Twintig keer 'typisch' mzungu in Afrika

Gewoon een zonnige dag, lekker in de tuin met een kopje thee.
Beetje surfend op het web onder het genot van een mooi muziekje, kwam ik onderstaand artikel tegen. Ik kon er zeker om lachten!

Twintig keer 'typisch' mzungu in Afrika

Het Swahili woord mzungu betekend letterlijk; ‘iemand die zonder reden ronddwaalt / constant in beweging is’. Het meervoud van mzungu is wazungu. Het woord werd oorspronkelijk gebruikt voor blanke mensen van Europese afkomst, zoals handelaren en koloniale machthebbers, en later ook voor toeristen. Waar je als blanke in Oost-Afrika ‘mzungu’ bent, is dat in (Franstalig)West-Afrika ‘Le blanc’. En in Ghana is het bijvoorbeeld ‘saleminga’ in het Noorden, en 'obruni’ in het Zuiden.

Na in mijn vorige blog een herinterpretatie van stereotypes over Afrika te geven, draaien we nu de rollen om. Want wat is eigenlijk typisch ‘mzungu’? Wat valt (mij en mijn Afrikaanse vrienden) op aan de blanke in Afrika? Na een avond brainstormen met Innocent en Gisa (een Ugandees en een Rwandees), en Skype-calls met Suleyman (Ghanees) en Janet (Zuid-Afrikaanse), hier een generaliserend, stereotyperend, erg kort door de bocht, subjectief en politiek incorrect lijstje:

WAZUNGU IN AFRIKA;

1.
Dragen het liefst een afritsbare broek, waterafstotend T-shirt, muggenwerende sjaaltjes, geïmpregneerde jassen en regenwerende schoenen. Kleurenscala; van safari groen tot savanne geel en alles daar tussen in.

2.
Besteden erg weinig tijd en geld aan lichaam- en haarverzorging! Dat nonchalante, functionele, in een knotje gestoken, ongekamde haar ziet er armoedig uit. Als mensen geld hebben, kunnen ze toch wel een beautysalon, of borstel, of scheermesje betalen?

3.
Drinken de hele dag door koffie. Als je bij iemand binnen komt, of de werkdag begint, krijg je altijd koffie aangeboden! Wazungu lijken wel non-stop koffie te drinken. Ze zijn simpelweg verslaafd!

4.
Zetten bloemen en planten IN huis, in plaats van in de tuin! En om het nog gekker te maken, houden ze honden en katten IN huis, in plaats van buiten. Erg onhygiënisch.

5.
Doen niet moeilijk over de keuze van het schoeisel. Of het nou een belangrijk congres of imposante tentoonstelling is, steevast draagt de mzungu zijn of haar typische sandaal. Aandachtstrekker; de harige en ontblote teen!

6.
Lijken vaak structureel geïrriteerd over de non-functionaliteit van, nou ja, bijna alles. Ze klagen de hele dag door over alles dat niet werkt. Je kan zien dat ze er zelfs fysiek ongemakkelijk van worden (rood aanlopen, ogen naar de hemel slaan, verzuchtingen, trillen).

7.
Lijken vaak klaar om een ruimtereis te maken! Zodra een mzungu op een boda-boda (motortaxi) stapt, gaat er een supersonische felgekleurde helm, en spacey grote zonnebril op. Als de mzungu gaat joggen (ook zo iets!) heeft hij/zij altijd enorme gadgets om armen of benen, zoals hartritmemeters en schuimrubberen knieverbanden. Over openbaar vervoer gesproken; hoezo gaan ze fietsen, als ze een auto kunnen betalen?

8.
Lijden aan het Arie Safari – syndroom; zakmes in de koffer, zelfgemaakte zakjes met zout en suiker, kompas, touw en schaar mee. Logboek en olielamp? Check. Terwijl de meeste lodges van alle gemakken voorzien zijn, en deze benodigdheden eerder thuishoorden in de draagtas, meer dan 100 jaar geleden, van iemand à la Stanley of Livingstone.

9.
Kunnen rood aanlopen als ze zich schamen of als ze boos worden! Handig want aan de kleur van de mzungu kan je aflezen wat er in diens hoofd gebeurt.

10.
Zoenen elkaar op straat!

11.
Lijken wel geen baby’s te willen hebben. Al die vruchtbare, alleenstaande jonge vrouwen, die praten over vrijheid en ongebondenheid. En dan de mzungu man, die zomaar twee jaar zonder hun familie willen leven in den vreemde. Is familie dan niet belangrijk?

12.
Noemen het dansen, maar wat zij doen is meer a-ritmisch heen en meer bewegen met de armen, of schoppende bewegingen met de benen maken. Terwijl de actieradius natuurlijk vanuit de erogene (borsten, pelvis en kont) moet komen!

13.
Behandelen hun eigen kinderen als peuters! Zelfs als ze 10 of 12 jaar zijn gaan ze nog huilen als ze geen snoepje krijgen. En de grootste verantwoordelijkheid van deze kinderen is slechts het dragen van hun schooltas! Hoe kunnen dit ooit verantwoordelijke, volwassen mensen worden?

14.
Stellen vaak hele lastige en onmogelijke vragen. Voordat een auto wordt gerepareerd, bijvoorbeeld, willen ze weten hoe lang de reparatie gaat duren. Erg onrealistisch, te denken dat je de tijd meester kan zijn.

15.
Weigeren plastic. Terwijl het zo’n moderne uitvinding is. In plaats van plastic tassen lopen de wazungu nu met traditionele oude rieten manden door het leven!

16.
Denken het altijd beter te weten.

17.
Lopen er altijd zo verschoten bij! Vale T-shirts, vuile sokken, niet geschoren, overal haren, wat is er toch aan de hand met die mensen?

18.
Zeggen vaak in helemaal niets te geloven. En willen graag discussiëren over dit onderwerp. Maar hoe kan dat nou? Snappen ze dan niet dat ongelovigen naar de hel gaan? Het idee alleen al!

19.
Roken! Dat is ook weer zoiets typisch. Vooral als vrouwen het doen. Dat doen toch alleen iets voor prostituees? En bovendien, weten ze niet dat roken heel erg slecht voor je is?

20.
Spenderen het merendeel van de tijd met het plannen van dingen die in de toekomst gebeuren. Waarom niet leven in het nu? Want het nu, dat is iets wat vaststaat en waar je zeker van bent. In plaats van de hele tijd in de toekomst te leven, zouden wazungu moeten stoppen met piekeren en die controledrift laten varen, en leren om je over te geven aan het hier en nu

(http://www.oneworld.nl/bloggen/blogs/african-way/twintig-keer-typisch-mzungu-afrika)

Follow the author: Petra Harmsen
More contributions of WorldSupporter author: Petra Harmsen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Ik zag hem ook, hij is leuk!

Ik zag hem ook, hij is leuk!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1