TIP: Human Planet

In 2011 is de baanbrekende BBC documentaireserie Human Planet uitgekomen. In deze serie wordt de onlosmakelijke band van mens en natuur getoond. Het laat zien hoe mensen in alle hoeken van de wereld zich aan hebben gepast aan de zwaarste omstandigheden die moeder natuur te bieden heeft.

Zo zien we in de Filipijnen jonge duikers die voor een minimumloon hun leven wagen door met niks meer dan een duikbril en een zuurstofslangetje naar immense diepten te zwemmen om vissen te vangen. We zien Papoea's die dankzij geweldig vakmanschap een hut bouwen op enorme hoogte en vrouwen op kamelen die elk seizoen een lange tocht maken op zoek naar een broodnodige waterbron. Elk verhaal is uniek en even bijzonder.

We zien ook hoe de mens dieren op een originele manier gebruikt om zich te voeden. We maken kennis met een visser in Zuid China die een aalscholver gebruikt voor visvangst. Het is prachtig de band tussen mens en vogel te zien. Of de steenarend, gebruikt door Mongoolse stammen op een immense steppe in Noord China, die zo getraind is om wild te vangen en terug te brengen.

De serie is ingedeeld in leefomgevingen waar de mens zich aan aan moet passen. De een nog zwaarder dan de ander. Oceaan, Woestijn, Noord en Zuidpool, Gebergte, Steden, Steppe en Rivier - de mens heeft het in zich overal te aarden.
De Nederlandse versie is ingesproken door Carice van Houten maar ik raad de rustgevende heerlijke stem van het origineel aan van David Attenborough.

De verhalen over de mensen die de natuur gebruiken en weerstaan zijn fascinerend te noemen maar het is vooral het camerawerk en het engelengeduld van de BBC crews die de serie zo bijzonder maken. De extra 'making of' is zeker de moeite waard te bekijken, het laat de moeilijkheid en grootsheid van het project zien.

Voor een ieder die geïnteresseerd is in andere culturen en hoe de ver weg wonende medemens leeft is dit een absolute aanrader!

Image
Follow the author: Aernout
More contributions of WorldSupporter author: Aernout
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

ja

Ik geloof dat ik daar wel es wat van gezien heb. Erg mooi inderdaad! Ik zal eens zien of ik hem in zijn geheel kan vinden ergens. David Attenborough heeft sowieso een pracht van een stem.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1