Photo
Title: Unicef (dag 6 van de 8-daagse challenge)
Unicef (dag 6 van de 8-daagse challenge)

Unicef (dag 6 van de 8-daagse challenge)

Media of Agnes
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Unicef (dag 6 van de 8-daagse challenge)

Unicef (dag 6 van de 8-daagse challenge)

Dag 6 van de challenge is al weer bijna ten einde.

Vandaag stond in het teken van millenniumdoel 2: alle jongens en meisjes naar school.

In ontwikkelingslanden gaan miljoenen kinderen nog niet naar school. Vaak worden zij thuis gehouden om mee te helpen in het huishouden of om een bijdrage te leveren aan het gezinsinkomen.

Verplicht en toegankelijk basisonderwijs is een belangrijk middel in de strijd tegen kinderarbeid. Het geeft kinderen de kans om zich verder te ontwikkelen waardoor hun kansen in het leven toenemen. Dit komt uiteindelijk de hele maatschappij ten goede. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat in 2015 alle kinderen overal ter wereld basisonderwijs kunnen volgen en afronden.

Als actie voor vandaag promoot ik een organisatie die werkt voor dit millenniumdoel.

Er zijn verschillende organisaties die werken voor dit millenniumdoel en het was moeilijk om er eentje uit te kiezen. Toch heb ik gekozen voor UNICEF. Het is natuurlijk een vrij bekende organisatie, maar bekendheid geeft ook vertrouwen waardoor mensen eerder de organisatie zullen steunen dan organisaties die minder bekend zijn.

UNICEF streeft naar toegankelijk en goed onderwijs voor alle kinderen, want met goed onderwijs geef je kinderen de mogelijkheid om iets van hun leven te maken. Onderwijs en gelijkheid van meisjes en jongens is een van de vijf focusgebieden van UNICEF en draagt bij aan Millenniumdoel 2.

UNICEF is actief in 155 landen en regio's. UNICEF werkt samen met overheden, maatschappelijke organisaties, de private sector, andere partners, de lokale bevolking en kinderen zelf. Daarbij wordt de focus meer dan voorheen gelegd op de kwaliteit van het onderwijs. Dit doet UNICEF op de volgende manieren;

• UNICEF assisteert overheden en pleit bij hen voor een verbetering van de toegang en kwaliteit van onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld door basisonderwijs gratis te maken.

• UNICEF helpt overheden bij het opzetten van kindvriendelijke scholen. Hier krijgen kinderen inspirerende, interactieve lessen met goed lesmateriaal. De klaslokalen zijn voorzien van goede tafels en stoelen en de scholen beschikken over schoon drinkwater en toiletten. Ook worden de gemeenschappen waarin de kinderen wonen meer bij de school betrokken.

• UNICEF werkt met overheden om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. Dit gebeurt door leerkrachten te trainen en het curriculum en onderwijsmateriaal te verbeteren.

• In landen waar meisjes worden achtergesteld in het onderwijs, werkt UNICEF met overheden samen om meisjes naar school te laten gaan. Dit lukt door bijvoorbeeld lesmateriaal, aparte toiletten en door ervoor te zorgen dat tienermoeders les kunnen krijgen.

• UNICEF zet samen met overheden onderwijsprogramma's op waarmee ook de meest kwetsbare kinderen, zoals kindarbeiders of slachtoffers van kinderhandel kunnen worden bereikt.

• UNICEF assisteert scholen bij het opzetten van schoolcomités om ouders te betrekken. Ouders die betrokken zijn bij het onderwijs van hun kinderen zien het belang daarvan beter in en doen meer hun best om hun kinderen naar school te laten gaan.

• UNICEF maakt via voorlichtingscampagnes gemeenschappen bewust van het belang van onderwijs.

• UNICEF is voortdurend op zoek naar innovatieve ideeën om goed onderwijs mogelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen. Bijvoorbeeld door zonne-energie voor lampen, zodat kinderen wanneer het donker is toch huiswerk kunnen maken.

• In noodsituaties zet UNICEF (tijdelijke) scholen op en verspreidt schoolmaterialen. Ook pleit UNICEF in deze situaties voor een zo snel mogelijke hervatting van het reguliere onderwijs. In 2012 heeft UNICEF onder andere het volgende bereikt:

• In steeds meer landen wordt beleid voor kleuteronderwijs gemaakt en ook daadwerkelijk uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld in China waar drie jaar kleuteronderwijs nu nationaal beleid is. In februari 2012 ging een soortgelijke wet in de Filipijnen van kracht, en sindsdien gaat 80% van de kleuters naar school. In Georgië is nu een wet die kleuteronderwijs gratis maakt.

• Het aantal landen met plannen en standaarden om het basisonderwijs te verbeteren op basis van het kindvriendelijke schoolmodel blijft stijgen. In 80 landen worden ze reeds uitgevoerd, en in 48 landen zijn ze in ontwikkeling. 84 landen hebben milieulessen opgenomen in het curriculum van het basisonderwijs. En 100 landen hebben een nationaal beleid tegen lijfstraffen op school.

• In 49 landen heeft UNICEF gezorgd dat 3,6 miljoen kinderen, inclusief pubers, in ramp- en conflictgebieden formeel of informeel onderwijs konden volgen, onder andere in buurlanden van Syrië, in de Democratische Republiek Congo, en in Liberia voor kinderen uit Ivoorkust.

• Met steun van de Nederlandse overheid wordt in 13 post-conflict landen een grootschalig Peace Building, Education and Advocacy programma uitgevoerd.

Ik denk dat het belangrijk is dat organisaties als UNICEF gesteund zouden moeten worden. Ze hebben de bevolking nodig voor giften. Met die giften kunnen ze ontwikkelingswerk doen in landen die dat nodig hebben. Daardoor zorgen we voor een betere wereld. We zouden met zijn allen een organisatie als UNICEF moeten steunen. Want samen sta je sterker dan alleen!

Ben je enthousiast geworden over het werk van UNICEF en wilt u hen graag steunen? Dat kan! Via deze link httppublicpublic://blog/imagesx36ofgdf_0.jpgblog/naamloos_2_1.pngwww.unicef.nl/wat-kun-jij-doen/ kun je lezen wat jij kunt doen.

Morgen is alweer de een na laatste dag van de challenge, die in het teken zal staan van millenniumdoel 4.

Tot dan!

Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]