Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Image

Supersamenvatting van Zelf Leren Schrijven van Van der Molen - 5e druk

Waar gaat 'Zelf leren schrijven' over?

De auteurs van ‘Zelf Leren Schrijven’ merkten op dat veel studenten moeite hebben met professioneel schrijven. Dit komt onder meer omdat in het hoger onderwijs te weinig aandacht wordt besteed aan schrijfvaardigheden. Gedurende hun werkzame leven, bijvoorbeeld als beleidsmaker, onderzoeker of psycholoog, heeft een slecht geschreven tekst nadelige consequenties. Het stuk wordt niet serieus genomen, waardoor mogelijk belangrijke informatie geen aandacht krijgen. Cliënten worden onthouden van de juiste hulp en de vooruitgang van wetenschappelijk onderzoek hapert. Om dit probleem aan te pakken hebben de auteurs naast het boek tevens een cursus ontwikkeld, zodat studenten hun schrijfvaardigheden zelfstandig kunnen oefenen. Deze cursus omvat negen zogenaamde schrijf-ViP’s, waarin diverse deelvaardigheden getraind worden. ViP: Vaardigheden in de Psychologie. Denk aan de formulering van een concrete vraagstelling en een goede samenhang tussen alinea’s en zinnen realiseren. Elke uitleg eindigt met een vuistregel, welke studenten kunnen aanhouden bij het schrijven van teksten. Het boek behandelt dezelfde onderwerpen als de online cursus en kan worden gebruikt als naslagwerk. Daarnaast verschaft het een bondige instructie voor studenten en docenten over het gebruik van de ViP’s.

Hoe is 'Zelf leren schrijven' opgebouwd?

Het boek is opgebouwd conform de drie fases van het schrijfproces: voorbereiding, schrijven en revisie. De eerste drie hoofdstukken van het boek hebben betrekking op de voorbereiding: oriënteren op het onderwerp, een goed afgebakende vraagstelling formuleren, relevante literatuur zoeken, lezen en selecteren, en een structuuropzet maken. De hoofdstukken 4 tot en met 6 zijn gewijd aan de schrijffase: het opbouwen van een artikel, correct refereren, citeren en parafraseren, en argumenteren. In hoofdstuk 7 worden de samenhang in een tekst en te vermijden zinsconstructies behandeld. In hoofdstuk 8 komt de wetenschappelijke schrijfstijl aanbod. Het negende hoofdstuk van het boek heeft betrekking op de revisie en afwerking van de tekst: grammatica, interpunctie, inhoudelijke verbeteringen en vormvoorschriften. Ter afsluiting van het boek volgen beoordelingscriteria welke docenten kunnen gebruiken bij het nakijken van schrijfopdrachten.

Wat zijn de belangrijkste verschillende tussen de 5e druk en eerdere drukken?

Ten opzichte van de vierde druk zijn de theorie en oefeningen opgesteld conform de laatste editie van de Publication Manual van de American Psychological Association (zevende editie). In de vierde druk is het wetenschappelijk reviewartikel al uitgebreider besproken. In deze vijfde druk wordt hierop voortgeborduurd door de toevoeging van het nieuwe hoofdstuk over het zoeken en selecteren van wetenschappelijk literatuur. Daarnaast komt de beschrijving en verwerking van wetenschappelijke bronnen in de tekst uitgebreider aan de orde.

Door wie is 'Zelf leren schrijven' geschreven?

Alle auteurs zijn verbonden aan het Instituut voor Psychologie van de Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR). Prof. dr. Henk van der Molen was hoogleraar Psychologie en deskundige op het gebied van professionele communicatieve vaardigheden. Drs. Margriet Ackermann coördineerde en ontwikkelde onderwijs betreffende schrijfvaardigheid aan het Instituut voor Psychologie van de EUR. Eveline Osseweijer is programmeur en ICT’er bij de EUR, maar was daarvoor werkzaam als docent in het middelbaar onderwijs. Prof. dr. Henk Schmidt is emeritus hoogleraar psychologie aan de EUR. Estella van der Wal, MSc coördineert veel vaardigheidsvakken, inclusief onderwijs over schrijfvaardigheid aan de EUR. Dr. Marike Polak is universitair hoofddocent van het psychologie-departement aan de EUR. Zij houdt zich bezig met methodenonderwijs, inclusief wetenschappelijke schrijfvaardigheid.

Image  Image  Image  Image

Access: 
Public

Image

Click & Go to more related summaries or chapters

Studiegids voor samenvattingen bij Zelf leren schrijven van Van der Molen

Studiegids met samenvattingen en studiehulp voor:

  • Boektitel: Zelf leren schrijven
  • Subtitel: Schrijfvaardigheid voor psychologie, pedagogiek en sociale wetenschappen
  • Auteurs: Van der Molen; Ackermann; Osseweijer; Schmidt; van der Wal; de Boer; Polak
  • Druk: 5e

Waar gaat 'Zelf leren schrijven' over?

  • Dit boek is een praktische gids die je essentiële vaardigheden bijbrengt om academische teksten op een heldere en overtuigende manier te schrijven. Het behandelt onderwerpen zoals het formuleren van een onderzoeksvraag, het opbouwen van een argumentatie, het correct citeren van bronnen en het schrijven van verschillende soorten academische teksten.
  • Je leert hoe je je ideeën op een logische en structuurvolle manier kunt presenteren, hoe je complexe informatie kunt vereenvoudigen, hoe je academische conventies kunt volgen en hoe je je schrijfvaardigheid in het algemeen kunt verbeteren.

Hoe is 'Zelf leren schrijven' opgebouwd?

  • Het boek is opgebouwd conform de drie fases van het schrijfproces: voorbereiding, schrijven en revisie.
  • De eerste drie hoofdstukken van het boek hebben betrekking op de voorbereiding: oriënteren op het onderwerp, een goed afgebakende vraagstelling formuleren, relevante literatuur zoeken, lezen en selecteren, en een structuuropzet maken.
  • De hoofdstukken 4 tot en met 6 zijn gewijd aan de schrijffase: het opbouwen van een artikel, correct refereren, citeren en parafraseren, en argumenteren. In hoofdstuk 7 worden de samenhang in een tekst en te vermijden zinsconstructies behandeld. In hoofdstuk 8 komt de wetenschappelijke schrijfstijl aanbod.
  • Het negende hoofdstuk van het boek heeft betrekking op de revisie en afwerking van de tekst: grammatica, interpunctie, inhoudelijke verbeteringen en vormvoorschriften. Ter afsluiting van het boek volgen beoordelingscriteria welke docenten kunnen gebruiken bij het nakijken van schrijfopdrachten.

Wanneer kan je 'Zelf leren schrijven' goed gebruiken?

  • De vaardigheden die je in dit boek leert, zijn niet alleen nuttig tijdens je studie, maar ook in je toekomstige beroep. Of je nu in de wetenschap, het onderwijs of een andere kennisintensieve sector werkt, het vermogen om helder en overtuigend te schrijven is gewild en breed toepasbaar.

Door wie is 'Zelf leren schrijven' geschreven?

  • Het boek is geschreven door een team van auteurs onder redactie van Van der Molen, die experts zijn op het gebied van academisch schrijven en taalonderwijs.

Samenvattingen en studiehulp bij 'Zelf leren schrijven'

  • Uitgelichte samenvattingen en studiehulp te gebruiken bij het boek door het team Van der Molen e.a.: zie hieronder
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Statistics
189