- opdracht 1
- Antwoord opdracht 1a
- Opdracht 1b
- Antwoord opdracht 1b
- Opdracht 1c
- Antwoord opdracht 1c
- Opdracht 2
- Antwoord opdracht 2a
- Opdracht 2b
- Antwoord opdracht 2b
- Opdracht 2c
- Antwoord opdracht 2c
- Opdracht 2d
- Antwoord opdracht 2d
- Opdracht 3
- Antwoord opdracht 3a
- Opdracht 3b
- Antwoord opdracht 3b
- Opdracht 3c
- Antwoord opdracht 3c
Handhavingsrecht 2016-2017
Thema 8: Preventieve handhavingsinstrumenten
opdracht 1
Lees ABRvS, 27 oktober 2010, 201003290/1/H3 - zelf opzoeken - en EHRM, ontvankelijkheidsbeslissing van 5 juni 2012, nr. 49458/06 (Colon t. Nederland) – zie vorige week. Van welke bevoegdheid maakt de burgemeester gebruik?
Antwoord opdracht 1a
De burgermeester heeft in de uitspraak ABRvS 27 oktober 2010, 201003290/H3 gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid in artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeente. Het gaat hierbij om de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied. De burgermeester krijgt deze op art.151b Gemeentewet en art.2.6 APV Amsterdam.
Opdracht 1b
Hoe toetst de bestuursrechter de toepassing van deze bevoegdheid door de burgemeester?
Antwoord opdracht 1b
De rechter dient bij het vestigen van een voorkeursrecht terughoudend te toetsen, omdat er sprake is van de uitoefening van een discretionaire bevoegdheid. Men kijkt of er sprake is van strijd of de wet en of men dit in redelijkheid kan beslissen. Eveneens dient het besluit goed gemotiveerd te zijn. Dit is de meest concrete eis die de Afdeling stelt in deze uitspraak. Ze zeggen namelijk dat ze terughoudend zullen toetsen, maar dat men deugdelijk moet motiveren zodat de Afdeling kan zien dat men in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. De burgermeester heeft een aantal rapporten uit de kast getrokken waaruit volgt dat er in dat gebied veel meer wapens aanwezig zijn dan in andere gebieden dan Amsterdam. De appellant geeft ook een effectiviteitsargument. Er worden immers bijna geen wapens gevonden. De rechter geeft aan dat dit geen reden is om het aanwijzen van een veiligheidsgebied te weigeren, omdat het juist kan dat men effectief handhaaft. Het beroep op artikel 8 EVRM loopt stuk, omdat men dit te laat in de procedure heeft aangevoerd.
Opdracht 1c
Wat is het belang van de uitspraak van het EHRM in het licht van artikel 8 EVRM? Welke omstandigheden neemt het Hof in overweging?
Antwoord opdracht 1c
Ondanks dat de klager niet gefouilleerd is heeft is er sprake geweest van een inmenging in de uitoefening van zijn recht op privacy. Deze inmenging vond haar grondslag wel in de wet, te weten art.151b Gemeentewet. Daarnaast was voor het preventief fouilleren een aanvullende aanwijzing van de officier van justitie nodig, waardoor het risico op willekeur weg werd genomen. Het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied diende een legitiem doel, namelijk het waarborgen van de openbare veiligheid. De maatregel is noodzakelijk een democratische samenleving. Het diende als aanvulling op andere maatregelen. Bovendien had de klager de vrijheid om zelf het gebied in en uit te gaan. Daarnaast acht het hof het van belang dat het gaat om een zeer effectieve maatregel. Het publieke belang dient een groter belang dan de privacy van de klager. Ondanks dat de klager niet alle rechtsmiddelen in Nederland had uitgeoefend werd hij toch ontvankelijk verklaard.
Het Hof concludeert in rechtsoverweging 92 dat het artikel genoeg rechtswaarborgen biedt. Hier volgt bijvoorbeeld uit dat het gebied niet groter mag zijn dan noodzakelijk. De burgermeester krijgt de bevoegdheid pas indien hij in een APV wordt aangereikt, etc. Bovendien volgt dat de officier van justitie de vordering tot preventief fouilleren moet geven, de burgermeester wijst enkel het gebied aan. In de APV is de bevoegdheid gegeven. Deze is toegankelijk voor iedereen. Het is dus voorzien bij de wet. Bovendien is het in according with the rule of law, omdat alles in overleg met de officier van justitie geschied, waardoor de burgermeester niet zo veel macht heeft. Er zijn daardoor voldoende waarborgen aanwezig. Uit rechtsoverweging 94 blijkt dat het preventief fouilleren wel effect heeft. Derhalve is men binnen de mate van appreciation gebleven. Het Hof kan niet anders oordelen dan dat er veel misdrijven gepleegd worden en dat dit instrument goed werkt. Je zou kunnen zeggen dat het een kromme redenering is om te zeggen: ‘het werkt, dus het is geoorloofd.’ Daardoor lijkt het alsof subsidiariteit niet wordt meegenomen. De effectiviteit is niet een argument waarmee je kan zeggen dat de eventuele inbreuk dus gerechtvaardigd is.
Dit geeft echter wel een goed tegenargument tegen zware handhavingsinstrumenten. Indien je bij het EHRM kan betogen dat ze niet zo goed werken en dus niet effectief zijn heb je daar misschien iets aan bij Straatsburg.
Opdracht 2
In 2002 is het bestuursrecht na een jarenlange discussie verrijkt met het zogenoemde Bibob-instrumentarium (Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).
Wat is de essentie van de Wet Bibob? Omschrijf (de werking van) het Bibob instrumentarium, zo mogelijk onder verwijzing naar relevante wettelijke bepalingen.
Antwoord opdracht 2a
De Wet Bibob is een uitvloeisel van het werk van de commissie van Traa. Het doel van deze wet is het bewaken van de integriteit van de overheid. We willen immers niet dat de overheid meewerkt aan criminele activiteiten. Het kan gezien worden als een preventief bestuursrechtelijk instrument. Men kan zo voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. Informeel heeft men de wet ook ingevoerd om criminaliteit te voorkomen. De aanleiding was het voorkomen van betrokkenheid van de overheid bij het criminele circuit. Men gaat niet betogen dat men hierdoor ook criminele activiteiten wil voorkomen. Dan heeft men te maken met een criminal charge, waardoor je snel te maken krijgt met extra waarborgen. Men kan de betrokkenheid van de overheid bij criminaliteit voorkomen door een vergunning te weigeren of in te trekken. Men dient dan echter wel onder de reikwijdte van de Wet Bibob te vallen. Deze reikwijdte kan men beoordelen aan de hand van art.1 lid 1 sub c en art.5-7 Wet Bibob. Artikel 7 gaat over vergunningen die je nodig hebt op basis van gemeentelijke verordeningen. Een aantal van die vergunningen zijn onder de Wet Bibob gebracht. Derhalve dien je voor die vergunning een besluit Bibob te hebben. In artikel 3 Wet Bibob worden de weigeringsgronden vermeld, met name in lid 1 en lid 6. Als je crimineel gaat gedragen om een besluit binnen te harken is er ook sprake van een weigeringsgrond. De andere weigeringsgronden gaat over dingen die je in het verleden hebt gedaan. Om erachter te komen of iemand crimineel bezig is of niet kan je verzoeken om een advies van het bureau Bibob. Die centrale organisatie kan om advies gevraagd worden. Deze informeert de burgermeester over wat relevant is. Art.8 stelt het bureau Bibob in en artikel 9 de adviesraad.
Opdracht 2b
Op welke wijze kan de Wet Bibob bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving?
Antwoord opdracht 2b
Indien je je niet aan de regels houdt krijg je je vergunning of subsidie niet. Als je oprecht meent dat je je leven gaat beteren krijg je alsnog geen vergunning. Als je naar de jurisprudentie kijkt zie je dat dingen die de mensen in het verleden fout hebben gedaan nu nog meeleven. Als je je leven betert krijg je niet meteen wel een vergunning. Het zal derhalve van de termijn afhangen hoe lang het is geleden. Dat je je beter gaat gedragen in de hoop om wel een vergunning te krijgen is niet een heel sterk argument, omdat je niet direct beloond wordt. De Wet Bibob biedt minder mogelijkheden om strafbare feiten te faciliteren. Derhalve is het aannemelijk dat mensen zich beter aan de normen gaan houden.
Opdracht 2c
Hoe waardeert u het Bibob-instrumentarium in verhouding tot het recht op privacy (artikel 10 Grondwet en artikel 8 EVRM)?
Antwoord opdracht 2c
Het opvragen van de gegevens kan ook gezien worden als een inbreuk op de privacy. De gegevens die bij de burgermeester terecht komen zijn echter enkel de relevante gegevens. Het is wel zeer ingrijpend omdat ze alle gegevens zomaar op kunnen vragen. De inbreuk begint al als het bureau in al de bestanden en gegevens gaat zitten graven. Voor degene die aan een Bibob advies is onderworpen is het moeilijk om dat advies te betwisten. Er is zeker een inbreuk op de privacy. Ze gaan in allerlei bestanden zitten wroeten, maar je weet niet welke gegevens ze allemaal opgevraagd hebben. Het Bibob advies komt niet in het besluit te staan. In het besluit dient men wel de weigeringsgronden aan te geven. Indien het besluit bekend wordt gemaakt komt dit op straat te liggen.
Is de inbreuk wel te rechtvaardigen? Uit artikel 10 van de Grondwet blijkt dat men het recht op privacy mag beperken bij wet. De Nederlandse Grondwet stelt niet heel veel beperkingen omtrent het recht op privacy. Als je het allemaal maar netjes wettelijk regelt is het al snel prima.
Is de inbreuk te rechtvaardigen aan de hand van artikel 8 EVRM? Met de inzage van gegevens is het aannemelijk dat het wel goed zal komen. Het dient een legitiem doel en het gaat niet verder dan noodzakelijk om dat doel te bereiken. Het zijn immers allemaal gegevens die je al hebt opgegeven. Je kan eventueel wel aan de schandpaal worden genageld omdat een vergunning is geweigerd, omdat de kans bestaat dat je er iets crimineels mee gaat doen. Dat zal lastiger worden. Het is echter nog niet bekend of het de toets van het EHRM kan doorstaan.
Opdracht 2d
Lees ABRvS 9 mei 2012, nr. 201102845/1/A3, AB 2012/282. NB. U dient deze uitspraak zelf op te zoeken. Wat is de essentie van deze zaak? Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot de rechtspraak van het EHRM?
Antwoord opdracht 2d
Het ging hierbij om een weigering op grond van de Wet Bibob. Er was geen sprake van een strijd met criminal charge en de onschuldpresumptie. De afdeling zegt in deze zaak dat door de burgermeester niet wordt gezegd dat ze dat hebben gedaan, enkel dat er sprake is van ernstig gevaar. Deze conclusie zal het EHRM ongetwijfeld delen. Er is nog de mogelijkheid dat de lijn van de afdeling en de lijn van het EHRM uit elkaar gaan lopen. Dit is het geval indien het EHRM gaat oordelen dat een intrekking wel gezien wordt als een criminal charge. Het EHRM heeft gezegd dat ook al is hetgeen criminal charge, dan kan de onschuldpresumptie van toepassing zijn. Dit is het geval als er sprake is van sterke samenhang tussen de bestuursrechtelijke procedure en de strafprocedure. Het EHRM zal dan aangeven dat de onschuldpresumptie van toepassing is, maar het is niet geschonden omdat men geen uitspraak doet over de schuld. De afdeling zal aangeven dat de onschuldpresumptie niet is geschonden, omdat men over de schuld geen uitspraak doet.
Opdracht 3
U bent medewerker van het Landelijk Bureau Bibob. De gemeente Knopperdam vraagt u om twee casusposities te bekijken. Wat zou u de gemeente in de onderstaande casusposities (kunnen) adviseren?
3a Mevrouw de Vries heeft op 25 september 2013 een aanvraagformulier naar de gemeente gestuurd voor een exploitatievergunning voor een horeca-inrichting, alsmede ingevulde (Bibob)vragenformulieren op basis van artikel 30 Wet Bibob. Uit eigen onderzoek door burgemeester blijkt dat mevrouw De Vries het pand van waaruit ze de horeca-inrichting wilt gaan exploiteren huurt van haar broer. Haar broer is reeds enkele malen voor belastingfraude gepakt, naar aanleiding waarvan flinke naheffingen aan hem zijn opgelegd in de jaren 1990, 1991 en 1992. De gemeente vraagt zich af of de vergunning van mevrouw De Vries kan worden geweigerd wegens het criminele verleden van haar broer.
Antwoord opdracht 3a
Een vergunning kan geweigerd worden. Een exploitatievergunning wordt over het algemeen gegeven op grond van de APV. Dit valt onder artikel 7 van de Wet Bibob. Je zou in dit geval een vergunning moeten weigeren op grond van art.3 lid 1 Wet Bibob. Lid 6 gaat niet op, omdat men geen strafbaar feit pleegt om een vergunning te verkrijgen.
Men zal derhalve moeten weigeren op grond van lid b, deze kan je vrijwel direct opzij schrijven. Om te bepalen of er sprake is van ernstig gevaar dien je te kijken naar het derde lid. Strafbare feiten moeten dan wel overeenkomen of samenhangen met de activiteiten waarvoor de beschikking wordt gegeven. Ik zie niet in hoe het huurcontract gebruikt kan worden voor het witwassen van geld.
Dan heeft men ook de a-weigeringsgrond. Als hij het geld van de belastingfraude heeft gebruikt om een pand te kopen, gaat hij geld verdienen met dat pand. Dat willen we niet hebben. Dat zou in dit geval eventueel kunnen. Bij de a-grond moet je kijken naar de elementen in het tweede lid. Men dient dan te kijken of er sprake is van feiten en omstandigheden die erop wijzen of redelijkerwijs doen vermoeden dat de betrokkenen in relatie staat tot strafbare feiten. Uit lid 4 volgt dat dat zo is indien er sprake is van een zakelijk samenwerkingsverband. Dat is in deze kwestie het geval. Er is immers een huurcontract tussen mevrouw De Vries en haar criminele broer, dit mag je een zakelijk samenwerkingsverband noemen. De afdeling doet dit ook in de jurisprudentie. Men dient ook nog te kijken naar de aard van de relatie en het aantal van de gepleegde strafbare feiten. Ze staat wel in relatie tot het strafbare feit, maar ze is haar broer niet. Bovendien is er geen aanwijzing dat ze haar broer geholpen heeft. Bovendien is het al vijfentwintig jaar geleden. Het is aannemelijk dat de broer daar geen voordeel meer van heeft, omdat hij dit allemaal terug heeft moeten betalen omdat hij is betrapt.
Het bureau Bibob geeft niet aan dat men een vergunning moet weigeren of niet. Het bureau geeft de argumenten waarom men een advies wel of niet moet weigeren. Bovendien geven ze aan of er sprake is van ernstige vrees. Op basis daarvan gaat de burgermeester vervolgens het besluit nemen om de vergunning te weigeren of niet.
Opdracht 3b
De heer Gilissen is voornemens om een belwinkel te starten in het centrum van de stad Knopperdam. Hij heeft een bouwvergunning ingediend bij de gemeente, zodat het pand dat hij gekocht heeft, geschikt wordt voor het exploiteren van de belwinkel. Gilissen is niet onbekend bij de gemeente en politie, omdat hij vermoedelijk uitkeringsfraude heeft gepleegd in de periode 1998-2000.
Antwoord opdracht 3b
Allereerst dient men te kijken of dit onder de reikwijdte van de Wet Bibob valt. Vervolgens dient men te kijken of er sprake is van ernstige vrees voor het plegen van een strafbaar feit. Bij de b-grond moet er wel sprake zijn van samenhang van activiteiten waarvoor de vergunning is aangevraagd en het strafbare feit. Dat is in dit geval niet aannemelijk. Een belwinkel starten en het plegen van uitkeringsfraude ligt behoorlijk vrij uit elkaar. In dit geval is het lang geleden. Het is bovendien lastig dat je bij de uitkeringsfraude voordeel hebt gekregen van het verkrijgen van een bouwvergunning. Derhalve zal voor de b-grond geen ernstige vrees bestaan.
De a-grond is ook niet aannemelijk. De persoon heeft het geld immers niet meer, omdat hij gepakt is voor zijn uitkeringsfraude en hij dit allemaal terug heeft moeten betalen. Er is enkel een vermoeden dat er uitkeringsfraude is gepleegd. Misschien heeft hij zijn geld dus nog wel. Enkel een vermoeden van het plegen van uitkeringsfraude is niet voldoende om aan te tonen dat er uitkeringsfraude is gepleegd. Enkel een vermoeden, zonder concrete opsporingsacties, is niet genoeg. De Afdeling vereist dat er sprake is van een serieus vermoeden.
In het geval ik het bureau Bibob zal zijn zal ik adviseren dat er geen redenen zijn om de vergunning te weigeren. Er is geen ernstige vrees dat er sprake zal zijn van misbruik van de vergunning.
Opdracht 3c
Stel dat uw antwoord bij vraag 4a strekte tot afwijzing van de vergunningaanvraag. De burgemeester van Knopperdam besluit dat er ernstig gevaar bestaat dat de beschikking mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen en weigert de vergunning onder verwijzing naar uw advies. Mevrouw de Vries volgt zonder succes de bezwaar- en beroepschriftprocedure en de zaak eindigt bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zal het besluit van de burgemeester standhouden?
Antwoord opdracht 3c
Het bureau Bibob heeft gezegd dat er sprake is van ernstig gevaar. Op grond daarvan heeft de burgermeester de vergunning geweigerd. De burgermeester dient dan zelf ook nog onderzoek te doen. Hij kan niet enkel met dat advies aankomen. De burgermeester dient dan sowieso te motiveren. Hij zal aangeven dat hij dat heeft gedaan door te verwijzen naar het advies van het bureau. Het uitgangspunt is dat je op het advies moet vertrouwen. De burgermeester moet zich er van de vergewissen of het onderzoek op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen. De burgermeester dient eveneens te kijken of de feiten de conclusie kunnen staven. In de voorgeschreven jurisprudentie staat bovendien dat het bureau een zorgvuldige instantie is die ze niet voor niets hebben. Als burgermeester heb je uiteindelijk toch nog een hele kluif indien het advies is uitgegeven.
Handhavingsrecht (2016/2017)
Hoorcollege handhavingsrecht week 1
In dit college is men nader ingegaan op de algemene aspecten van het handhavingsrecht.
Hoorcollege week 1
In deze week gaan wij nader in op de algemene aspecten van het handhavingsrecht.
Er blijkt een belangrijk verband te zijn tussen de normen die de overheid stelt en de handhaving die dan al dan niet plaats dient te vinden.
Wat is handhaving?
Je kunt er hierbij allerlei benaderingen op los laten. In de literatuur zie je diverse omschrijvingen van handhaving.
Ruim gedefinieerd: alle inspanningen gericht op naleving. Dit kan om publiekrechtelijke en privaatrechtelijke inspanningen gaan. Het kan eveneens gaan om het doen naleven door feitelijk handelen. Dit kan zowel preventief zijn, maar het kan ook repressief zijn. Op het moment dat burgers de regels niet naleven, dan kan je door middel van sancties achteraf die naleving gaan bevorderen. Deze definitie vindt je terug in het stuk van Michiels.
Eng gedefinieerd: hier gaat de Awb zelf vanuit. Deze enge definitie ziet op toezicht en sanctionering, inclusief de tenuitvoerlegging van die sancties. Hier zit het preventieve en feitelijk handelen niet in. Het is dus met name een bestuursrechtelijke definitie.
Nog enger gedefinieerd: sanctionering inclusief de tenuitvoerlegging van die sancties.
Het begrip toezicht wordt ook op verschillende manieren gebruikt. In de Awb ziet het toezicht op de naleving van regels. Je hebt ook allerlei andere vormen van toezicht, een staatsrechtelijke vorm van toezicht is bestuurlijk toezicht. Een vrij actuele vorm van toezicht is toezicht op banken, verzekeraars en accountantskantoren. Ze hebben nog een vreemde bevoegdheid, namelijk de bevoegdheid om zelf regels te kunnen stellen. Dit zijn geen enorme fundamentele regels, maar vaak technische voorschriften. Ze hebben ook de bevoegdheid om vergunningen af te geven. Het zijn toezichthoudende instanties, maar het is niet enkel een vorm van klassiek toezicht, doordat ze veel meer dan dat doen.
De relatie tussen handhaving en normstelling
De normen dienen duidelijk te zijn. Er is een relatie tussen normstelling en handhaving. De handhaving begint met handhaafbare normen. De overheid mag regels maken en reguleren is iets wat door de overheid vaak wordt gedaan. Vaak is dat iets wat gebeurt, omdat er sprake is van een probleem in de samenleving. Met name in de jaren negentig is er een dereguleringsgolf geweest. Er werd te veel geregeld, dat moest over gelaten worden aan de markt. We zien dat er sprake is van de wet, deze regels dienen zodanig opgesteld te worden zodat ze nageleefd worden, het.....read more
Hoorcollege handhavingsrecht week 4
- Week 4
- Karakterisering van de sancties
- Keuze tussen bestuursdwang en dwangsom
- De overheid als overtreder
- Eisen aan besluiten inhoudende een last onder bestuursdwang/dwangsom
- Preventieve herstelsanctie
- Spoedgevallen
- Beginselplicht tot handhaving
- Evenredige belangenafweging
- Belangen die pleiten voor handhaving
- Belangen die zich verzeten tegen handhaving
- Vertrouwensbeginsel
- Gelijkheidsbeginsel
Week 4
De last onder bestuursdwang staat gedefinieerd in art.5:21 Awb. Het gaat hierbij om een herstelsanctie. In dit artikel zie je twee elementen terug. Allereerst de opdracht om de rechtmatige toestand te herstellen. Ten tweede geeft men het bestuursorgaan de bevoegdheid om het zelf te doen. Een last onder bestuursdwang wordt bekend gemaakt aan de overtreder, en degene die recht heeft op de zaken. Tevens dient het bekend gemaakt te worden aan de aanvrager van een besluit, dit volgt uit art.5:24 Awb.
Niet voor alle mensen is er een consequentie als de last niet vervuld wordt. De overtreder dient zelf actie te ondernemen. Als de overtreder hiertoe niet overgaat doet het bestuursorgaan het en dient de overtreder te betalen. Dit is anders dan de rechthebbende op de zaak, deze dient wel te weten dat er iets gaat gebeuren.
Uit de praktijk volgt dat de bestuursdwang van alles kan zijn. Vaak gaat het om het weghalen van illegale zaken. Het kan ook gaan om bestuursdwang voor een verpleeghuis vanwege de veiligheid. Een verpleeghuis dient elke dag BHV’ers in huis te hebben. Dat verpleeghuis zag dit echter niet zitten. Het college van burgermeesters en wethouders heeft toen bestuursdwang aangezegd. Ze hebben toen gezegd dat het verpleeghuis hieraan moest voldoen, omdat ze anders zelf deze personen aan zou nemen.
Het andere voorbeeld gaat over een vliegveld, hier mogen alleen maar activiteiten plaatsvinden die een relatie hebben met dat vliegveld. Er is ook een praktijk met kaakchirurgen actief. Volgens het college van burgermeesters en wethouders is hierbij geen enkele relatie.
Een last onder bestuursdwang kan men niet zomaar opleggen. Men heeft de bevoegdheid enkel indien hij daadwerkelijk is toegekend. In het algemeen is er geen probleem, omdat er sprake is van een hele brede toekenning. Dit volgt ook uit art.125 Gemeentewet. Voor de centrale overheid dient men in een bijzondere wet te kijken of er een grondslag is voor bestuursdwang.
Het gaat hierbij om een bevoegdheid, het is dus geen verplichting. Er is enige discretionaire ruimte. Echter is er wel een beginselplicht tot handhaving, waardoor het een zeer ingekaderde discretionaire bevoegdheid is. De bevoegdheden voor bestuursdwang staan ook in de Awb. Deze bevoegdheden worden weergeven in artt.5:27 tot en met 5:30 Awb.
Toegang tot plaatsen
Verzegelen van plaatsen
Last onder dwangsom
Een bestuursdwang is ingrijpend en lastig en enorm veel werk voor het bestuur. Een last onder dwangsom is makkelijker. Hierbij zeg je tegen de overtreder dat de illegale situatie ongedaan gemaakt moet worden. Je legt de last onder dwangsom niet op om.....read more
Hoorcollege handhavingsrecht week 3
- Hoorcollege week 3
- Wat is een bestuurlijke boete?
- Waarom een bestuurlijke boete?
- Nota Raad van State, week 1, pagina 1.41.
- Welke bestuurlijke boetestelsel?
- Voorbeeld gefixeerde boete
- Voorbeeld flexibele boete
- Voorbeeld gemengd gefixeerd en flexibel
- Verhouding Awb en strafrecht
- Waar aansluiting bij het strafrecht?
- Rechtvaardigings- en schulduitsluitingsgronden
- Ne bis in idem en una via regel
- Welke opleggingsprocedure
- Rechtsbescherming algemeen
- Toetsing boete(hoogte) door de rechter
- Bestuurlijke boete via strafrecht
Hoorcollege week 3
Wat is een bestuurlijke boete?
De definitie van een bestuurlijke boete is opgenomen in art.5:41 Awb. Het is een bestraffende sanctie, inhoudende een onvoorwaardelijke betalingsplicht. In het strafrecht kan je ook voorwaardelijke straffen opgelegd krijgen, in het bestuursrecht kan dat niet ten aanzien van de boete. Er is geen behoefte aan een voorwaardelijke boete, deze is er namelijk al. Dit is de last onder dwangsom. Punitieve sancties zijn geen bestuurlijke boetes, dit is bepaald in het tweede lid van het hiervoor genoemde artikel. Titel 5.4 kan op andere bestraffende sancties van overeenkomstige toepassing worden verklaard, dit volgt uit art.5:54 Awb. Een bestuurlijke boete voegt leed toe aan de overtreder. Een bestuurlijke boete is een punitieve sanctie, waardoor artikel 6 EVRM, inhoudende de criminal charge, van toepassing is. Dit blijkt eveneens uit de rechtspraak.
Je kunt een bestuurlijke boete enkel opleggen aan de overtreder. Onder een overtreder valt eveneens de medepleger. Omdat het een punitieve sanctie is gelden er allerlei specifieke waarborgen, waaronder het zwijgrecht, de cautieplicht en het ne bis in idem-beginsel.
Waarom een bestuurlijke boete?
In het belastingrecht bestond de bestuurlijke boete al heel lang. Vervolgens heeft de bestuurlijke boete een vlucht genomen toen de Wet Mulder ging gelden. Toen zijn allerlei oorspronkelijke strafrechtelijke afdoeningen vervangen door een bestuursrechtelijke afdoening. Bij de Wet Mulder ging het voornamelijk om massale overtredingen van beperkte ernst, die bestuursrechtelijk afgedaan konden worden. Het strafrecht kon op deze manier ontlast worden.
Tegenwoordig zien we dat er ook andere redenen aan ten grondslag liggen. Het is allereerst een completering van het bestuursrechtelijk handhavingsimplementarium. Handhaving vergt op een aantal terreinen specialistische deskundigheid, hierbij kun je denken aan het mededingingsrecht en het financieel bestuursrecht. Een aantal bestuursorganen hadden allerlei taken op het gebied van het houden van toezicht, vervolgens heeft men bedacht dat de deskundigheid al aanwezig was bij dergelijke organen. Als je de bestuurlijke boete toekent aan het bestuur wordt de eigen verantwoordelijkheid van het bestuur voor de handhaving vergroot. Het strafrecht is immers het ultimum remedium. Kleine overtredingen, die in het verleden via het strafrecht werden afgedaan, werden hierdoor gedecriminaliseerd. Dat is voor een overtreding van geringe ernst derhalve ook verdedigbaar.
Het ging dus.....read more
Hoorcollege handhavingsrecht week 2
- Hoorcollege week 2
- Wat is toezicht op de naleving?
- Andere vormen van toezicht
- Toezichthouders en hun bevoegdheden
- Wat zijn de bevoegdheden?
- Het vorderen van inlichtingen (art.5:16 Awb)
- Inzage in zakelijke gegevens en bescheiden (art.5:17 Awb)
- Medewerkingsplicht (art.5:20 Awb)
- Hoe dien je te toetsen of de machtiging al dan niet wordt verleend?
- Tot hoever reiken de bevoegdheden?
- Rechtsbescherming tegen toezichtshandelingen
- Twee petten probleem/zwijgrecht
Hoorcollege week 2
Deze week gaan we het hebben over het toezicht op de naleving, ook wel beter bekend als het handhavingstoezicht.
Wat is toezicht op de naleving?
Titel 5.2 Awb gaat meer over het begrip toezichthouder. Toezicht op de naleving is in de Awb niet gedefinieerd. Toezicht houden doe je om naleving op de regels te controleren. Wat iedere burger ook mag, dus rondkijken en luisteren valt eveneens onder toezicht op de naleving. Als er verdergaand optreden is vereist kan de toezichthouder gebruik maken van een aantal bevoegdheden zoals weergegeven in de Awb.
Definitie toezicht op de naleving: alle handelingen van toezichthouders gericht op het verzamelen van gegevens omtrent de naleving van wettelijke voorschriften en de oordeelsvorming over die naleving. Deze definitie zie je ook in de literatuur en beleidsstukken terug. ‘Alle handelingen’ is een ruime term. Dit houdt in dat je kan kijken, inlichtingen kan vragen maar eveneens monsters en metingen kan verrichten. De naleving van normen, waar het toezicht op is gericht, vindt idealiter spontaan plaats. Dat heeft te maken met regelgeving die op draagkracht kan rekenen. Controle blijft noodzakelijk, het doel van het toezicht is dat de naleving van wetten en regelgeving verder wordt bevorderd. Toezicht kan door middel van periodieke controles. Tevens zijn er ook incidentele controles, naar aanleiding van een klacht. Op het moment dat er eerder overtredingen zijn gepleegd bij een bedrijf zal je eerder overgaan tot controle, hierbij gaat het derhalve om een hercontrole.
Andere vormen van toezicht
Allereerst moet nalevingstoezicht worden onderscheiden van uitvoeringstoezicht. Hierbij controleer je als bestuursorgaan of aan bepaalde wettelijke vereisten is voldaan, om voor een bepaalde prestatie in aanmerking te komen. Hierbij kan het gaan om een vergunning, subsidie, etc. Het toezicht is erop gericht dat de overheid haar regelgeving uit kan voeren. Het uitvoeringstoezicht is dus te onderscheiden van nalevingstoezicht. Op het moment dat men met uitvoeringstoezicht heeft te maken geldt de medewerkingsplicht niet. De medewerkingsplicht geldt alleen voor het nalevingstoezicht. Dit is duidelijk terug te vinden in de uitspraak Tankstation (ro. 2.4). Hierbij wordt een beroep gedaan op art.5:20 Awb. De afdeling zegt dan in rechtsoverweging 2.4.1 dat er sprake is van een plicht tot medewerking, voor zover dit ziet op het bevorderen van de.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 1
Handhavingsrecht 2016-2017 Thema I: Algemene aspecten van handhaving
Deze week gaat het over de algemene aspecten van het handhavingsrecht. Dit is een herhaling van een deel wat in het vak bestuursrecht is behandeld.
Bepalingen en begrippen Awb
Opdracht 1
Welke vooral uit het strafrecht bekende regels kunt u in titel 5.1 van de Awb ontwaren?
Antwoord opdracht 1
In art.5:1 lid 3 Awb is vermeld dat overtredingen enkel door natuurlijke personen en rechtspersonen kunnen worden gepleegd, hierin wordt verwezen naar artikel 51 lid 3 Sr. In de Pikmeer uitspraak gaat het over in hoeverre je als overheid vervolgd kan worden, indien je strafbare feiten hebt gepleegd. In deze uitspraak is een soort algemene regel gegeven. Voor decentrale overheden is er geen algemene immuniteit, ze kunnen enkel vervolgd worden voor alles wat ze doen. Ze kunnen enkel vervolgd worden voor de uitvoering van taken die niet behoren tot de exclusieve bestuurstaak. Dit geldt niet voor herstelsancties. Bij bestuurlijke boetes heb je de link met het strafrecht, daar is nog niet helemaal helder van of dezelfde immuniteit hetzelfde is. Voor de staat geldt wel immuniteit, evenals voor personen die werkzaam zijn bij de staat. In art.5:4 Awb kan men het legaliteitsbeginsel ontwaren. Hieruit volgt namelijk dat de bevoegdheid tot een bestuurlijke sanctie alleen bestaat voor zover deze bij of krachtens de wet is verleend. In het Wetboek van Strafrecht en in het Wetboek van Strafvordering staat een legaliteitsbeginsel in artikel 1. De bepaling omtrent het legaliteitsbeginsel uit het Wetboek van Strafvordering komt het meest overeen met het in artikel 5:4 Awb genoemde legaliteitsbeginsel. Tevens moet de gedraging voorafgaand door een wettelijk voorschrift zijn omschreven. In art.5:5 Awb kan men lezen dat er geen sanctie wordt opgelegd in het geval er een rechtvaardigingsgrond bestaat, dit is ook in het strafrecht het geval. Deze rechtvaardigingsgrond geldt voor alle bestuurlijke sancties. De schulduitsluitingsgrond is voor het bestuursrecht niet vermeldt in titel 5.1 Awb. Bij veel bestuurlijke sancties speelt schuld immers helemaal geen rol. Bij sommige sancties doet de schulduitsluitingsgrond echter wel ter zake, dit is voornamelijk het geval bij de bestuurlijke boete. In de bepalingen over de bestuurlijke boete is derhalve wel een verwijzing naar de schulduitsluitingsgronden opgenomen. Dit is terug te vinden in art.5:41 Awb. Dit volgt uit het feit dat een bestuurlijke boete enkel wordt opgelegd als het aan de overtreder kan worden verweten. (In art.5:6 Awb is het ne bis in idem beginsel terug te vinden. Hierbij kan je eventueel ook wijzen op artikel 5:8 Awb, waarbij het gaat over samenloop. In het bestuursrecht zie je bijna nooit eendaadse samenloop, meerdaadse samenloop zie je daarentegen wel vaker. Bij het opleggen van twee sancties dient het bestuursorgaan wel rekening te houden met de evenredigheid.) Tevens vindt men in art.5:10a Awb het zwijgrecht en de cautie, zoals vermeldt in lid 2 van het hiervoor genoemde artikel.
In artikel 5.1 zijn algemene bepalingen over handhaving vermeldt. Artikel 5:10a Awb is alleen van toepassing als het gaat om het opleggen van een bestraffende sanctie, dit.....read more
Hoorcollege handhavingsrecht week 5
- Hoe ziet de procedure er uit?
- Hoe ziet de procedure er uit bij een dwangsom?
- Toetsing in bezwaar
- Rechtsopvolging
- Consequenties bezwaar
- Oplossingen
- Wat kun je in het besluit op bezwaar herstellen?
- Beroep
- De begunstigingstermijn
- Wat als er bezwaar wordt gemaakt en de begunstigingstermijn dan al afgelopen is?
- Wat als het bestuur de begunstigingstermijn laat verlopen en niet handelt?
- Tenuitvoerlegging
- Kan de bestuursrechter hier dan helemaal niets over zeggen?
- Kostenverhaal
- Wanneer moet van kostenverhaal worden afgezien?
- Invordering
Hoorcollege week 5
Deze week behandelen we het tweede deel van de bestuursdwang en de last onder dwangsom. Hierbij is sprake van verschillende uiteenlopende belangen.Het probleem wordt behandeld aan de hand van een casus. Aaltje Beumers heeft een zoon, Paul. Beide hebben een gezamenlijke hobby, te weten het roken van paling. De hobby is een beetje uit de hand gelopen, ze roken dus heel veel paling. Ze hebben eveneens bedacht dat ze elke zaterdag een kraampje neer gaan zetten waar ze elke week paling gaan kopen. Ze wonen echter in een woonwijk, daaronder valt niet het verkopen van paling evenals het roken van paling. Voordat Aaltje de kraam heeft neergezet heeft ze met een goede vriend van haar, Bert Belooftveel, gepraat. Deze persoon werkt bij de gemeente en heeft haar verzekerd dat het geen probleem is. Hierbij heeft hij aangegeven dat het verkopen van paling geen commerciële activiteit is, maar meer een uit de hand gelopen hobby. Het neerzetten van de kraam is volgens Bert geen probleem.Aaltje komt op een goede dag een jurist tegen, welke aangeeft dat je niets aan de verklaring van Bert hebt, indien deze niet op schrift is gesteld. Daarop stelt Bert een brief op. De brief is ondertekend door het college van burgermeesters en wethouders. Buurman Neusjes ergert zich vanaf het begin aan het palingroken
Hoe ziet de procedure er uit?
Er zijn twee manieren waarop de procedure kan beginnen. Dit kan spontaan of doordat er een handhavingsverzoek komt. Het college kan dan besluiten om bestuursdwang toe te gaan passen, althans een last onder bestuursdwang op te leggen. Dat is een appellabel besluit. Het is ook een appellabel besluit als het college van burgermeesters en wethouders aangeeft dat ze niet gaan handhaven. Het college kan besluiten om bestuursdwang toe te passen, ze kunnen eveneens kiezen voor een last onder dwangsom. (Dat ligt in dit geval meer voor de hand.)Als je een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang oplegt begint de begunstigingstermijn te lopen. Men kan de begunstigingstermijn eventueel verlengen. Als het iets langer duurt dan gehoopt, kan de termijn verlengd worden. Ook dat is in principe een appellabel besluit. Als de termijn is verstreken kan de buurman een verzoek doen om bestuursdwang toe te passen, hetwelk een verzoek om toepassingsbeschikking heet. Dit is een.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 2
Opdracht 1
Goksport BV is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en organiseren van sportprijsvragen. Het organiseert onder andere de Supertoto, een spel waarin kan worden gegokt op allerlei zaken die zich kunnen voordoen in voetbalwedstrijden, van het aantal gele en rode kaarten per team of per wedstrijd, het aantal overtredingen, het percentage balbezit etc. Stichting De Nationale Sporttotalisator, de instelling die de Toto sinds jaar en dag organiseert, is niet blij met deze concurrent. Volgens haar houdt Goksport zich niet aan de voorschriften die zijn verbonden aan de vergunning die zij heeft gekregen. Zo zou Goksport zich niet houden aan de voorschriften inzake de wijze van bepaling van het prijzenschema en zou het de administratie en de dekking van de aan de organisatie verbonden kosten niet op orde hebben. Ook zouden personen jonger dan achttien jaar aan de Supertoto mogen meedoen. De Stichting beklaagt zich hierover bij de Kansspelautoriteit.
Is de Kansspelautoriteit aan te merken als toezichthouder in de zin van de Awb? Zo nee, kunnen personen werkzaam bij de Kansspelautoriteit worden aangewezen als toezichthouder idzv de Awb?
Antwoord opdracht 1a
In art.5:11 Awb is de definitie gegeven van een toezichthouder. Hierbij dient het te gaan om een natuurlijk persoon. De Kansspelautoriteit is een rechtspersoon. In art.33 lid 3 Wet op de Kansspelen is vermeld dat de Kansspelautoriteit rechtspersoonlijkheid heeft. Ingevolge art.34 lid 1 Wet op de Kansspelen is het mogelijk om toezicht op te dragen aan personen die werkzaam zijn bij de Kansspelautoriteit. Deze toezichthouders zijn aangewezen door middel van een aanwijzigingsbesluit. Een hele grote groep is aangewezen als toezichthouder bij de Kansspelautoriteit, echter zijn er ook een aantal werknemers uitgezonderd.
Opdracht 1b
Over welke bevoegdheden beschikken deze personen?
Antwoord opdracht 1b
* Al de bevoegdheden van toezichthouders zijn opgenomen in titel 5.2 Algemene Wet Bestuursrecht. Het gaat derhalve om de volgende bevoegdheden:
* De bevoegdheid tot het betreden van plaatsen, met medeneming van de benodigde apparatuur (art.5:15 Awb)
* De bevoegdheid tot het vorderen van inlichtingen (art.5:16 Awb)
* De bevoegdheid tot het vorderen van een identificatiebewijs (art.5:16a Awb)
* De bevoegdheid tot het vorderen van inzage in zakelijke gegevens en bescheiden (art.5:17 Awb)
* De bevoegdheid tot het maken van kopieën van de zakelijke gegevens en bescheiden, indien dat niet op de plaats kan geschieden is hij bevoegd de gegevens en bescheiden voor een korte tijd mee te nemen (art.5:17 lid 2 en 3 Awb)
* De bevoegdheid tot het onderzoeken van zaken, deze aan opneming te onderwerpen en daarvan monsters te nemen (art.5:18 Awb)
* De bevoegdheid tot het openen van verpakkingen ter zake zaken te onderzoeken, deze aan opneming te onderwerpen en daarvan monsters te nemen (art.5:18 lid 2 Awb)
* De bevoegdheid tot het onderzoeken van vervoermiddelen (art.5:19 Awb)
* De bevoegdheid tot het onderzoeken van de lading van de vervoermiddelen (art.5:19 lid 2 Awb)
* De bevoegdheid tot het vorderen van inzage in de wettelijk voorgeschreven bescheiden (art.5:18 lid 3 Awb)
* De bevoegdheid tot het.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 3
Handhavingsrecht 2016-2017 Thema 3: Bestuurlijke boete
Opdracht 1a
Gelden de na inwerkingtreding van de vierde tranche Awb opgenomen algemene bepalingen voor alle herstellende en bestraffende bestuurlijke sancties? Leg uit.
Antwoord opdracht 1a
Een bestuurlijke boete kan enkel aan een overtreder worden opgelegd. Bij de last onder bestuursdwang, de herstelsanctie, ligt het accent op de overtreding en niet op de overtreder. De herstelsanctie is gericht op het beëindigen van de overtreding, de bestraffende sanctie wil de overtreder leed toevoegen. Nu de bestraffende bestuurlijke sanctie het doel heeft om leed toe te voegen, kan deze gedefinieerd worden als een criminal charge in de zin van art.6 EVRM.
Art.5:3 geeft aan dat de artikelen met 5:4 tot en met 5:10 Awb zijn van toepassing op de in dit hoofdstuk geregelde bestuurlijke sancties en bij wettelijk voorschrift aangewezen andere bestuurlijke sancties. Hierbij kan het gaan om de bestuurlijke strafbeschikking. De bepalingen over een bestuurlijke boete in titel 5.4 kun je ook op andere bestraffende sancties van toepassing verklaren, dit volgt uit art.5:54 Awb.
Opdracht 1b
Kan, nu de vierde tranche van de Awb inwerking is getreden, een bestuursorgaan de bevoegdheid om een bestuurlijke boete op te leggen ontlenen aan de Awb?
Antwoord opdracht 1b
Hiervan is geen sprake. De bevoegdheid om een bestuurlijke boete op te leggen, dient te berusten op een bijzondere wet. In art.5:4 lid 1 Awb is immers het bepaald dat de grondslag om een bestuurlijke boete op te leggen geboden dient te worden in bijzondere wetten.
Opdracht 1c
Kan de bevoegdheid tot het opleggen van een bestuurlijke boete worden gemandateerd?
Antwoord opdracht 1c
Indien artikel 5:53 Awb van toepassing is, dus indien het gaat om een zware procedures, waarbij de boete meer behelst dan 340 euro is mandaat tot het opleggen van een bestuurlijke boete niet opgedragen aan degene die het rapport of het proces-verbaal heeft opgemaakt. In principe heeft men dus de mogelijkheid om een bestuurlijke boete te mandateren. bevoegdheid te mandateren, dit volgt uit art.10:3 lid 4 Awb.
Het gaat hierbij om een beperking om te mandateren, het gaat hierbij om overtredingen waarvoor een boete opgelegd kan worden van hoger dan 340 euro. Voor lagere boetes kan dat wel. Eveneens volgt uit art.10:3 lid 1 Awb dat de mogelijkheid om te mandateren beperkt kan zijn indien de aard van de bevoegdheid zich ertegen verzet of indien het wettelijke voorschrift anders bepaald. Voor lagere boetes kan gemandateerd worden, als de bijzondere wet zich er niet tegen verzet.
Opdracht 2
Noem vijf voorbeelden van bepalingen in titel 5.4 van de Awb waarin elementen van artikel 6 EVRM voorkomen en licht deze toe.
Antwoord opdracht 2
* Verwijtbaarheid: in de bepaling van art.6 EVRM wordt immers geregeld dat eenieder voor onschuldig wordt gehouden totdat zijn schuld komt vast te staan. Indien iemand iets te verwijten valt is hij schuldig en enkel dan wordt een bestuurlijke boete opgelegd. Indien de verwijtbaarheid dus vast komt te staan, is iemand niet meer onschuldig en kan men.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 4
Handhavingsrecht 2016-2017 Thema 4: Bestuursdwang en dwangsom I
Opdracht 1
In de praktijk geven veel bestuursorganen de voorkeur aan een last onder dwangsom boven bestuursdwang. Wat zou hiervoor de reden kunnen zijn?
Antwoord opdracht 1
Een dwangsom is makkelijk in de uitvoering. Het bestuursorgaan hoeft geen specifieke kennis of expertise te hebben, want dat is gemakkelijk in te huren. Bovendien is het aannemelijk dat de expertise aanwezig is bij de overtreder. Voor de preventieve werking is het beter om een dwangsom toe te passen. Bovendien kost de dwangsom minder tijd en geld voor het bestuursorgaan. Er kan sprake zijn van een financiële prikkel. Hierbij geef je iemand de mogelijkheid om het zelf op te lossen. Bij bestuursdwang kan iemand besluiten om het niet uit te gaan voeren, omdat het toch wel opgelost worden. Er kan ook een humaan element inzitten.
Opdracht 1b
Wanneer heeft bestuursdwang de voorkeur?
Antwoord opdracht 1b
Bij spoedgevallen heeft de bestuursdwang voorkeur. Bij het opleggen van een last onder dwangsom kan de illegale situatie namelijk nog gemakkelijk een aantal dagen voortduren. Bij spoedgevallen is het van belang dat de situatie direct wordt beëindigd. Je hebt twee soorten gevallen van spoed. In het geval dat er sprake is van haast kun je bestuursdwang aanzeggen, maar de begunstigingstermijn achterwege laten. Dit volgt uit art.5:31 lid 1 Awb. In het geval van extreme haast kan men bestuursdwang toepassen voorafgaand aan het besluit. Achteraf kan men dan nog een besluit vaststellen waarin men bestuursdwang oplegt. Dit is bijvoorbeeld van belang als er giftige stoffen worden geloosd. Door het toepassen van bestuursdwang heb je zekerheid dat er een einde komt aan de overtreding. Bovendien kan je de overtreding ongedaan maken, ook als dat niet in de macht ligt van de overtreder om de overtreding ongedaan te maken. Uit art.5:32 lid 2 Awb volgt dat men geen last onder dwangsom op kan leggen indien het belang van het te beschermen voorschrift zich er tegen verzet.
Opdracht 2
Koos Brakman woont al jaren in het buitengebied van Diepkerk. Zijn woning, een voormalige jachtopzienerswoning, en de bijbehorende grond huurt hij van de Stichting Het Diepkerkse Duin. Voor zijn plezier houdt Brakman op het terrein een aantal dieren, met name paarden. Regelmatig weidt hij ook nog een tweetal paarden van zijn nichtje. Op het gemeentehuis van Diepkerk ligt al een tijdje een dossier met rapportages waaruit blijkt dat op het perceel van Koos Brakman een aantal overtredingen is geconstateerd: er is door Brakman gebouwd zonder vergunning en er worden dieren gehouden in strijd met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur van Diepkerk heeft besloten dat daar nu maar eens werk van gemaakt moet worden. Ambtenaar Janssen heeft daarop voor de situatie bij Brakman een dwangsombeschikking ontworpen (zie bijlage).
Antwoord opdracht 2a
Ambtenaar Janssen consulteert u, zijn collega op het gemeentehuis van Diepkerk, met een aantal vragen:
- Is deze dwangsombeschikking aldus correct opgesteld? Let daarbij zowel op de formele vereisten als op de inhoud van de dwangsombeschikking
Uit art.5:32b Awb volgt.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 5
Handhavingsrecht 2016-2017 Thema 5: Bestuursdwang en dwangsom II (tenuitvoerlegging en rechtsbescherming)
Opdracht 1
De BV Recycling Galema in Almere heeft een inrichting voor het recyclen van metselwerk-, beton- en asfaltpuin. De BV heeft voor deze activiteiten een omgevingsvergunning, maar het blijkt dat de inrichting niet overeenkomstig de vergunning in werking is. Er liggen namelijk op het terrein van de BV grote hopen onverwerkt puin op plaatsen waar dat niet is toegestaan. Hiermee overtreedt Recycling Galema artikel 2.1 jo. 2.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Flevoland sturen de BV dan ook een bestuursdwangbesluit waarin wordt aangegeven dat de hopen puin binnen vier weken dienen te zijn verwijderd. Wanneer hieraan niet wordt voldaan, dan zal door GS op kosten van Recycling Galema worden overgegaan tot het verwijderen van het puin. De BV is het volstrekt niet eens met de provincie en is bereid alle mogelijke procedures te doorlopen om haar recht te halen.
Opdracht 1a
Geef aan welke vormen van rechtsbescherming achtereenvolgens in de diverse stadia van het bestuursdwangtraject aan Recyling Galema ten dienste staan en welk soort argumenten (wees creatief!) in die procedure kans van slagen zouden kunnen hebben.
Antwoord opdracht 1a
Allereerst heeft men de mogelijkheid om in bezwaar te gaan op basis van artikel 7:1 Awb. Je gaat in bezwaar tegen het besluit om bestuursdwang toe te passen. Als het bezwaar niet slaagt heb je de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dit heeft echter weinig succes, omdat het geen schorsende werking heeft.
Je kan tevens een voorlopige voorziening aanvragen, omdat dit wel een schorsende werking heeft. Je dient dan allereerst in bezwaar te gaan. Je kunt naar de burgerlijke rechter als je vindt dat er sprake is van een onrechtmatige daad. Hierbij dient het toepassen van bestuursdwang als een onrechtmatige daad te worden gezien. Het toepassen van de bestuursdwang is een feitelijke handeling. Voor een feitelijke handeling kan je je niet tot de bestuursrechter wenden, daarvoor dient er sprake te zijn van een besluit.
Na het toepassen van de bestuursdwang komt er een kostenverhaalsbeschikking. Tegen de kostenverhaalsbeschikking kun je in bezwaar en beroep. In de kostenverhaalsbeschikking worden de kosten nader gespecificeerd. Dat je moet gaan betalen wist je echter al!
De kostenverhaalsbeschikking kan gevolgd worden door een aanmaning. Indien je dan nog steeds niet betaalt kan er een dwangbevel komen. Met enkel een kostenverhaalsbeschikking mag je geen beslag leggen en dingen innemen. Het dwangbevel en de aanmaning hebben rechtsgevolg. Zonder de aanmaning mag je geen dwangbevel geven. Zonder dwangbevel kan je geen beslag leggen en dingen innen. Dit zijn dus besluiten in de zin van de Awb. Tegen een aanmaning en een dwangbevel kan je niet in beroep op grond van art.8:4 lid 1 sub c Awb. Derhalve kun je dus niet naar de bestuursrechter. In dat geval kan je wel naar de burgerlijke rechter. In deze procedure kun je de rechtmatigheid van dat besluit niet aan de orde stellen.
Argumenten
Tegen het bestuursdwangbesluit kun je aanvoeren dat.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 6
Werkgroepopdrachten Handhavingsrecht week 6
Opdracht 1
Naming and shaming is een instrument dat met name bij de handhaving in het markttoezicht wordt gebruikt door autoriteiten als de ACM, de AFM en de
NVWA.
Opdracht 1a
Geef een definitie van naming and shaming.
Antwoord opdracht 1a
Vrij naar Michiels kun je naming and shaming definiëren als het openbaar maken van (vermoedelijke) overtredingen begaan door bedrijven of instellingen door overheidsinstanties.
Opdracht 1b
Is publicatie van een sanctiebesluit, in het bijzonder een bestuurlijke boete, een besluit in de zin van de Awb?
Antwoord opdracht 1b
De publicatie van een boetebesluit is strikt genomen geen besluit in de zin van de Awb. Het beoogt immers geen rechtsgevolg. De Afdeling heeft wel actieve openbaarmaking van boetebesluiten op grond van artikel 8 van de WOB gelijk gesteld met een besluit. Of ook de publicatie van boetebesluiten op basis van bijzondere wetgeving wordt aangemerkt als besluit, is daarmee nog onduidelijk. Zie Michiels 2.1. Hetzelfde geldt voor de publicatie van vermeende overtredingen. Zie Van der Sanden paragraaf 4.6.
Opdracht 1c
Is publicatie van een sanctiebesluit, in het bijzonder een bestuurlijke boete, een sanctie?
Antwoord opdracht 1c
Michiels definieert een sanctie als een belastende maatregel jegens iemand die door de overheid wordt getroffen als reactie op niet-naleving. Zodoende is naming and shaming een sanctie. Let op: het voldoet niet aan de definitie van een bestuurlijke sanctie die wordt gegeven in artikel 5:2 Awb.
Opdracht 1d
Is publicatie van een dergelijk sanctiebesluit een punitieve sanctie? Bespreek de opvatting van Doorenbos en Michiels dienaangaande. Bent u het met heneens?
Antwoord opdracht 1d
De wetgever neemt aan dat naming and shaming geen strafsanctie is, omdat het doel van het instrument het informeren van het publiek is. De rechter gaat daar in mee.Volgens Doorenbos is openbaarmaking wel degelijk een strafsanctie. Hij is niet overtuigd van nut en noodzaak van het waarschuwen van het publiek. Bovendien weerhoudt de sanctie zelf, als het goed is, de overtreder van recidive. Openbaarmaking is dan dus overbodig. Hij is dus niet overtuigd dat openbaarmaking een preventief karakter heeft of het publiek beschermt. Dus moet het eigenlijke doel wel leedtoevoeging zijn. Bovendien gaat het hier om de overtreding van normen die tot een ieder gericht zijn, en is de zwaarte van de sanctie aanzienlijk. Volgens Doorenbos gaat het dus ook om een criminal charge in de zin van artikel 6 EVRM.Volgens Michiels is de publicatie van een strafsanctie zelf ook een strafsanctie, want, zo zegt hij, het oogmerk van de oplegger kan wel mede preventie zijn, dat doet niet af aan wat er feitelijk gebeurt, namelijk de aantasting van iemands goede naam.Bij herstelsancties is hij minder stellig: daar kan publicatie volgens hem best bijdragen aan herstel van de rechtmatige situatie. Maar niet als de dwangsommen al verbeurt zijn en de rechtmatige situatie al is hersteld. Maar is dat een doorslaggevend argument? Vergelijk de discussie over het punitieve karakter van de invordering van dwangsommen nadat de overtreding is beëindigd.
Opdracht 1e
Welke.....read more
Hoorcollege handhavingsrecht week 7
Hoorcollege week 7
Handhaving van de openbare orde
In diverse gemeentes werd geprotesteerd tegen de komt van asielzoekerscentra. Door de burgermeester werd daar in veel gevallen handhavend tegen opgetreden. Hierdoor kon de burgermeester de verstoring van de openbare orde tegengaan.
De burgermeester staat vandaag centraal, want hij is belast met handhaving van de openbare orde. Bij handhaving van de openbare orde denk je aan overlastgevende burgers, handjongeren, voetbalhooligans, etc. Dit is terug te vinden in artikel 172 Gemeentewet, met name het eerste lid. Van oudsher heeft de burgermeester in de Gemeentewet een aantal algemene bevoegdheden gekregen. Er zijn, met name de afgelopen twintig jaar, een groot aantal bevoegdheden bijgekomen. Deze bevoegdheden zijn geattribueerd aan de burgermeester. Derhalve is hij rijk toegerust om de openbare orde te handhaven. Deze bevoegdheden staan deels in de Gemeentewet, maar deels ook niet. Je zou dus kunnen spreken van een wildgroei aan bevoegdheden die de burgermeester allemaal heeft gekregen.
Het begrip handhaving van de openbare orde
Allereerst de vraag wat openbare orde is. Het gaat hierbij om ‘het niveau van rust in de zin van de normale gang van zaken in het voor het publiek toegankelijke domein, ofwel het openbare gemeenschapsleven.’ Het begrip openbare orde is niet heel strak omschreven. Het blijft vaak bij algemene bepalingen. Met orde bedoelt men vaak dat een mens zich houdt aan de regels, ook wel normconform gedrag. Bij openbare orde moet je denken aan het normconforme gedrag in de openbare ruimte. Er moet altijd gekeken worden naar de context.
Als er sprake is van verstoring van de openbare orde kan de burgermeester ingrijpen. Ook dat begrip is niet heel scherp afgebakend. Er is een arrest van de Hoge Raad (HR 30 januari 2007, LJN:AZ2104). De HR geeft daarin aan dat het begrip verstoring van de openbare niet nader is omlijnd. Of daarvan sprake is moet worden beantwoord aan de hand van het normale spraakgebruik en aan de hand van de omstandigheden van het geval. Er dient sprake te zijn van een verstoring van de normale gang van zaken in de desbetreffende openbare ruimte. De verstoring is contextgebonden. De AG heeft in zijn conclusie een voorbeeld gegeven. Hij zegt dat je aan de ene kant de situatie hebt waarin een manifestatie wordt georganiseerd om de Koning toe te juichen. Stel dat die manifestatie wordt georganiseerd, dan vormt die geluidsoverlast geen verstoring van de openbare orde. Stel dat er sprake zal zijn van een bijeenkomst waarin slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, waarbij geluid wordt gemaakt, dan is er wel sprake van een verstoring van de openbare orde. Het hangt dus zeer van de context af. In.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 7
Handhavingsrecht 2016-2017 Thema 7: Handhaving van de openbare orde
Opdracht 1
Arnoud Slagter wordt benoemd als burgemeester van Almere. Hij is een groot voorstander van een ‘zero tolerance’ beleid. Elke overtreding van de APV dient voortaan hard aangepakt te worden, aldus Slagter. De burgemeester komt al snel in zwaar weer terecht: in de voorname buurt waar hij zich als kersverse burgemeester heeft gevestigd, rijdt op een kwade dag een grote verhuiswagen voor en die blijkt de huisraad van de beruchte familie Kraaijers te bevatten, een familie die landelijk bekend is geworden door felle burenruzies en minder sociaal gedrag. Dit leidde ertoe dat de Kraaijers hun huis werden uitgezet. Dankzij de hulp van een bekende tv-goeroe hebben ze nu een luxe huurwoning bemachtigd, nota bene in de straat waar de ambtswoning van de burgemeester staat. En al snel begint de ellende: geluidsoverlast tot in de kleine uurtjes, rommel op straat en in de tuin, een autowrak voor het huis, enzovoorts. De burgemeester wil actie ondernemen en wenst niet eindeloos achter gemeentelijke diensten aan te zitten. Hij wil snel een goede oplossing en dat betekent voor hem maar een ding: de Kraaijers moeten uit de buurt verdwijnen. En aangezien een burgemeester toch niet voor niets al die mooie openbare ordebevoegdheden heeft, moet hij dat toch snel zelf even kunnen regelen?
De burgemeester vraagt u om uit te zoeken of hij kan optreden en zo ja, welke bevoegdheid of bevoegdheden hij in deze situatie het best kan gebruiken en aan welke voorwaarden zijn optreden dan moet voldoen. Wat adviseert u hem? Loop alle mogelijkheden na en geef aan waarom ze wel of niet bruikbaar zijn. >de burgermeester wil voornamelijk dat het gezin uit het huis verwijderd wordt
Antwoord opdracht 1
De burgermeester heeft, om zijn taak uit te voeren, de bevoegdheid om algemene openbare ordebevoegdheden en specifieke openbare ordebevoegdheden te gebruiken. Allereerst zien we dat de burgermeester de beschikking heeft over een lichte bevelsbevoegdheid, deze is weergegeven in artikel 172 lid 3 Gemeentewet. Bij deze bevoegdheid dient het echter te gaan om een tijdelijke maatregel van niet al te ingrijpende aard. Het is echter niet gegeven dat men de mensen uit het huis dient te zetten. Mijns inziens is het verwijderen van iemand uit zijn eigen huis van ingrijpende aard, waardoor geen gebruik kan worden gemaakt van deze bevoegdheid. Om deze bevoegdheid te gebruiken dient er sprake te zijn van een dreigende verstoring van de openbare orde. Deze bevoegdheid is door de wetgever bedoeld voor situaties waarin iemand geen wettelijke bepaling overtreedt maar niettemin dreigt de orde te verstoren of verstoort en direct optreden noodzakelijk is. Bovendien is in de uitspraak van de HR daterend van 11 maart 2008 (gebiedsverbod) bepaald dat deze bevoegdheid niet gebruikt mag worden indien voor de concrete situatie in de APV al een regeling is getroffen. Dat is hier niet het geval. De burgermeester kan immers zelf de inhoud bepalen.
In de wetsgeschiedenis is uitdrukkelijk benadrukt dat de lichte bevelsbevoegdheid moet gaan om niet al te.....read more
Korte samenvatting handhavingsrecht
Het gaat vooralsnog om een samenvatting van de eerste drie weken. In de loop van deze week en volgende week hoop ik de samenvatting compleet te hebben. Het gaat echter om een zeer beknopte samenvatting, voor het tentamen is het naslaan van de literatuurreader en jurisprudentiereader nog noodzakelijk.
Samenvatting tentamen handhavingsrecht
Week 1
Handhaving kan je op verschillende manieren definiëren. Bij een ruime definitie gaat het om alle inspanningen die op naleving gericht zijn. De Awb gaat zelf uit van een enge definitie. Dit ziet op toezicht en sanctionering, inclusief de tenuitvoerlegging van die sancties. Het preventieve en feitelijk handelen wordt hier niet onder begrepen. Het is dus met name een bestuursrechtelijke definitie. Als je het nog enger definieert gaat het om sanctionering inclusief de tenuitvoerlegging van die sancties.
In de Awb ziet het begrip toezicht op de naleving van regels.Er is een relatie tussen handhaving en normstelling. De handhaving begint vaak met handhaafbare normen. De overheid mag regels maken en reguleren. Vaak gebeurt dit omdat er sprake is van een probleem in de samenleving. In de jaren negentig ontstond er een dereguleringsgolf. Er werd toen teveel geregeld dat aan de markt overgelaten moest worden. De regels moeten zo opgesteld worden zodat ze nageleefd worden, het beoogde doel bereiken en dat ze ook handhaafbaar zijn. Hoe duidelijker, helderder en eenvoudiger de normen, des te beter ze te handhaven zijn. Tevens is het van belang dat normen een draagvlak hebben, in de zin dat we voelen dat een norm redelijk is. Als het draagvlak groter is, zal de naleving automatisch toenemen. Enige tijd geleden is de tafel van 11 ontwikkeld, dit is een handbaarheidstoets bij het opstellen van normen. Hij heeft een prognosekarakter.
De tafel van 11 bevat een aantal dimensies van handhaving. Deze zijn onder te verdelen in spontane naleving:
Kennis van regels: bevordert spontane naleving.
Kosten en baten: niet-naleven kan zowel kosten als baten hebben.
Mate van acceptie
Normgetrouwheid doelgroep
Niet-overheidscontrole: ook sociale controle moet men meewegen
Handhavingsdimensies:
Meldingskans
Controlekans
Detectiekans
Selectiviteit: je kunt door middel van een risicoanalyse selecteren tussen groepen waarbij je de controle gaat intensiveren
Sanctiekans
Sanctie-ernst
Lees in de literatuurreader het stuk van Kok en De Boer
Er zijn in beginsel drie handhavingsstelsels: strafrecht, bestuursrecht of privaatrecht. Bij de bestuursrechtelijke handhaving ga je toezichthouders aanwijzen die gaan controleren. Uiteindelijk ga je als bestuur de sancties opleggen. Het is van belang dat je een keuze maakt tussen bestuurs- en strafrechtelijke handhaving. Hierbij zijn een aantal uitgangspunten te onderscheiden. Reader pagina 1.14
Allereerst dien je te kijken naar de te handhaven norm. Ten tweede dien je te kijken naar de handhavingsorganisatie. Als laatste is er het onderscheid tussen de besloten en open context. Bij een besloten context is er een specifieke rechtsbetrekking tussen overheid en burgers. De overheid kent.....read more
Werkgroep handhavingsrecht week 8
- opdracht 1
- Antwoord opdracht 1a
- Opdracht 1b
- Antwoord opdracht 1b
- Opdracht 1c
- Antwoord opdracht 1c
- Opdracht 2
- Antwoord opdracht 2a
- Opdracht 2b
- Antwoord opdracht 2b
- Opdracht 2c
- Antwoord opdracht 2c
- Opdracht 2d
- Antwoord opdracht 2d
- Opdracht 3
- Antwoord opdracht 3a
- Opdracht 3b
- Antwoord opdracht 3b
- Opdracht 3c
- Antwoord opdracht 3c
Handhavingsrecht 2016-2017
Thema 8: Preventieve handhavingsinstrumenten
opdracht 1
Lees ABRvS, 27 oktober 2010, 201003290/1/H3 - zelf opzoeken - en EHRM, ontvankelijkheidsbeslissing van 5 juni 2012, nr. 49458/06 (Colon t. Nederland) – zie vorige week. Van welke bevoegdheid maakt de burgemeester gebruik?
Antwoord opdracht 1a
De burgermeester heeft in de uitspraak ABRvS 27 oktober 2010, 201003290/H3 gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid in artikel 2 Wet voorkeursrecht gemeente. Het gaat hierbij om de aanwijzing van een veiligheidsrisicogebied. De burgermeester krijgt deze op art.151b Gemeentewet en art.2.6 APV Amsterdam.
Opdracht 1b
Hoe toetst de bestuursrechter de toepassing van deze bevoegdheid door de burgemeester?
Antwoord opdracht 1b
De rechter dient bij het vestigen van een voorkeursrecht terughoudend te toetsen, omdat er sprake is van de uitoefening van een discretionaire bevoegdheid. Men kijkt of er sprake is van strijd of de wet en of men dit in redelijkheid kan beslissen. Eveneens dient het besluit goed gemotiveerd te zijn. Dit is de meest concrete eis die de Afdeling stelt in deze uitspraak. Ze zeggen namelijk dat ze terughoudend zullen toetsen, maar dat men deugdelijk moet motiveren zodat de Afdeling kan zien dat men in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. De burgermeester heeft een aantal rapporten uit de kast getrokken waaruit volgt dat er in dat gebied veel meer wapens aanwezig zijn dan in andere gebieden dan Amsterdam. De appellant geeft ook een effectiviteitsargument. Er worden immers bijna geen wapens gevonden. De rechter geeft aan dat dit geen reden is om het aanwijzen van een veiligheidsgebied te weigeren, omdat het juist kan dat men effectief handhaaft. Het beroep op artikel 8 EVRM loopt stuk, omdat men dit te laat in de procedure heeft aangevoerd.
Opdracht 1c
Wat is het belang van de uitspraak van het EHRM in het licht van artikel 8 EVRM? Welke omstandigheden neemt het Hof in overweging?
Antwoord opdracht 1c
Ondanks dat de klager niet gefouilleerd is heeft is er sprake geweest van een inmenging in de uitoefening van zijn recht op privacy. Deze inmenging vond haar grondslag wel in de.....read more
- 1 of 22
- next ›
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
- Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
- Use the topics and taxonomy terms
- The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
- Check or follow your (study) organizations:
- by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
- this option is only available trough partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- by following individual users, authors you are likely to discover more relevant study materials.
- Use the Search tools
- 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
- The search tool is also available at the bottom of most pages
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Field of study
- All studies for summaries, study assistance and working fields
- Communication & Media sciences
- Corporate & Organizational Sciences
- Cultural Studies & Humanities
- Economy & Economical sciences
- Education & Pedagogic Sciences
- Health & Medical Sciences
- IT & Exact sciences
- Law & Justice
- Nature & Environmental Sciences
- Psychology & Behavioral Sciences
- Public Administration & Social Sciences
- Science & Research
- Technical Sciences
Add new contribution