Complex

Deze week wil ik jullie graag vertellen over het project in een bredere context. Veel zet me aan het denken. Het blijkt allemaal niet zo simpel te zijn als enkele lessen geven. De 1ste vraag die nu bij me opkomt, sommige dingen kunnen we als westerling als een probleem zien, maar en veel belangrijkere vraag is denk ik, zijn dit ook dezelfde problemen als die de mensen van de gemeenschap als probleem zien? En dan de vraag: wat is dan een goede manier om met deze problemen om te gaan?
En nog een volgende vraag die hier uit voortvloeit hoe kunnen we een ondersteuning zijn? En misschien nog wel een belangrijkere vraag kunnen we überhaupt wel een ondersteuning zijn?

Vanuit de gedachte om te leren van elkaar en een nieuwe cultuur te ontdekken is dit project voor mij van start gegaan. Hier aangekomen wordt de complexiteit zichtbaar, educatie is zo breed en kan op zoveel verschillende manieren worden aangeboden.

Wat is nou een goede methode? Wat opvalt is dat Musikto en Spaans hier beide worden gesproken in de regio. Vanuit de lokale overheid wordt erg gestimuleerd om de lessen zoveel mogelijk in het Spaans te geven omdat de leerlingen dan een betere aansluiting hebben op het vervolgonderwijs. De boeken van de 1ste en 2de graad (groep 1 en 2 in NL) zijn in het Muskito en in sommige ook in het Spaans (het zijn ook nog eens andere boeken voor hetzelfde vak). De lessen van de docenten van deze grades worden in het Muskito gegeven.
Vanaf het derde jaar krijgen de leerlingen meer boeken in het Spaans en wordt er ook voor een gedeelte echt les in het Spaans lesgegeven door de docenten.

Opvallend is dat het lezen en schrijven in het Spaans niet voor alle kinderen even gemakkelijk gaat. De insteek voor deze kwestie zou dan kunnen zijn: De docenten helpen met praktische oefeningen maken waardoor het Spaans van de leerlingen beter kan worden. Alleen dan komt er een ander aspect aan het licht. Zijn praktische oefeningen het geen waar de docenten op lange termijn iets aan hebben. Zou het eigenlijk niet zo moeten zijn dat wij de docenten ondersteuning bieden in het zelf creëren en maken van methodes?

Ik eindig deze keer met een vraag in de blog, puur omdat er nog geen antwoorden zijn.

Wat wel een ding is wat zeker is voor deze week is dat we voor aankomende donderdag de training voor de docenten aan het voorbereiden zijn.
Ik hou jullie later op de hoogte van het verloop!

Follow the author: Brenda
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Brenda
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]