Microkrediet: Investeren in een 3de Wereldland! - Kiva & MyC4

Wel eens gehoord van microkrediet of microfinanciering?

Voor mensen die graag een steentje bij dragen aan een betere wereld, maar sterke twijfels hebben bij direkte donaties, is microkrediet een ideaal concept. Ik ben bekend met twee organisaties: Kiva Microfunds en MyC4.

Het zijn beide non-profit organisaties waar mensen geld kunnen uitlenen via het internet aan mensen in ontwikkelingslanden doormiddel van1 van de vele lokale partners. Op de websites kun je de verhalen lezen van mensen die een bedrijfje hebben en graag een lening willen aangaan om economisch te groeien. Toegang tot geld is meestal moeilijk/onmogelijk in veel 3de wereldlanden. Dit is dus een perfecte oplossing.

Het verschil tussen Kiva en MyC4 is dat een investeerder bij Kiva alleen een bedrag uitleent. Je zult dus uiteindelijk (als alles goed gaat) al je geld weer terug krijgen. Bij MyC4 wordt er standaard rente gevraagd om een lening. Het werkt als volgt: Een meubelmaker in Rwanda heeft extra apparatuur nodig om aan de stijgende vraag van zijn klanten te voldoen. Hij vertelt zijn verhaal op MyC4 en legt de werking van zijn bedrijf uit. Hij stelt een benodigd bedrag vast en geeft aan hoeveel geld hij rente hij bereid is te betalen. Iedereen kan hem dan een bepaald bedrag beloven en aangeven hoeveel rente hij/zij wil vragen. Als het totale bedrag bereikt is door de meerdere investeerders en de gemiddelde gevraagde rente gelijk is aan dat aangevraagd dan is de transactie rond. Het is een soort online marktplaats voor investeringen waar het meest onaantrekkelijke bod (hoge rente) als eerste afvalt als er een beter aanbod wordt gemaakt. Ontzettend slim concept!

Kiva en MyC4 berekenen zelf geen rente door aan de mensen die deelnemen.

Ik heb in totaal al 5 leningen gemaakt. Deze zijn tot nu toe allemaal terugbetaald. Bij sommige heb ik zelfs wat winst gemaakt. Dit kan ik dan weer gebruiken om nog meer te investeren! Een echte marktwerking op globaal niveau dus!

Zoals MyC4 en Kiva zelf ook bevestigen dragen zij vooral bij aan het VN Millenniumdoel Nummer 1: Bestrijding van armoede en honger. Daarnaast dragen een hoop van de gefinancierde bedrijven zelf ook bij aan een aantal van de VN doelen.

Hier zijn de websites voor de twee organisaties en twee filmpjes ter uitleg van MyC4:
http://www.kiva.org/
https://www.myc4.com/Default.aspx

http://www.youtube.com/watch?v=V005L3PWhSE&feature=player_embedded#!
http://www.youtube.com/watch?v=ACNOKH03sNE&feature=player_embedded

Follow the author: Mzungu Mike
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
Microkrediet: Investeren in een 3de Wereldland! - Kiva & MyC4
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]