Interview met Okia Peter uit Uganda.

Inleiding
Okia is een werknemer bij het hostel crossroad’s, in Entebbe, wat tevens zijn woonplaats is, en waar ik tijdens mijn tijd in Uganda ook een aantal nachten heb geslapen.

Levensverhaal
Okia komt uit een gezin met een 1 zusje en 2 broertjes. Okia heeft zijn vader nooit gekend. Zijn moeder had HIV/Aids waardoor ze ernstig ziek was. Omdat hij zijn moeder wilde redden verkocht hij alles wat ze bezaten om haar te laten helpen. Dat lukte helaas niet waardoor hij als 10 jarige verantwoordelijk werd voor zijn 2 broertjes en zusje van 8 maanden.
Hij moest voor deze kinderen gaan zorgen terwijl hij zelf nog maar 10 jaar. Ze zwierven overal en nergens rond door Masaka.

Ze kwamen uiteindelijk in verschillende pleeggezinnen terecht maar daar werden ze op alle niveaus buitengesloten. Zijn zusje werd meegenomen naar haar tante die beloofde voor haar te zorgen. Okia is in die periode heel erg depressief geweest en heeft er meerdere malen over nagedacht zelfmoord te plegen.

Gelukkig kwam hij uiteindelijk bij een Amerikaans stel terecht die in Uganda woonde. Daar had hij het wel goed. Door hun kon hij ook naar school. Toen Okia in A5 zat moest hij stoppen met school. Zijn Amerikaanse pleegvader had namelijk hartproblemen en moest daarom terug naar Amerika. De Amerikaanse man heeft de oom van Okia geld gegeven zodat Okia zijn school af kon maken. Zijn oom is er alleen met het geld vandoor gegaan waardoor hij weer met niks achter bleef.

Ondertussen was zijn broertje criminele dingen gaan doen waardoor Okia heel bezorgt was omdat hij bang was dat ze hem dood zouden schieten.
Zijn zusje die door de tante was meegenomen was in de prostitutie terecht gekomen door zijn tante en werd op haar 14de zwanger.

Hij is toen een hele tijd Boda Boda driver geweest. Na een aantal maanden werd zijn Boda Boda gestolen en had hij opnieuw niks meer. Hij is toen via via bij crossroad’s komen werken. Daar werkt hij nu al 2 jaar keihard voor €30,- in de maand maar voelt hij zich wel veilig en heeft hij het naar zijn zin.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Floor Hoenderop
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories