Gewonde dolfijnen door dynamite fishing

Een van de partner organisaties van WorldActivity Philippines (WAP) is WIN, zij verzorgen gewonde wilde dieren. Een partner van deze organisatie verzorgt gewonde zeedieren, en bij deze organisatie ben ik afgelopen weekend een dag geweest als vrijwilliger om te helpen met het verzorgen van twee gewonde dolfijnen.

De dolfijnen moesten dag en nacht verzorgd worden dus ze hadden veel hulp nodig. Helaas is vrijwilligen niet voor iedereen mogelijk, voor veel Filippinos is de reis naar het Ocean Centre al te duur, en de organisatie heeft geen geld om dit te vergoeden. Dit maakt weer goed duidelijk dat vrijwilligerswerk zelfs niet voor iedereen toegankelijk is!

Zaterdag om 8u moesten we ons melden en kregen we een korte instructie. Ik ging samen met twee andere vrijwilligers de hele dag voor Scarlet zorgen. De dolfijn kon niet meer zelfstandig zwemmen en dreef in een soort zwemvest. Daarnaast had Scarlet al een aantal dagen niet gegeten en was ze erg verzwakt. Om het uur telde we haar ademhaling, gaven we haar een staartvin massage en we zorgde ervoor dat ze constant vochtig bleef zodat ze niet kon verbranden.

Scarlet is gewond geraakt door Dynamite Fishing. Het is illegaal om op deze manier te ‘vissen’, maar de afgelopen weken zijn er al twee gewonde dolfijnen gevonden, dus het gebeurt helaas regelmatig. Bij deze manier van ‘vissen’ laten ze een explosief ontploffen in de zee om zo in een keer veel vissen te doden. Dynamite fishing is erg schadelijk voor bijvoorbeeld het koraal, en zorgt er voor dat de zee op de lange termijn ‘uitsterft’ omdat koraal erg belangrijk is voor alles wat leeft in de zee.

Het Ocean Centre legde me uit dat ze nog niet zeker weten of ze Scarlet terug kunnen plaatsen in het wild. Op het moment is ze erg verzwakt. Terugplaatsen in het wild is een intensieve operatie. Omdat dolfijnen groepsdieren zijn moet er een groep gevonden worden waar ze bij kan aansluiten, en ze moet gemonitord worden om te zien of dit ook daadwerkelijk gebeurd. Als ze alleen is zal ze het waarschijnlijk niet overleven. Voor het Ocean Centre is het een overweging waar ze het geld dat ze hebben aan willen besteden, want ze willen ook erg graag vissers opleiden. Als vissers beter weten hoe ze ‘dolfijn vriendelijk’ kunnen vissen zal het de toekomstige generatie dolfijnen kunnen helpen.

De vraag is dus; plaats je een dolfijn terug of leid je vissers op voor de toekomst van de dolfijnen… lastige keuze!

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: maaike van rijn
Supporting content
Gewonde dolfijnen door dynamite fishing
More contributions of WorldSupporter author: maaike van rijn
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

helaas een verschrikkelijke

helaas een verschrikkelijke aanleiding, maar wat een gave ervaring lijkt me dat zeg!

xx

het was inderdaad wel een

het was inderdaad wel een mooie ervaring! We zijn afgelopen weekend terug gegaan, en een van de dolfijnen kan al weer spinnen! Helaas zag ik ook een bericht dat elders in de Filipijnen 22 dwerg walvissen zijn omgekomen door dynamiet vissen :(

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2