor de toekomst. En het ziet er naar uit dat dat me gaat lukken.

Toen ik vorige zomer in Rio de Janeiro een tienermoederproject bezocht, zag ik een hele andere realiteit. Meninas Maes, heette het project: moeder maar ook meisje. De meiden in de favela's van Rio geven hun afhankelijkheid vaak op. Waarvoor? Voor macht, geld, eten en een dak boven hun hoofd. Ze bieden zich dan aan als vriendinnetjes van de grote  drugsbazen, hopende op wat aanzien en een blijk van waardering. Maar wanneer ze zwanger raken, worden ze met hun kindje gedumpt. Of er zijn meiden die zwanger raken van hun eigen vader of broer. Hele familie's wonen samen in 1 ruimte, dus worden kinderen al vroeg blootgesteld aan van alles en nog wat. Aan condooms doen veel mannen niet... en zij zijn de baas. Het gevolg zijn niet alleen veel tienermoeders, maar ook bijvoorbeeld HIV en AIDS bij moeders en hun kindjes. Het project helpt de moeders om op eigen benen te leren staan. Ze leren hen dingen te maken om die dan weer te verkopen, bieden cursussen aan, geven voorlichting over opvoeding en soa's en nog veel meer. 

Er zijn talloze organisaties die hier aandacht aan besteden. Free A Girl bijvoorbeeld en Plan (Because I'm a Girl). 11 oktober was het Wereldmeisjesdag. De combinatie van Emma's speech, mijn ervaringen en de aandacht die werd gevraagd op Wereldmeisjesdag, deed mij er toe besluiten om me in te zetten voor meiden. Ik geloof sterk dat zoveel meisjes hetzelfde zijn. Dat ervaarde ik al tijdens mijn bezoeken aan public en private schools in Brazilie. Binnen no-time hadden wij, de Nederlandse meiden van mijn groep en ik, de leukste gesprekken met de Braziliaanse girls. We hebben samen keihard kunnen lachen, geknuffeld, gedanst en gezongen. Meiden blijven meiden.

Ik zou zo graag meer willen doen, maar voor nu blijft het bij een donatie. Plan Nederland heeft momenteel een actie om meisjes in Uganda te helpen aan maandverband. Maandverband? Ja, maandverband. Waarom? Kijk, het bijvoegde filmpje. Voor 5 euro kan 1 meisje al een jaar lang zorgeloos naar school. Hoe meer je overmaakt, hoe meer meisjes je helpt. Ik hoop dat ik ook wat meiden heb kunnen helpen met mijn bijdrage, zodat ze zonder ongemak hun school kunnen vervolgen. 

 

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]