Terug in Nederland.. Mijn verhaal

Hallo allemaal,

Zoals jullie misschien al wel weten, ben ik ondertussen alweer langer dan drie weken terug uit Malawi. Ik heb daar een ontzettend mooie tijd gehad en heb bijzondere dingen mogen doen. Om jullie mee te laten genieten hier dus een kort verslagje van wat ik heb gedaan en hoe ik alles heb ervaren.

Ik ben naar drie projecten geweest. Bij Mawa, een project dat zich inzet om de kwetsbaren in de community te ondersteunen, konden de handen flink uit de mouwen. Dit was volledig back-to-basics, inclusief een gat in de grond als toilet. Dit was persoonlijk voor mij ook het eerste confrontatiepunt met het leven in Afrika. Wij (de jongeren van Worldmapping) en de jongeren van Mawa werden een vraag gesteld: ‘’met welke problemen of uitdagingen worden we geconfronteerd?’’. De jongeren van Mawa begonnen; zorgen voor hun broertje of zusje omdat hun ouders overleden waren, zwaar werk doen op jonge leeftijd en geen schoon drinkwater. Zo, nu waren wij aan de beurt. Wat moet je dan nog zeggen? Ik durfde even niet me mond open te trekken, ik kon niks beters verzinnen dan dat de Wi-Fi er soms uit ligt.. Gelukkig kwamen er anderen met ideeën waar ik me bij aan kon sluiten. Dit was best indrukwekkend, het was echt even een besef dat doordrong; we zijn nu echt in Afrika en dit is waar sommige mensen van onze leeftijd mee moeten dealen hier.

Het volgende project was LIYO, ook een community project dat zich inzet voor ouderen, zieken, gehandicapten, maar ook jongeren en kinderen. Hier hebben we vooral veel gezien en onze ogen uitgekeken. Veel gewandeld, met de lokale bevolking gepraat en gespeeld met schattige kleine kindjes. Als laatste gingen we nog een middag naar Bwalo, een project met straatkinderen. We hebben bakstenen gesjouwd bij hun nieuwe center en zijn bij hun toekomstige school wezen kijken.

Al deze projecten waren ontzettend indrukwekkend en ze doen je echt nadenken over je eigen leven. Alles is zo primitief, waardoor je de luxe in Nederland zelfs nog meer waardeert. Want ja, wij leven echt in luxe. Buiten de projecten om zijn we naar een kerkdienst geweest, we hebben een ziekenhuis bezocht en we werden rondgeleid bij een middelbare school. Super interessant allemaal!

Natuurlijk heb ik niet alleen bovengenoemde dingen gedaan. Ik heb ook hele spectaculaire, avontuurlijke en relax dingen gedaan. Ik ben op safari geweest, ik heb het Zomba Plateau beklommen, en de laatste dagen hebben we doorgebracht bij Cape Maclear. Een ontzettend mooi paradijselijk strand, waar we met ontzettend mooi weer een heerlijk boottochtje hebben gemaakt. Hier kreeg ik als afsluiting toch wel een echt vakantiegevoel van.

Deze expeditie was een fantastisch mooie ervaring met een super leuke groep. Ik zal dit nooit vergeten en voor de rest van mijn leven meenemen. Ik wil zeker nog eens terug naar Afrika, want je kan wel zeker stellen dat ik verliefd ben geworden op (het Warme Hart van) Afrika.

Zoals Worldmapping zelf zegt: ‘’travel is the only thing you buy that makes you richer’’. Ik kan nu zelf uit eigen ervaring wel zeggen dat dit waar is. De expeditie was een zeker geen goedkope reis en helemaal alleen had ik het nooit kunnen betalen. Maar het is het dubbel en dwars waard, ik zou het zo nog een keer doen. Ik wil het ook iedereen aanraden, want het is echt een hele ervaring! Ik kan wel zeker zeggen dat deze expeditie mij als mens verandert heeft. Thuis zeur ik minder snel en ben ik me veel meer bewust van hoe goed ik het eigenlijk heb. Ik was nog nooit zo ver van huis geweest, maar door deze reis heb ik zeker gemerkt hoe graag ik meer van de wereld wil zien. Ik vind het ontzettend inspirerend om verschillende culturen te beleven en ik wil later in mijn leven zeker meer gaan reizen.

“One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.”
– Henry Miller

Bij deze blog nog wat foto's van mijn expeditie! Bedankt voor het lezen!

Liefs Dana

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: danakruk
Supporting content
Terug in Nederland.. Mijn verhaal
More contributions of WorldSupporter author: danakruk
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]