Weg met plastic!

Vandaag was er een interessante documentaire op Nederland 2: Bag it!

Deze documentaire maakt je weer even bewust van de schadelijkheid van plastic. De enorme hoeveelheid plastic die in de oceanen drijft (de oceanen bevatten 40 keer zoveel plastic als plankton!), de talloze diersoorten die het binnenkrijgen of erin verstikt raken, en de invloed van schadelijke stoffen in plastic op het menselijk lichaam. 

Aan het einde van de documentaire geeft de presentator een aantal adviezen voor het verminderen van plasticgebruik. Het laatste advies is: simplify your life. Het is logisch dat hij bedoelt dat je je plasticgebruik kunt verminderen door eenvoudiger te leven en dus minder producten te gebruiken, maar... eigenlijk is de boodschap tegenstrijdig. Want het is helemaal niet zo eenvoudig om producten zonder plastic in de winkel te vinden!

Wat je ook koopt, bijna alles zit wel in een verpakking waar plastic in zit. Bovendien zitten bijvoorbeeld verzorgingsproducten vol met kunstmatige, chemische stoffen, om nog niet te spreken van etenswaren. Zeg nou zelf: waar vind je nog iets natuurlijks? Volgens mij geven veel mensen de zoektocht naar natuurlijke producten bij voorbaat al op. Je gaat toch niet elk product uitgebreid onder de loep nemen om erachter te komen dat er natúúrlijk iets kunstmatigs, moeilijk afbreekbaars en/of schadelijks in zit? Zelfs termen als 'biologisch' kun je niet meer volledig vertrouwen, want er zit vaak een addertje onder het gras.

Wil je er wel zeker van zijn dat je natuurlijke producten koopt, dan moet je meestal naar speciale winkels die nog duurder zijn ook. Ja, dat heb je er toch wel voor over, zegt het engeltje op je schouder. Maar zo werkt het menselijk brein helaas niet! De meeste mensen kiezen voor de gemakkelijkste weg, dus als ze op pad gaan voor boodschappen, kiezen ze toch de dichtstbijzijnde en goedkoopste winkel.

Oftewel: zo eenvoudig is het allemaal niet. Als tegenhanger van dit pessimistische beeld dat ik geschetst heb, wil ik toch even laten zien dat je met een kleine moeite veel kunt besparen:

- Gebruik een stoffen tas of rugtas voor je boodschappen, die kun je iedere keer gebruiken en is niet gemaakt van plastic 

- Haal je weleens een 'coffee to go'? Neem een eigen thermoskan/koffiebeker voor onderweg mee, dat scheelt heel veel wegwerpbekers en je krijgt meestal ook nog korting

- Gebruik verzorgingsmiddelen van Lush, deze zijn gemaakt van uitsluitend natuurlijke middelen (wel wat duurder, maar je doet er ook erg lang mee. En het zijn heerlijke spulletjes!)

 

Heb jij nog meer tips? Laat het mij ook weten, ik zal er blij mee zijn!

 

De documentaire kun je trouwens bekijken via de site: httppublic://blog/bag_it_0.jpgwww.bagitmovie.com/

Image
Follow the author: LanaDonse
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]