Race to Cooperation 2012!

Hoe bereik je bijna 100 middelbare scholieren? Hoe leer je ze over de millenniumdoelen, hoe laat je ze erover nadenken en vooral hoe houd je dit alles leuk?

Met Universiteit Utrecht Model United Nations (UUMUN) hebben wij in het laatste weekend van maart de Race to Cooperation (R2D) georganiseerd. UUMUN is een groep studenten uit Utrecht die meedoen aan conferenties in Cambridge en Harvard en daarnaast wat terug wil doen voor de maatschappij.

Samen met de hoofdsponsor van UUMUN de Rabobank hebben wij een weekend voor een 100 scholieren vanuit het hele land georganiseerd. Ze kwamen van Gouda tot Friesland en van Woerden tot Bilthoven allemaal naar het University College in Utrecht.

De eerste dag stond volledig in het teken van het opzetten van een coöperatie met als doel het bijdragen aan de verwezenlijking van een millenniumdoel. De millenniumdoelen 1, 2, 7 en 8 waren in 4 verschillende casussen verwerkt. Samen met Lisette Simons heb ik de casus voor MD 1 geschreven en zelf heb ik de casus voor MD 7 geschreven. Deze casus zal ik in een ander bericht online zetten. Op de dag zelf was ik verantwoordelijk voor de begeleiding van mijn eigen casus.

Vijf groepen van vijf leerlingen was gevraagd om een coöperatie op te zetten die de waterconsumptieketen duurzamer zou maken. Er wordt op dit moment heel veel energie verbruikt bij de productie en het transport van water. Denk maar eens aan alle waterflesjes die er al nodig zijn om in een westers land als Nederland de mensen van water te voorzien. Tijdens de ochtend kregen de leerlingen de tijd om met ideeën te komen en deze al voorzichtig uit te werken. Na de lunch was er de mogelijkheid om hun ideeën te testen op enkele experts. Dit waren acteurs die zich hadden ingelezen in het onderwerp. Zo was Al Gore er om de leerlingen van raad te voorzien over het niveau van de duurzaamheid en de financiën, Prins Willem Alexander om hen het een en te vertellen over het waterverbruik wereldwijd en tot slot meneer Chaud Fontaine. Hij was één van de opdrachtgevers van de leerlingen en kon hen meer vertellen over het millenniumdoel en de productieketen van water. De uitgebreide expertverslagen komen ook online te staan.

Na deze consultatieronde hadden de leerlingen nog even de tijd om een presentatie in elkaar te zetten die ze moesten gaan presenteren aan een echte vakjury. De jury bestond uit een medewerker van de Rabobank, iemand van Hivos (httppublic://blog/race_to_cooperation_2012_0_0.jpgwww.hivos.nl/) en een VN jongerenvertegenwoordiger inzake duurzaamheid. Aan hen was gevraagd om een winnaar te kiezen.

De voorstellen van de groepjes liepen enorm uiteen, wat ook juist de bedoeling was. Het werd maar weer eens duidelijk dat mensen zonder veel achtergrondinformatie met hele frisse ideeën kunnen komen. Zo was er een groepje dat voorstelde om bamboewaterflesjes aan te gaan bieden, ook was er een groep die voorstelde om de werkloze vissers in Afrika in te zetten voor de opruiming van de vervuiling voor de kust van Afrika. Uiteindelijk won het groepjes dat met een idee kwam dat zowel financieel als praktisch haalbaar was en ook echt bijdroeg aan een duurzamer milieu. De winnende groep werkte onder de naam Bottle the Plastic en hun idee zal ik in een apart bericht vermelden!

De vier winnaars van de verschillende millenniumdoelen namen het uiteindelijk tegen elkaar op in de grote finale. Ook hier was weer een vakjury met een oud-topman uit het bedrijfsleven als voorzitter.

Tijdens de dag heb ik allereerst in de ochtend de casus uit gelegd en de groepen op weg geholpen. Gedurende de dag fungeerde ik als klankbord voor de leerlingen. Zij kwamen met vragen over de haalbaarheid van hun project, het niveau van duurzaamheid maar ook met vragen over goede manieren van presenteren. Aan het eind van de dag werd uiteindelijk de dagwinnaar gekozen; de winnaars van millenniumdoel 2!

Vervolgens was er een diner en een avondprogramma. Hier konden de leerlingen kiezen uit een pubquiz of een film. De film stond uiteraard in het teken van de millenniumdoelen en ging over hoe alles in onze wereld met elkaar in verbinding staat. Na het avondprogramma gingen de leerlingen met bussen naar een hostel in de buurt om de volgende morgen weer fris en fruitig op te staan voor dag 2!

Op dag 2 werden de leerlingen uitgedaagd om mee te doen aan een MUN-sessie. Tijdens een dergelijke sessie vertegenwoordigen de leerlingen allemaal een land en moeten zij middels discussies en diplomatie tot een resolutie komen. Elke sessie stond in het teken van een specifiek millenniumdoel. Ik was voorzitter van de sessie die betrekking had op MD 2; onderwijs. De leerlingen vertegenwoordigde allemaal een land en hadden de opdracht om met elkaar een resolutie te schrijven om meer meisjes onderwijs te laten volgen. Uiteraard moesten ze hierbij in hun rol als land blijven, wat voor sommige landen nog niet meeviel. Aan het eind van de dag lag er een plan waar alle landen zich in konden vinden en dat ook daadwerkelijk uitvoerbaar was.

De R2D heeft de leerlingen op een intensieve wijze laten kennismaken met in ieder geval 2 millenniumdoelen. Ze hebben erover na moeten denken en zijn met concrete plannen gekomen. Gezien alle lovende reacties zie o.a. httppublic://blog/race_to_cooperation_2012_0_0.jpgwww.deweekkrant.nl/artikel/2012/maart/13/minkema_race_to_cooperation achteraf denken wij als UUMUN dat het ons in samenwerking met alle sponsors gelukt is om een geweldig evenement neer te zetten dat zich zeker leent voor herhaling!

Content categories
More contributions of WorldSupporter author: koenderks
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]