Peter R. de Vries - Over de Grens - Burkina Faso

Tijdens de derde aflevering van de serie 'Over de Grens' van Peter R. de Vries, bezoekt Peter Burkina Faso, een derde wereld land in West-Afrika. Het probleem dat in deze aflevering aan de kaak wordt gesteld betreft de kinderarbeid in de goudmijnen.

Burkina Faso is een verschrikkelijk arm land, waar het grootste deel van de economie zich toespitst op de goudindustrie. Er zijn duizenden goudmijnen in Burkina Faso, waar dus ook duizenden mensen in actief zijn. Peter R. de Vries focust zich in zijn serie vooral op de schending van kinderrechten en het welzijn van kinderen, dus zo ook in de goudmijnen van Burkina Faso. In deze mijnen zijn namelijk ontelbaar veel jonge kinderen aan het werk. Te jonge kinderen. Volgens de wet mag je vanaf je 18e levensjaar in de goudmijnen van Burkina Faso werken, maar in werkelijkheid zijn er veel kinderen al vanaf hun vroege jeugd (±10 jaar) actief in de duistere, gevaarlijke mijnen. Dit is natuurlijk pure kinderarbeid. Het werk is veel te zwaar en gevaarlijk en de kinderen zijn veel te jong. Ondanks dat er bij veel mijnen politie op de been is, wordt nauwelijk actie ondernomen. Als Peter bij een mijn komt en met de verborgen camera filmt komt hij een groepje jonge kinderen tegen. Van veel kinderen is simpelweg niet bekend hoe oud ze zijn, maar de volwassen leider van dit groepje beweert dat ze allemaal ±18 jaar zijn, terwijl ze volgens Peter maar net 14 zijn, gezien het lichaam etc. Er wordt dus over gelogen en de mensen willen de werkelijkheid niet weten. Doordat Peter bij meerdere mijnen en processen betrokken is geweest heeft hij dit probleem aan het licht gebracht.

Net als alle afleveringen van deze serie heeft ook deze voor mij een sterke link met wereldsupporter. Een van de doeleinden van wereldsupporter is namelijk dat overal ter wereld de kinderrechten worden nagestreefd. Dit is Peter R. de Vries in Burkina Faso precies aan het doen. Hij komt op voor de kinderrechten op het gebied van arbeid, qua minimum leeftijd en de arbeidsomstandigheden met alle risico's van dien. Zo stort er regelmatig een mijn in, waarbij tientallen kinderen sterven.

More contributions of WorldSupporter author: berendbruijn
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
media_not_available.png
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]